По налогу Тужилаштва Босне и Херцеговине данас су ухапшена двојица припадника некадашњег Хрватског вијећа одбране Муамир Јашаревић (46) из Бихаћа и Сеад Велагић (48) из Сарајева, због сумње да су учествовали у злочинима над 300 српских цивила у Ливну 1992. године, укључујући убиство 16 цивила.

 

Акција је спроведена у сарадњи српског Тужилаштва за ратне злочине и Тужилаштва БиХ, која се спроводи на основу Протокола из јануара 2013. године, саопштило је српско тужилаштво.

Јашаревић и Велагић се сумњиче да су од априла 1992. до јула 1993. године злочине починили у оквиру широког и систематског напада на цивилно српско становништво општине Ливно. Они се терете да су заједно с другим припадницима војне полиције ХВО учествовали у здруженом злочиначком подухвату, чије је спровођење почело у априлу 1992. године, с циљем прогона српског становништва са подручја ливањске општине.

Осумњичени су као део напада и подухвата починили и помагали незаконито затварање цивилног српског становништва, жртве су држане у нехуманим условима и подвргнуте претњама, мучењу и убиствима, наводи се у саопштењу.

Њихов циљ је био насилно трајно пресељење жртава српске националности с подручја Ливна и околине, злостављање и прогон око 300 Срба и незаконито затварање у Основној школи "Иван Горан Ковачић" у Ливну.

До хапшења је дошло на основу информација и доказа које је босанском тужиаштву уступило Тужилаштво за ратне злочине Србије, односно података добијених од оштећених који се сада налазе у Србији и података из матичних књига за лица која су у међувремену преминула у Србији.