Дубровачка република 1991 - www.zlocininadsrbima.com

   

ДУБРОВАЧКА РЕПУБЛИКА 1991


Дубровачка република била је међународно непризната држава коју је крајем 1991. године у Цавтату прогласила група дубровачких и далматинских Срба окупљена око Покрета за Дубровачку републику на челу са јавним тужиоцем из овог града, Александаром Ацом Аполониом.

Ова самопроглашена држава је истакла претензије на територију некадашње Дубровачке републике која се протезала од Неума до Превлаке, а била би у саставу неке нове Југославије пошто се све то дешавало током раних деведесетих година, када је југославенска федерација рабијана од спољних фактора: НАТО и Европска заједница са унутрашњим сепаратистичким снагама.

Дубровачка република је фактички престала да постоји после повлачења Југославенске Народне Армије са дубровачког ратишта у прољеће 1992. године.


ДАВНА ИСТОРИЈА

Након разарања Епидаура (античког Цавтата), почетком 7. века у уже језгро данашњег Дубровника стижу романске избеглице које оснивају насеље Рагуза. У њиховом залеђу, али и уз саму обалу насељавају се србска племена која уз ово насеље оснивају своје названо по дубокој храстовој шуми Дубрава.

Уски мочварни канал који је делио два насеља, насут је током 10. века, а цео град је опасан зидинама, тако је град уједињен, а касније ће превагнути име Дубровник. Од свог оснивања, па све до 12. века, Дубровник је улазио у састав византијских тема. Након пада Цариграда 1204. Дубровчани признају власт Венеције, али успевају задржавати широку аутономију.

Успоном србских кнежевина Захумља, Травуније, Рашке, те Дукље и Босне, Дубровник постаје град-република и најзначајнији трговачки центар на источном Јадрану. Након пораза Млечана од стране Угарске 1358. град се развија у самосталну републику, која ће постојати све до 1806. када ће је заузети Наполеонове снаге и 1808. припојити новоствореним Илирским провинцијама.

Поразом Наполеонове Француске, сходно одлуци Бечког конгреса 1815. године, територија некадашње Дубровачке републике је припојена Аустријском царству. Србске новине у Дубровнику су излазиле 1840-их година, уредник је био Ђорђе Николајевић.

Познати дубровачки Срби крајем 19. века били су Медо Пуцић и Матија Бан, који нису крили своје србско порекло. Поред њих ту су и: Стjепан Скурла, Перо Будмани, Коста Воjновић, Јово Лаиновић, Нико Бошковић... 

 

НОВИЈА ИСТОРИЈА

Хазбурзи су држали чврсто Дубровник у својим рукама, прогањајући србске народне прваке и виђеније људе и пре самог почетка Првог светског рата 1914. Они су одвођени у концентрационе логоре широм Аустроугарске: Арад, Маутхаузен, Јиндриховице, Нежидер, Добој...итд.

У саставу Бечке царевине Дубровник са околином остаје све до њеног распада крајем 1918. године. Италијански језик постаје службени језик Дубровника, па деловање ткз. Илирског покрета, а касније и србског католичког покрета наилази на јак одјек у дубровачком грађанству.

Пред крај Првог светског рата, 20. новембра 1918. у град су стигли први одреди србске краљевске војске гдје их је народ дочекао са великим одушевљењем.

Неколико дана касније Дубровник је прикључен новоформираној Краљевини СХС, у којој ће остати све до Априлског рата 1941.

Током периода између два светска рата, забрањује национално изјашњавање Дубровчана (?!), а 1939. Дубровник из окриља Зетске бановине, прелази под управу новоформиране Бановине Хрватске. Ово је био председан који је изазвао велики револт Дубровчана.

Током Другог свјетског рата, за управу над градом се борило чак пет армија: њемачка, италијанска, хрватско-усташка, ЈВуО и с краја 1944. и партизанска. Хитлерове дивизије улазе у небрањени Дубровник 17. априла 1941. а одмах за њима и Мусолинијеве бригаде. Италијани су ту остали до капитулације 13. септембра 1943. а ратне јединице Вермархта до октобра 1944. када су прогнани од јединица ПОЈ.

У периоду 1941-1945 су почињени многи злочини, најпре хрватско-усташки злочини над Србима и Јеврејима, а затим и комунистички злочини над „сумњивим елементима“, док усташки командант Иво Ројница бјежи у Аргентину, преко пацовских канала које је организовао Ватикан. Ту операцију која се одвијала у највећој тајности радио је Крунослав Драгановић.


