Кућа за Миљу Зечевић из Сијековца којој су у рату убијени три сина и супруг - www.zlocininadsrbima.com

3. јануар 2015.


Кућа за Миљу Зечевић из Сијековца којој су у рату убијени три сина и супруг


Са вјером и надом у радост, мир и благостање у 2015. ушла је и старица Миља Зечевић из Сијековца код Брода.
 
Миљи Зечевић, 26. марта 1992. године у Сијековцу, на кућном прагу убијени су синови Милан, Васо, Петар и супруг Јован, а породични дом претворен у згариште.

Миљи Зечевић, хумани људи акцијом „Будимо њени синови“, на кућном огњишту подижу нови дом. Старици, која је одликована орденом Милоша Облића, нови дом, који се гради од добровољних прилога не може надокнадити изгубљене животе и патње, (које је претрпјела од злочинаца из регуларних Хрватских оружаних снага, Зелених беретки и осталих крволока БиХ ) али може поткријепити наду да добри људи још постоје.

Дом за старицу Миљу Зечевић из Сијековца код Брода, диже се из рушевина захваљујући акцији коју су покренули хумани људи симболичног назива "Будимо њени синови". Миља није имала снаге да обнови дом, који је уништен са породиом на њене очи, али каже, срећом још има добрих људи.
- "Изгубила сам три сина, мужа и то ми је све, што остаје сад, та кућа. То ми је све, успомена моја. Добри људи, помажу и хвала им гдје год чули и не чули", каже Миља за РТРС.

Обнову куће иницирали су Милан Јоловић и Миленко Аврамовић. Придружили су се начелник Брода Илија Јовичић, Дарко Младић, Милан Томичевић- Мунгос, Валерија Николајевич Самоилов. Сви са жељом да буду "њени синови".
- "Нису само Брођани њени синови, њени сунови су далеко од Брода, и наравно и у Броду, већина у Броду. Њени синови су у Русији, Србији, у Америци, у Хрватској, у многим градовима и многим државама", рекао је Милан Томичевић- Мунгос, предсједник РВИ Брод.

"Сви људи, који ту раде и помажу, ту су добровољно. То је од срца, то је од душе. Миља, то је генерација моје мајке која живи у Русији", додаје Валериј Николајевич Самоилов, раднику Рефинерији нафте Брод.

План је да се кућа покрије до 26. марта када је годишњица страдања Срба у Сијековцу. Осим топлог дома за мајку хероја, у њој ће бити и спомен-соба.
- "Нема ту утјехе, има једна пажња, коју грађани општине Брод, и ми из локалне управе, добри пријатељи и људи добре воље, могу да покажу према породици Зечевић", ријечи су Илије Јовичића нечелника општине Брод.

Чланови организационог одбора за градњу куће апелују на све хумане људе да им се придруже. Кажу, свака цигла је добро дошла уз поруку "добро се добрим враћа".

 

 

Извор: РТРС
2.1.2015.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Погледајте још:РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Радосављевић - Бојан Весовић - Бјеловар - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец  - Рокнић - Олујић - Божићни Устав - Книн - МалешевићКорански мост

Караџићево - Логор Лора - Логор Рибарска колиба - Осијек  - Афера Шпегељ - Максимир

Задар - Откос - Оркан - Удбина - Слободан Зуровац - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дан устанка - Борово Село - Књигоцид - Книн је пао у Београду - Јесење Кише

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 391  пута
Број гласова: 20


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Приведен Менсур Петљо, мучитељ из Брчког

Потресна исповјест Славка Грабовца из Босанског Брода

Иста правила другачије поступање

Хрватска предаје посмртне остатке четири припадника ЈНА

Никaд приjaвљeно убоjство у Класнићу

Матура српско-хрватских односа

Идентификација жртава Олује у Загребу и убиство Јове Ђакића из Зечева
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links