Највећа жеља српске деце у Лици је да посете Србију - www.zlocininadsrbima.com

16. мај 2016.


Највећа жеља српске деце у Лици је да посете Србију


Трећи дан православног Васкрса најмлађим становницима села у околини Доњег Лапца и Грачаца протекао је у знаку пакетића које су за њих припремили и донели им њихови сународњаци из околине Вуковара. Реч је о неформалном удружењу студената који су четврту годину узастопно уочи Васкрса прикупљали донације за вероватно најугроженије и најзапостављеније Србе у Хрватској. Никола Карапанџа, Теодор Ркман, Алекса Парошки и Александар Мишановић успели су ове године уз помоћ својих пријатеља и родбине да сакупе и поделе 50 пакетића у Лапцу и 40 у Грачацу.

- У данима око Васкрса је празнична атмосфера и свима је драго да тада добију неке поклоне, а и људу су празничном периоду освештенији за даривање. Управо зато ову акцију припремамо сваке године баш уочи овог великог празника. Мислим да ми одавде док не видимо уопште не можемо да схватимо колико нашим људима тамо значи кад неко мисли на њих. Овде можемо само да претпоставимо шта значи лошије живети, јер код нас на срећу постоје само појединци који лоше живе. Није исто ни поимање лошег овде и тамо. Код нас је лоше ако човек не може да купи нови ауто или детету патике од 500-600 куна, док тамо родитељи углавном не могу свом детету да купе никакве патике, каже Никола Карапанџа.

 

 

ВИШЕ ПОКЛОНА НЕГО ДЕЦЕ

Пут Лике су ове године кренули Никола и Теодор. Да би скратили путовање кренули су преко Босне и Херцеговине, а да би могли да прођу кроз ову државу морали су и да „подмите“ босанског цариника са три пакетића. На сву срећу поклона на крају није фалило, јер су понели неколико пакетића више него што има деце у тим крајевима. Из сусрета са најмлађима Никола носи посебне утиске.

- Направили су нам захвалнице и оставили поруке што је било посебно дирљиво. То су скромна деца и заиста сам осетио да су се искрено обрадовали тим поклонима који, руку на срце, и јесу били скромни. Сви су тамо врло сусретљиви. Одмах су нам нудили и да останемо да преспавамо, али ми нисмо желели да им будемо на трошку па смо се у Вуковар вратили истог дана, прича Никола.

Велику помоћ на терену у прикупљању и подели донација вуковарским студентима који углавном студирају у Новом Саду пружају ло-кални свештеници. Приликом сакупљања то су мирковачки парох Ђорђе Ковачевић који од почетка подржава ове момке, а од ове године прикључио им се и бршадински свештеник Љубенко Јовић. Да донације доспеју у праве руке на терену се брину свештеник Предраг Пантелић из Доњег Лапца, као и свештеник Југослав Максимовић из Грачаца.

 

 

 У ПЛАНУ И ЕКСКУРЗИЈА ЗА ДЕЦУ

У прве три године акције прикупљана су средства за најугроженије породице, а две породице из Доњег Лапца добиле су и по мало стадо оваца која им и данас осигуравају егзистенцију на тим просторима. Ове године Никола и његово друштво одлучили су се да сакупе поклоне за сву децу, а имају планова и за будуће акције.

- Ми би волели када би у наредним годинама могли да им помогнемо и пуно конкретније. У школама им недостаје књига, а има и пуно деце која никада нису видела море. Највећа жеља им је ипак да посете Србију у којој већина те деце никада није била. Трудићемо се у будућности да им можда организујемо неку екскурзију, обиласке манастира или неких знаменитости у Србији. Потребно је да се пуно више људи укључи у акцију, а ми се пре свега уздамо у наше свештенике који имају утицаја у својим срединама, као и све друге српске организације, закључује Никола. 

Све информације око донација и неких будућих акција можете добити лично од ових момака, као и код свештеника Ђорђа Ковачевића и Љубенка Јовића. Такође, на Фејсбуку постоји и страница под ћириличним именом „Хуманитарна помоћ-Вуковар“ где сви заинтересовани могу да се распитају и сазнају детаље о будућим акцијама.

 

 

Никола Милојевић
Извор бр. 142.
11.5.2016.

 


Приче повратника у Северну Далмацију и Лику

Плавно - Кнежевићи у Штикову - Баљци у Мушковцима - Вашар у Бенковцу - Сијело Тромеђе - Жегар

"Отворена врата" у Книну - Када парох брине за вернике - Богатство Лике - Нос Калик  - СКУД у Книну

Бјелановићи из Кистања - Јовичине пчеле у Колачинцу - Дрниш - Савиндан у Далмацији

Далматински виногради - Храм у Бјелини - Божић у Далмацији - Зимски сан у Книну

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1750  пута
Број гласова: 5


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Мирко Жарковић у Сплиту ослобођен оптужби за ратне злочине

Два века далматинског храма Свете Петке у Бјелини

Случај породице Баљак: Непролазне невоље Срба повратника у Буковици

У Сава Центру приказан документарнии филм "Истина"

Свједочанство Стеве Бракуса о злочину усташа у Бракусовој Драги

Лички Грачац: Исцрпљујућа борба са песимизмом

Велибор Шолаја осуђен на 5 година затвора за ратни злочин у Читлуку 1993. године
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Отићи или остати: Свако има свој мотив
Објављено: 8. februar 2017.     Има 1355 прегледа и 15 гласова.

Сећање на погинуле и нестале Србе у Вуковару: Молитва за мир и вечан покој жртвама
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1392 прегледа и 0 гласова.

Деца из Вуковара у Београду код патријарха Иринеја
Објављено: 22. oktobar 2015.     Има 1521 прегледа и 0 гласова.

Божић у Вуковару: Празник који греје хришћанску душу
Објављено: 29. januar 2016.     Има 1528 прегледа и 5 гласова.

Српска култура на овим просторима не опада, али и не расте
Објављено: 2. oktobar 2015.     Има 1569 прегледа и 20 гласова.

Skip Navigation Links