Руђер Бошковић

У социјалистичкој Југославији Дубровник постаје део СР Хрватске, а нове власти након 1945. досељавају неколико хиљада колониста из руралних делова западне Херцеговине, углавном припадника оружаних снага НДХ и њихових потомака, како би „пролетизирале град“, јер је град важио за „буржујско легло“. Такође, као и свуда у национално мјешовитим срединама, комунистичке власти су забрањивале да се јавно прича о злочинима над Србима.

Након Хрватског прољећа 1971-1972 ово досељавање постаје организованије и масовније, што значајно мења демографску и националну слику општине. То изазива сукоб староседелаца и колониста, који постаје знатно видљивији почетком 1990-их, када је започео и грађански рат и растурање СФРЈ.

Након Другог свјетског рата, пописне комисије и званично добијају задатак да сви католици србско-хрватског порекла, без обзира на њихов национални став, буду пописани као Хрвати. Овим репресијама се практично завршава национална прекомпозиција католичких Срба у корист Хрвата.

Почетком 1990-их година са увођењем вишестраначког парламентаризма на простору Југославије, у Дубровнику се формирају нове политичке партије. Њихова идеологија је била разнолика, од проусташког ХДЗ-а Фрање Туђмана, који са симпатијама гледа на усташке злочинце и НДХ (1941-1945), до аутономашких и сепаратистичких идеја Покрета за Дубровачку републику који оживљавају идеје о Дубровачкој републици, налик на савремени Монако, Сан Марино или Хонгконг, одбацујући наметнуту хрватску националну идеологију.

На првим одржаним изборима у априлу 1990. године, странка ХДЗ, на нерегуларан начин осваја 39% гласова у Дубровнику, али због компликоване и сумњиве изборне процедуре, у Сабор Хрватске шаље 3 од 4 могућа заступника из овог града. Због ових изборних мањкавости, јавља се незадовољство код опозиције. На сличан начин, ова странка осваја власт у целој Хрватској.

Нове власти до децембра 1990. мењају устав, име и симболе државе, а до јануара 1991. успевају незаконито наоружати и добар део свога чланства (афера Шпегељ). У априлу 1991. власти су незаконито формирале главнину, а до маја и комплет незаконито паравојне јединице од 100.000 наоружаних припадника названу ткз. Збор народне гарде.

Република Хрватска се 1992. проглашава наследницом СР Хрватске, а савезне власти не признају ову одлуку и задржавају јединице Југословенске Народне Армије (ЈНА) на делу њене територије, укључујући и један део Дубровачке општине.

Дубровачко ратиште

Како Дубровник пре рата није имао војних објеката (касарне), ткз. Збор Народне Гарде за ове потребе користи неке дубровачке хотеле. Од 12. септембра 1991. хрватске паравојне снаге покрећу организоване нападе на ЈНА на простору целе Хрватске. Снаге ЗНГ нападају јединице Југославенске Народне Армије и у Херцеговини (Посушје, Лијевно и коначно Требиње).

Након ових напада команда ЈНА покреће противфанзиву из Требиња и Црне Горе. За неколико следећих дана ЈНА заузима Ћилипе и Цавтат, а 24. октобра 1991. извршен је поморски десант на Купаре.

Мјесец дана након тога, ослобађа и Мокошицу, предграђе Дубровника. Половином новембра 1991. ратна морнарица ЈНА се повлачи са обала средње ка јужној Далмацији и ту у околини Дубровника ће остати све до почетка маја 1992. године. За то време ЈРМ ограничава сву пловидбу према граду, што ће касније бити у хрватским медијима названо "Блокада Дубровника".

Након ове офанзиве Сабор Хрватске и Влада Словеније, проглашавају независност 8. октобра 1991. и траже међународно признање, као и повлачење ЈНА из ових република. Неке Владе земаља западне Европе најављују признања и отворену подршку сецесионистима, а медији ових земаља, извештавају о „варварском разарању" града од стране ЈНА, изостављајући запажања посматрача УН-а, да су мета напада Југословенске војске углавном они хотели и објекти које хрватска паравојска користи као војне (кровови хотела, болница и других јавних установа, чак и оних у старом језгу града).

Због овакве медијске слике, власти многих земаља оптужују Србију и Црну Гору за рат у Хрватској и захтевају хитан прекид борби око Дубровника. Крња СФРЈ 23. новембра 1991. у Женеви, прихвата повлачење војске из касарни СР Хрватске, а армије северно од Дубровника премешта у требињску општину.

