Најмање 104 српске масовне гробнице у БиХ 1992-1995 - www.zlocininadsrbima.com

1. фебруар 2014.


Најмање 104 српске масовне гробнице у БиХ 1992-1995


Срби су масовно убијани у протеклом рату у БиХ 1992-1995. И то на најмонструознији начин, а њихове смрти су остале без икаквог судског епилога. Према евиденцији Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, страдало је најмање 32.000 Срба, од којих - 10.000 цивила. Апел да се направи централна евиденција несталих у Босни и Херцеговини, како би престало да се манипулише са бројем српских жртава, коначно је уродила плодом.
Мапа масовних гробница Срба у босанско-херцеговачком рату 1992-1995

- Коначно направљена мапа злочина над Србима која обухвата око 1.600 локација масовних и појединачних гробница
- Број српских жртава у целој БиХ, а посебно у Сарајеву, знатно је погубнији за српску популацију у БиХ него што наводи центар Мирсада Токаче - објашњава директор београдског Института за истраживање српских страдања у 20. веку, историчар Миливоје Иванишевић
КО И ЗАШТО КРИЈЕ ПОДАТКЕ

Коментаришући наводе Истраживачко-документационог центра БиХ - тзв. ИДЦ - да је у протеклом рату у БиХ страдало 24.900 Срба - председник ове организације Недељко Митровић, у више интервјуа је упозорио да је тај податак непотпун и нетачан, јер су, пре свега Сарајево и делимично Подриње, „крили“ истину о великом страдању Срба. Данас, то може и да докаже.
 


Оперативни тим Републике Српске је стога, за тражење несталих израдио коначну верзију електронске мапе локација појединачних и масовних гробница, са више од 4.100 убијених Срба у протеклом рату, документовану потресним фотографијама које сведоче о спаљеним и измасакрираним жртвама. Реч је о веома обимном и сложеном пројекту Оперативног тима Српске за тражење несталих особа и Координационог тима Владе РС за истраживање ратних злочина, а до сада је евидентирано 70 одсто стратишта широм БиХ.
- Овде се крије разлика стварних губитака српског народа у БиХ, коју ИДЦ Мирсада Токач није хтео да преузме. Сарајевски ИДЦ умањио је и број масовних српских гробница у БиХ, јер је приказао постојање свега осам регистрованих масовних гробница, иако Република Српска располаже подацима о 104 српске масовне гробнице. А на 1.600 локација у БиХ до сада је пронађено око 4.000 српских тела - преноси Митровић.ФИНГРАНИ ПОДАЦИ

Очигледно фингирањем података, истраживачко-документациони центар БиХ је, уз објаву да је до сада током ратних сукоба од 1992. до 1995. године регистровао укупно око 98.000 жртава (55 одсто војници, 45 одсто цивили), оценивши да је међу њима убијено око 64.000 муслимана, 24.900 Срба, 7.700 Хрвата и око 500 „осталих“. Осим што је, евидентно, тиме ИЦД умањио број српских жртава за 5.800 убијених на нивоу БиХ и 4.027 у Сарајеву, новим подацима је додатно доказано и да је цифра од 300.000 убијених муслимана, најблаже речено - лажна.
- Број српских жртава у целој БиХ, а посебно у Сарајеву, знатно је погубнији за српску популацију у БиХ него што наводи центар Мирсада Токаче - објашњава директор београдског Института за истраживање српских страдања у 20. веку, историчар Миливоје Иванишевић.
 

 

Како је за домаће медије потврдио и шеф тима Горан Крчмар, нова мапа је аргументовани доказ да је српски народ претрпео огромна страдања у протеклом рату.
- Подаци, број убијених, локације, фотографије ексхумираних посмртних остатака, недвосмислено показују какав се злочин десио над Србима, а ово је наш аргументован одговор на све лажи и манипулације којима се негирају српске жртве. Мапа обухвата око 1.600 локација масовних и појединачних гробница, разврстаних по градовима и општинама у БиХ, гробнице у Славонском Броду, Задру, Пакрацу и Сплиту, а израђена је и верзија на енглеском језику.Само у Сарајеву су евидентиране 333 појединачне и девет масовних гробница у којима су пронађена тела 394 убијена Србина -каже Крчмар.МАПА ДЕМАНТУЈЕ ЛАЖИ

Мапа гробница садржи и спискове са именима српских жртава на територији целе БиХ, а подаци сведоче и о спаљивању посмртних остатака жртава на планини Озрен, где је још 1996. године откривена масовна гробница српских бораца Србачке бригаде. Наведене су и локације у западнокрајишком делу РС, Посавини, Подрињу, централној БиХ, на подручју Озрена и Сарајева. Нека пронађена тела су била и минирана.

Као сведоци свесне манипулације са бројем жртава протеклог рата, углавном на штету Срба, ова мапа ће сигурно променити слику о рату у БиХ и срушити стереотип о искључиво муслиманским жртвама.

Сматрамо да је пробијен сваки рок да домаће и међународне институције пронађу и дају одговор на питање - ко је убио толико невиних српских цивила?Аутор: Марија М. Зарић
Извор: Факти
15.2.2012.РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

Бјеловац -Босански Брод - Добровљачка - Брадина - Јама Казани - Кравица Кукавице -

Купрес - Орашје - Наташа и Милица - Чагаљ - Чардак - Скелани - Смолућа - Намјерна Сила

Петровачка цеста - Брчко - Дретељ - Каменица - Силос - Бихаћки логор - Виктор Бубањ

Оџак - Брежани - Челебићи - Чајниче - Ристовићи - Бреза - Горажде - Кнежевићи

Башчаршија - Јошаница - Сердари - Бањалучке бебе - Тузла - Бравнице - Мостар - Ураган

Чемерно - Фочанска Јабука - Слађана Кобас - Породица Голубовић - Сарајевска Голгота

Олга Драшко - Мирјана Драгичевић - Пофалићи - Страхиња Живак - Милорад Пајчин

 

 

 

 

 

 

 

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1171  пута
Број гласова: 0


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

У Дубровачкој републици штампарије су биле ћириличне

Расизам за српске жртве Сребренице

Глигорићи убијени од усташа

Банијски бандити на флориди

Српска имовина у Хрватској вреди најмање 40 милијарди евра

Вeдро нeбо нaд Слaвониjом – три причe о jeдном Бљeску

Скaндaл у школском рeчнику: Погрдни изрази за Србе и православце
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links