Исповест Слободана Зуровца: 125 апокалиптичних дана у хрватским логорима - www.zlocininadsrbima.com

   

22. септембар 2016.


ИСПОВЕСТ СЛОБОДАНА ЗУРОВЦА: 125 АПОКАЛИПТИЧНИХ ДАНА У ХРВАТСКИМ ЛОГОРИМА


Живим да бих сведочио о паклу усташких логора из 1990-их. Говори овако Слободан Зуровац који је преживео 125 апокалиптичних дана од априла до августа 1992. испуњених незамисливим болом и понижењима у мучилиштима хрватских оружаних снага у Метковићу, сплитској "Лори" и у Љубушком.

Кад би се Зуровчева прича и приче његових сапатника преточиле у слике оне би засениле и житија највећих хришћанских мученика. Да се зло не би заборавило и поновило он је написао књигу "Црна Лора", у издању Музеја жртава геноцида, у којој сведочи као очевидац и жртва о злоделима која срамоте људски род.

Кривица за хапшење, у ствари киднаповање, које су извели црнокошуљаши тзв. Хрватске Ослободилачке Снаге - ХОС, пред очима његове жене и деце, била је у томе што је био из угледне српске породице, чије су многе чланове усташе убиле у Другом светском рату. Био је крив јер је за разлику од мучитеља био и образован, угледан грађанин, породичан човек, због чега је на првим вишестраначким изборима у БиХ изабран испред СДС да буде представник свог народа у власти тј. СО Чапљина у Херцеговини.

Срби су на овом простору, познатом по оданости усташкој идеологији и злочинима, страховито страдали у Другом светском рату.

Зуровац је почетком деведесетих осетио да то зло васкрсава, али његови напори да се поврати разум, одржи мир и заштити мањинска српска заједница били су узалудни. Одведен је из БиХ у војни конц-логор у Републици Хрватској по налогу колега из општине, суграђана које је познавао целог живота.

- У "Лору" су ме послали Перо Марковић, тада председник СО Чапљина и Крунослав Кордић, председник Извршног одбора СО Чапљина. Те исте људе сам ја звао у кућу, на своју крсну славу, а на славу се не зове непријатељ. Бар сам ја тако мислио - каже Зуровац.

 

ПРИЈАТЕЉИ ГА ПОСЛАЛИ У АВЕТ

Он је брзо у логору сазнао по чијој је жељи ухапшен. Мучитељи су сваки ударац, а било их је безброј, пратили "поздравом" од Марковића и Кордића, људи којима је веровао и сматрао их пријатељима. Зуровац је гледао Србе који издишу од батина и понижења пред његовим очима и питао се зашто га Бог не узме себи и спасе мука.

- У логорима сам научио да зло нема границе. Људи који су себе називали усташама, мушкарци и жене, пребијали су ме свакодневно, четири пута ми разбили лобању, изломили 12 ребара, одбили бубреге, трајно оштетили колена, гасили ми цигарете по телу и секли ножем. Пржили су ме струјом, гурали ми фекалије у уста, мокрили по мени.

Кад су ме одвели полумртвог у клинички центар у Сплиту грађани у чекаоници су ме пљували и ударали.

Медицинске сестре су ми немоћном сипале урин из "гуске" у грло. Најокрутнија међу њима, Сенада, извадила ми је цевчице кроз које сам дисао после операције плућне марамице коју су пробила сломљена ребра. Кад сам дочекао слободу схватио сам: Бог ме је оставио живог да бих говорио о ономе што сам видео и преживео - сведочи Слободан.

 

ЛОРА ГОРА ОД АУШВИЦА

Он подсећа да је нацистички конц-логор "Аушвиц" постојао укупно четири године и осам месеци, а да је "Лора", концентрациони логор у центру Сплита, трајала од 4. јануара 1992. до 25. августа 1997, пет година и седам месеци.

- Све то време ужасне крике Срба слушали су грађани у околини "Лоре" и фратри из оближњег самостана. На вратима "Лоре" стајао је човек и за 50 марака продавао улазнице онима који хоће да уђу и бију Србе. Кад се људи развеселе у кафани долазили су да се тако разоноде. То су знали сви, укључујући Туђмана и садашњег наводног антифашисту Месића.

