Сећање на злочиначко бомбардовање Ниша 7. маја 1999 - www.zlocininadsrbima.com

8. мај 2016.


Сећање на злочиначко бомбардовање Ниша 7. маја 1999


Дана 7. маја 1999. године, током агресије и бомбардовања Србије, центар Ниша засут је касетним бомбама, које су избацили авиони НАТО пакта. Тринаесторо људи је погинуло, међу њима и трудница од само 26 година, а 18 људи је тешко рањено.
– Подигнем поглед ка небу и видим бомба са падобраном иде право на мене..па нећеш ваљда право на мене, питао се тада Божидар Пантић.

Легао је, ставио руке на главу, и чуо страховиту експлозију. Мајка и жена су му биле у кући, па их је након праска дозивао. Биле су у кући, и биле су добро. Сина му није било. Када је изашао на улицу, било је много мртвих. Аутомобили су били избушени.

Стигао је до пијаце, тражећи сина. Тамо је видео дечка који је продавао ракију како лежи на улици. Недалеко од њега, раздвојени бомбом, лежали су муж и жена, који су очигледно били на пијаци, прича Божидар. Прича и о конобарици Гоци, која је погинула испред кафане у којој је радила. Имала је тек нешто преко 20 година.
– Било је још ту рањених, мртвих. Ја сам окретао људе, ја сам тражио сина, каже Божидар.

Срећом, син му је био неповређен.
- „Сећам јој се лика и дан данас“

Алит Макић, у прилогу РТС, говори о својој комшиници, трудници, која је погинула у овом нападу, са само 26 година. Била је у седмом месецу трудноће. Звала се Љиљана.- Била је лепушкаста, имала је кратку косу. Стомак јој је био велики, сведочи њен комшија. Иако је само чуо њено „Јао!“, лика јој се и даље сећа. Он је изгубио десну ногу, када су га погодили гелери, а добио трауму до краја живота.

Никола Делевић, сниматељ ТВ 5, први је стигао на место несреће, а прича да му је упечатљива слика старијег човека, који је лежао у мантилу, а поред њега су биле расуте кесе са робом коју је купио.

    Ниш је нападнут 7. маја 1999. године у 11:20, када је на градске квартове код Универзитета, Градске пијаце и Клиничког центра бачено више товара са касетним бомбама. Погођена је Шуматовачка улица у којој се налази зграда ректората Универзитета у Нишу, међумесна аутобуска станица и главна пијаца „Тврђава“, Градска болница и насеље Дуваниште. Том приликом погинуло је 15 цивила, међу којима је била и 26-огодишња трудница, док је 18 људи повређено.

Дан касније, 8. маја 1999. бомбом велике разорне моћи погођен је и тешко оштећен Камени мост у Нишу. Касетне бомбе на Ниш бачене су и 12. маја 1999. године на насеље Дуваниште, при чему је повређено 11 особа.

Као сећање на жртве НАТО бомбардовања града Ниша подигнута су два споменика. Спомен капелу у парку између Тврђаве и зграде Универзитета изградиле су градске власти, док је преко пута улице споменик подигла Војска Југославије.

Током три месеца бомбардовања, сирене за ваздушну опасност у Нишу огласиле су се 129 пута. Град је 52 дана, пет сати и 14 минута био изложен ваздушним нападима, погинуло је педесет шесторо Нишлија, повређено више од 200, срушено више од 120 и оштећено више од 3.000 објеката.

 

Извор: ФБ Репортер
8.5.2016.

 

bombardovanje srbijeБОМБАРДОВАЊЕ И НАТО АГРЕСИЈА НА СРБИЈУ И ЦРНУ ГОРУ 1999.

Нишки хероји - Слађана Станковић - Љиљана Жикић - Паштрик - Абердарева - Обарање Ф117

Милица Ракић - Сања Миленковић - Кошаре - Браћа Милић - Куршумлија - Последице

Миленко Павловић - Зоран Радослављевић - Живота Ђурић - Слободан Перић - Рада Петрушић

Милош Ћирковић - Коста Алексић - Срђан Кошћанин - Бошко Лемић - Горан Шаћировић

Ниш - Бојана Тошовић - Рачак - Мурино - Приштина - Грделичка клисура - Сурдулица

Хронологија 24. март...12. мај - Варварин - Операција Јадран - Марина Милошевић - Нови Пазар

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1004  пута
Број гласова: 10


Tags:
GRAD NIS
NATO
AMERICKI ZLOCINI
DEVEDESETE
BOMBARDOVANJE


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Породице српских жртава у Вуковару: Ми на заборав немамо право

Сјећање на Олују 1995: На чијим сузама сте градили срећу?

Сећање на погинуле и нестале Србе у Вуковару: Молитва за мир и вечан покој жртвама

Бљесак завио у црно три породице Вуковић

Два пута рушена госпићка православна црква Св. Георгија и 1941. и 1991. године

Случај Кијани 1995: Рајко Кричковић оптужен за убиство породице Совиљ

Снајпером сам убијао српску децу на Кошарама, а Косово ми није дало ни пензију
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links