Четири дана касније, Савет безбедности УН доноси одлуку о упућивању мировниг снага Унпрофор у СР Хрватску. Борбе се обнављају 6. децембра 1991. када у граду страда 14 лица, након чега се поново успоставља примирје све до коначног повлачења ЈНА са овог подручја, јер је у пролеће 1992. проглашена Савезна Република Југославија.

У својој пропагандној машинерији лажи, хрватске снаге су користили паљење гума за возила у старом граду Дубровнику, које су издалека снимали камерама. Па је то у страним медијима представљено као гранатирање културно-историјских споменика од снага ЈНА.

Обнављање Дубровачке републике

Идеја о обнављању Дубровачке републике, од њеног гашења, практично никад није замрла. Она је временом само мјењала форму свог дјеловања кроз културне, политичке, аутономашке и на крају националне идеје.

Тако се током аустријске владавине, у знак отпора туђинској власти, јављају културолошки покрети Дубровчана, видљиви кроз деловање најпре ткз. Илирског, а онда и Србског покрета. Из ових покрета се рађа и прва народна партија - Србска Народна Странка, која ће дуго владати градом.
 
Почетком 1990-их година са увођењем вишестраначког парламентаризма на простору Југославије, у Дубровнику поново оживљавају аутономашке идеје о Дубровачкој републици, налик на савремени Монако, Сан Марино или Хонгконг. Припадници ових идеја одбацују наметнуту хрватску националну идеологију и себе виде као југословенски (Странка Југословена) или дубровачки родољуби, а неретко своју идеологију наслањају и на великосрбску идеју уједињења. Неколико оваквих удружења, политичких или културних покрета грађана се почетком 1991. окупља око Покрета за Дубровачку републику, који све јасније износи свој захтев за политичком аутономијом Дубровника.

Сукоб хрватских сепаратиста и југословенских федералиста, аутономаши су схватили као добру прилику да обнове своју републику, која би касније могла приступити некој новој Југославији.

Дубровачка република проглашена је званично 24. новембра 1991. у Цавтату. На овом скупу успостављено је Мало вијеће Дубровачке републике као орган власти Републике. Вијеће је имало 12 чланова, међу којима су били Александар Аполонио, Иво Ланг, Миро Братош, Мирко Вујачић, Блажо Злопаша и Угљеша Јовић. Скупу је присуствовао већи број грађана из Дубровника, Цавтата, Конавала, Млина и Купара. Том приликом, учесницима скупа, као и окупљеним грађанима обратио се новоизабрани премјер самопроглашене републике Александар Ацо Аполонио:

    „Ми уживамо овдје слободу. А Југословенска Народна Армија никада није била окупаторска сила, како фашистичке и усташке власти покушавају да је оцрне. Она нам овдје гарантује слободан живот и услове да властитим напорима оправљамо оно што је ратом порушено. Идеја за формирање Републике Дубровник, живи одавно, али није смјела да се слободно изражава.

Она тражи једно сасвим друго уређење и од онога које су Дубровчани имали од 1944. а поготово од овога у посљедњим годинама. Више се нећемо наћи у ситуацији, да нам увозе ратове, да нам увозе хорде, да нам увозе мржњу. Дошло је вријеме да подигнемо главе, да кажемо да дубровачки крај и град припадају Дубровнику.”

 

Дјеловање и пропаст Републике

Идеја аутономашког покрета била је одвајање бивше Општине Дубровник, а сада Дубровачке републике од Хрватске, међународна заштита и међународно признање државе, те касније, њен улазак у састав неке нове, будуће југословенске федерације са другим републикама бивше СФРЈ које то желе. Било је и идеја о формирању прве бесцаринске зоне у јужној Европи.

Након формирања нових власти, очекивана подршка других федералних јединица бивше Југославије, па чак и званичног Београда је изостала. Влада СР Србије никад није давала никакве изјаве у прилог власти самопроглашене републике, нити је укључивала Дубровачку републику у своје политичке дискусије. Једина отворена подршка властима републике стигла је од лидера СРС - Војислава Шешеља, као и првог председника Србске Републике Босне и Херцеговине - Радована Караџића.

Дјеловање Малог вијећа на простору територија под контролом ЈНА било је симболично, јер је стварна полицијска и судска власт била у рукама југословенске војске. Ипак, значај деловања ових власти лежи у њиховом покушају нормализације цивилног живота на овим територијама. Утицај странке СРС и њеног лидера на простору Дубровника био незнатан, критичари аутономашког покрета у Дубровнику, најчешће злонамерно повезују ова два покрета, као и улогу ЈНА на Мало вијеће Републике.

На иницијативу уједињене Њемачке, европске земље признају Хрватску и Словенију 15. јануара 1992. године.