Било је општепознато да је сваки грађанин Сплита могао да дође у "Лору" да пребија и убија Србе - горко говори Слободан.

 

ЗЛОЧИН ЈЕ ИМАО ВЕРТИКАЛУ

Он наглашава да су непосредни извршиоци злочина криви, али су много кривљи они који су га наредили.
- То је западнохерцеговачка линија која је почињала с министром одбране Гојком Шушком, по чијим је сугестијама поступао Туђман, а спроводили председник самопроглашене Херцег Босне Мате Бобан и локални моћници као што је Перо Марковић. Подсетио бих да је и 1941. оснивање НДХ прво прогласио фратар-усташа дон Илија Томас у Западној Херцеговини, у Чапљини, а тек два дана касније то је учињено у Загребу - истиче Зуровац.

Зуровац горко констатује да је велики проблем што о ужасима у "Лори" ћуте не само злочинци већ и многи њени заточеници.
- Многи су ме звали и тражили да их не помињем у књизи правдајући се: "Немој мене, имам жену и децу". Заблуда је да ће их сачувати скривање истине. Опште је познато да онај ко не негује своју истину неговаће туђу лаж. Тако се губи идентитет и понављају грешке. То су Срби себи урадили у комунизму, а последице су очигледне.

Оно што сам забележио у књизи је, с једне стране, историја, а с друге лек, начин да човек доживи прочишћење. Ова књига је и аманет потомству. Знате, највеће злочине над нама чинили су људи чији су очеви над нашим очевима чинили злочине 1941. године. Не бих желео да се тако нешто икада понови - закључује Слободан Зуровац.

 

МУЧЕЊА ИНДУКТОРСКИМ ТЕЛЕФОНОМ

Храброст Слободана Зуровца може се оценити само искреношћу с којом описује муке којима је био подвргнут.

- Скинули су ме до гола и поставили на столицу за коју су ме везали. На кажипрст и једне и друге руке, на полни орган и на ножне палчеве везали су ми неку жицу. "Чедо сад ћеш телефонирати", огласи се један од усташа. Почеше да врте индукциони пољски телефон. Болови су били несношљиви, неописиви, тотално лудило, струја прожима цело тело, имам осећај да ћу сваки тренутак експлодирати.

У тренутку кад бих бол исказао вриштањем, један од усташа, у отворена уста, гурао ми је фекалије, а други црево с водом, како би им вода олакшала пут кроз ждрело. Кад би избацили црево рукама би ми стискали вилице како бих прогутао измет. Чим се тога сетим утроба ми се преврће - сведочи Зуровац о мучењу у сплитској "Лори".

 

ЗЛОЧИНИ БЕЗ КРАЈА И КАЗНЕ

Књига Слободана Зуровца, која ће јавности бити представљена у Београду, данас у Свечаној сали ГО Стари град у 13 часова, потврђује налазе тужилаштва Хашког трибунала, али и жупанијског тужилаштва у Сплиту, о логору "Лора" где су Срби батинани рукама, ногама, цевима, кундацима, кабловима. Пржени струјом. Извођени су на лажна стрељања, где је с њима игран руски рулет, кад су мучитељи окретали буренце револвера и окидали држећи жртви цев у устима.

Поливани су снажним млазевима из ватрогасних шмркова и терани да целу ноћ буду на хладноћи. Присиљавани су да стоје на неиздрживој врућини и гледају у сунце док не ослепе, да једу со и пију слану воду, да пију мокраћу... Ти злочини остали су практично некажњени.

Он је свестан да се његова књига некима неће свидети, јер суочава читаоца са ужасним чињеницама, проверљивим и прецизним, пред којима многи затварају очи.
- Двострука је мука писати овакву књигу. Прву муку сам преживео код пребијања и убијања, а другу пишући и подсећајући се тога. То је тешко писати, то је тешко рећи, непојмљиво је нормалном људском уму да човек човеку то ради. Зато се поставља питање зашто су ти људи то радили? Ту је поента.

Одакле ми храброст да напишем све што ми се дешавало? Једноставно зато што је то истина. Свако јутро кад се умивам видим ожиљке на себи и не могу побећи од те истине - наводи Зуровац.