Повлачењем југословенске војске са овог подручја, у страху од хрватског реваншизма, аутономаши одлучују да распусте Мало вијеће и да заједно са војском привремено напусте Дубровачку регију. Овим чином, самопроглашена Република се фактички угасила.

Заједно са ЈНА из овог подручја се повлачи и неколико хиљада цивила (неке процене говоре о преко 15.000 избјеглица), махом симпатизера Републике, док унутар општине и остатку Хрватске бива расејано додатних 25.000 Дубровчана.

Аутономашки покрет након слома

Вођа аутономашког покрета и први премјер Републике, Александар Ацо Аполонио избјегао је у Београд, гдје је живио све до своје смрти. Због својих политичких ставова о аутономији Аполонио је у Хрватској већ почетком 1990-их осуђен на чак 12 година затвора, што је очигледно требало да буде примјер за друге сљедбенике сличних идеја.

Због проглашења Дубровачке Републике, Аполинио, Иво Ланг и други су додатно прогањани и осуђивањи, а њихово блаћење чак и у јавним медијима је настављено и касније.

Након пропасти Републике, хрватски шовинизам јача на овом подручју, а на мети су му често бивши симпатизери Републике. Хрватске власти 1990-их рехабилитују Усташки покрет, а вођу дубровачких усташа Иву Ројницу, који се након 1945. иако на смрт осуђен због ратних злочина, скрасио у Аргентини, најприје именују за амбасадора у овој земљи, а затим га и награђују орденом Кнеза Бранимира.

Такође, у мају 2002. године на периферији Дубровника отворен је мост који носи назив по предсједнику Хрватске - Мост Фрање Туђмана, вођу удруженог злочиначког подухвата, за прогон Срба са подручија Хрватске и Босне и Херецеговине.

Због нарастајућег хрватског шовинизма, као и због економског назадовања града, током 2000-их у Дубровнику поново оживљавају аутономашке идеје. У граду и жупанији (која покрива предратну дубровачку општину) делује неколико странака које се залажу за ове идеје, а подршку имају и од избеглих симпатизера за обнављање републике. Осим ових аутономашких странака, у граду и избеглиштву, делују бројне организације које се залажу за давање већих регионалних овлаштења Дубровачкој жупанији.ЗЛОЧИНИ ХРВАТСКИХ СНАГА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1991-1996

ЗЛОДЈЕЛА

Видово село * Бравнице * Брадина * Купрес * Мостар * Мркоњић Град

Ледићи * Чардак * Босански БродЦинцар * Петровачка цеста

Тигар * КиднаповањеДневник силовања *

ЛОГОРИ

Челебићи * Дретељ * ЗОИЛ *  Брчко * Љубушки * Орашје * Оџак * Мусала

Расадник * Вогорац * Хелиодром * Мостар * Габела *

ЗЛОЧИНЦИ

Мате Бобан * Јадранко Прлић * Мате Баотић * Дамир Крстичевић * Азра

Младен Маркач * Добросав ПарагаВалентин Ћорић * Брчански злочинци

Анте Готовина * Иван Кораде * Крешимир Зубак * Младен Налетилић

Миљенко ФилиповићМиливој Петковић * Дарио Кордић * Бруно Стојић

Тихомир Блашкић * Божо Рајић * Ивица Вего * Хрватско Вијеће Одбране

Перо Вицентић * Анте Голубовић * Ливно * Мостар * Петар Зеленика

Купрес *

ЖРТВЕ

Душанка и Никола Кузман * Слободан Зуровац * Слободан Бенђо

Олга Драшко * Марија Бенковић * Милорад Пајчин * Чедо Продић

Здравко Ковач * Слободан Иванишевић * Душан Вуковић * Милан Бојанић

ПУБЛИК.

Од логора до логора * Одбрана Херцеговине * Јаук * Мостарска црква

Стан' Неретво * Средња Босна * Живим да сјведочим * Чапљина

Побиј, покрсти и протјерај *Tags:
DUBROVACKA REPUBLIKA
DEVEDESETE GODINE
HRVATSKI ZLOCINI
ALEKSANDAR APOLONIN
NOVEMBAR 1991
RASPAD SFRJ
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
JADRANSKO MORE
AUSTROUGARSKA MLETACKA
CRNOGORSKI HERCEGOVACKI
POKATOLICAVANJE SRBA
JUGOSLAVENSKA ARMIJA
TREBINJE RAVNO
MLJET LASTOVO
PELJESAC OSTRVO

Оцените нам овај чланак:
Посећено је: 5279  пута
Број гласова: 28
Skip Navigation Links