 

Аутор: Борис Субашић
Вечерње новости
18.09.2016.ЗЛОЧИНИ ХРВАТСКИХ СНАГА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1991-1996

ЗЛОДЈЕЛА

Видово село * Бравнице * Брадина * Купрес * Мостар * Мркоњић Град

Ледићи * Чардак * Босански БродЦинцар * Петровачка цеста

Тигар * КиднаповањеДневник силовања *

ЛОГОРИ

Челебићи * Дретељ * ЗОИЛ *  Брчко * Љубушки * Орашје * Оџак * Мусала

Расадник * Вогорац * Хелиодром * Мостар * Габела *

ЗЛОЧИНЦИ

Мате Бобан * Јадранко Прлић * Мате Баотић * Дамир Крстичевић * Азра

Младен Маркач * Добросав ПарагаВалентин Ћорић * Брчански злочинци

Анте Готовина * Иван Кораде * Крешимир Зубак * Младен Налетилић

Миљенко ФилиповићМиливој Петковић * Дарио Кордић * Бруно Стојић

Тихомир Блашкић * Божо Рајић * Ивица Вего * Хрватско Вијеће Одбране

Перо Вицентић * Анте Голубовић * Ливно * Мостар * Петар Зеленика

Купрес * Нијаз Балтак * Пук Краљ Томислав *

ЖРТВЕ

Душанка и Никола Кузман * Слободан Зуровац * Слободан Бенђо * Гламоч

Олга Драшко * Марија Бенковић * Милорад Пајчин * Чедо Продић

Здравко Ковач * Слободан Иванишевић * Душан Вуковић * Милан Бојанић

Лука Жужа *

ПУБЛИК.

Од логора до логора * Одбрана Херцеговине * Јаук * Мостарска црква

Стан' Неретво * Средња Босна * Живим да сјведочим * Чапљина

Побиј, покрсти и протјерај *

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 2,622  пута
Број гласова: 20


Tags:
LORA SPLIT
DEVEDESETE GODINE
HRVATSKI ZLOCINI
SREDNJA DALMACIJA
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
SLOBODAN ZUROVAC
KONC. LOGORI
AVGUST 1992
RASPAD SFRJ
PERO MARKOVIC
KRUNOSLAV KORDIC
ISPOVEST SUDBINA
OPSTINA CAPLJINA
JUZNA HERCEGOVINA


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Сјећање на Башчаршију: Гардовићи надживјели пуцањ у Сарајеву

Ћутање одобравање или како су Милановић и Пленковић подржали хрватске неонацисте 2023. у Вуковару

Досије Плоче: Како је убијен Лука Жужа у Чапљини 1992. године

Извештај са парастоса србским жртвама Откоса у Београду 29.10.2016

Избрисaно прeко 50.000 Срба у Хрватској током 2014, Зaгрeб нajaвљуje новa брисaњa

Очaрaност Хрвата са Фрањом Туђмaном

Поражавајућа статистика од 1999: Опустела српска села око Призрена
Поделите ову вест, нека се чује истина...Три гeноцидa у НДХ: Србоцид, Холокауст и Порајмос
Објављено: 06.06.2024.     Има 70 прегледа и 0 гласова.

Зликовац Цацо и данас у срцима Сарајлија
Објављено: 03.07.2024.     Има 70 прегледа и 0 гласова.

Хрватска (не)исплаћује одштету због бруталних мучења и убистава 1990-их година
Објављено: 14.06.2024.     Има 72 прегледа и 0 гласова.

Вуковар 2016: Сећање на српске жртве код Дечијег вртића и Веслачког клуба
Објављено: 03.06.2024.     Има 87 прегледа и 0 гласова.

Наставља се узгајање фашизма у Хрватској преко Марка Данона
Објављено: 31.05.2024.     Има 95 прегледа и 0 гласова.

Ухапшен командант 43. бригаде муслиманске ткз. Армије БиХ Рамиз Дураковић, крвник из Подриња
Објављено: 13.06.2024.     Има 96 прегледа и 0 гласова.

Злокобна манипулација портала CroFact о геноциду над Србима, НДХ и Јасеновцу
Објављено: 31.05.2024.     Има 103 прегледа и 0 гласова.

Покрeнутa инициjaтивa урeђeњa кладушког локaлитeтa Мeхино стaњe у БиХ
Објављено: 21.05.2024.     Има 107 прегледа и 0 гласова.Skip Navigation Links