Пронађена тела Срба из логора Ликовац - www.zlocininadsrbima.com

12. октобар 2014.


Пронађена тела Срба из логора Ликовац


Тужилаштво и Еулекс на трагу масовне гробнице несталих током 1998. и 1999. на Косову и Метохији. У Ђаковици током 1998. и 1999. године киднаповано 73 Срба. Верује се да посмртни остаци припадају жртвама злочина припадника ОВК на подручју Дренице. Тужилаштво за ратне злочине и Јединица за истраживање ратних злочина Еулекса дошли су до информација о постојању масовне гробнице у селу Пискота, у општини Ђаковица, у којој су највероватније похрањена тела српских цивила. Претпоставља се да су они страдали за време оружаног сукоба на Косову и Метохији који је трајао између 1998. и 1999. године.

Према подацима којима располаже српско тужилаштво за ратне злочине, посмртни остаци могли би да припадају жртвама злочина припадника ОВК у логору „Ликовац“, у Србици. За овај логор били су одговорни команданти ОВК Фатмир Љимај, звани Челику, Сахит Јашари, Сулејман Селими, звани Султан, који је сада генерал Косовског заштитног корпуса и Сами Луштаку.
- Тужилаштву је познато да постоји списак од 37 новинара који су страдали 1999. године - кажу „Новостима“ у тужилаштву. У оквиру тог списка налазе се и имена 16 радника РТС, који су страдали у нападу НАТО.

У тужилаштву подсећају да је ОВК почела да појачава своје активности у мају, 1998. године у централном Косову, односно дреничкој области. Тада је ОВК напала површински коп ЕПС Белаћевац, и у два наврата, 14. и 22. маја, отела десет радника.

Истовремемно, јединице ОВК из оперативне зоне Дреница поставиле су контролне пунктове, напале више градова и села и отеле цивиле и припаднике МУП у Глоговцу, Клини, Лапушнику, Коморану, Пантини, Ликошану, Ракошу и Леочини.

 


Злочинци ОВК познати: Фатмир Љимај, Сулејман Селими, Сахит Јашари и Сами Луштаку

Током маја 1998. године, ОВК је приотивправно лишила слободе најмање 30 цивила српске националности, неколико полицајаца и најмање 11 косовских Албанаца. Тада су и формирани логори у Ликовцу, Овчареву, Лапушнику, Трпезу и Клечки.


ЛОКАЦИЈЕ ГРОБНИЦА

Према сазнањима, осим две поменуте масовне гробнице, остале потенцијалне локације до сада нису озбиљно истражене. Иако је Ливачко језеро испитивано у два наврата, та локација није до краја истражена, као и Белаћевац, на којој је рађено три године, није окончана истраживање локација код Јуника, Клине и на бројним другим местима на КиМ.Постоје индиције и да би то могла да буду тела киднапованих и убијених Срба са подручја општине Ђаковица, док представници Срба са овог подручја подсећају да је Пискоте приградско насеље, удаљено два километра од центра Ђаковице у којој је током 1998. и 1999. године киднаповано 73 Срба, при чему су до сада пронађени посмртни остаци свега десетак убијених неалбанаца.
- И до сада смо сумњали да на некој локацији око Ђаковице постоји масовна гробница са телима убијених Срба, али сачекаћемо исход ове истраге - каже за „Новости“ Ђокица Станојевић, представник расељених Срба из ове општине.

 

ПРОЦЕС ПРОТИВ СЕЛИМИЈА

Иначе, у току је судски процес који мисија Еулекс води против припадника ове групе, односно Сулејмана Селимија, бившег команданта „Косовских безбедносних снага“ и актуелног амбасадора Косова у Аланији, затим Самија Љуштакуа, актуелног градоначелника општине Србица и још петорице осумњичених за ратне злочине над затвореницима у логору Ликовац почињене током 1998. и 1999. године.

Оптужница Еулекса терети припаднике ове групе за киднаповање и убиство младог српског полицајца Ивана Булатовића, који је отет из воза у околини Глоговца, а потом погубљен у овом логору, али и за нарушавање здравља и телесног интегритета неодређеног броја албанских цивила.

За разлику од оптужнице Еулекса, српски правосудни органи терете припандике „Дреничке групе“ за свирепе злочине почињене над српским цивилима углавном са подручја Метохије, али и средина у општини Србица, као и за киднаповања и убиства српских војника и полицајаца.
- Једино што охрабрује јесте то што су коначно покренуте истраге масовних гробница на КиМ - истиче Милорад Трифуновић, координатрор Удружења породица киднапованих и несталих са КиМ и напомиње да су до сада завршене ексхумације на две масовне гробнице, Волујак где је пронађено око тридесет тела Срба, и локације Жиливоде.


Злочинци ОВК из Дренице са Хашимом Тачијем у средини

Експертима је наложено да назначе непосредни узрок смрти и шта је довело до ње, затим време смрти. Неопхододно је и да се утврди да ли су на телу пронађени трагови повређивања, да ли су такве повреде наступиле као последица деловања неке спољне силе, и уколико јесу, која је конкретна сила у питању, односно на који су начин повреде могле да буду нанете.
 


ЈОШ ТРАЖЕ КНЕЖЕВИЋА

Једам од несталих је и Љубомир Кнежевић коме се сваки траг губи 6. маја, 1999. године, у Вучитрну. Тужилаштво за ратне злочине истражује да ли за његову отмицу постоје докази, белешке и друга документација.
Стручњаци ће одговорити и колико је времена прошло од наношења повреде до тренутка смрти, и да ли је смрт наступила услед поменутих повреда.


КАЗНИТИ КРИВЦЕ

Председник Удружења Ђаковчана Ђокица Станојевић упитао је у понедељак међународну заједницу да ли ће бити у стању да прогнаним Србима обезбеди право на повратак и живот у Ђаковици, истакавши да су им одузета сва права, да им је забрањено да обиђу своје куће, гробља и светиње.
- Питамо међународне институције у Приштини да ли ће овог пута наћи кривце и злочинце извести пред суд правде - рекао је Станојевић.
 

 

Извор: Новости
Аутори: Е. Радосављевић - Д. Зечевић
6.10.2014.ЗЛОЧИНИ И РАТ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ 1998-1999

Битка за Кошаре - ЛиковацСтаро Грацко - Кафић Панда - Клечка - Радоњићко језеро - Рамуш Харадинај

Жута кућа - Отето Косово - Крај - Истине и лажи - За ким звона не звоне  - Јована - Рат за Космет

Живети у енклави - Хероји пилоти - Ратна прича - Љиљана Жикић - Слађана Станковић - Кос. Митровица

Битка на Паштрику - Воз - Соколови - Вељко Раденовић - Отац Харитон - Горан Шаћировић - Браћа Милић

Приштина - Лапушник - Кукеш - Рустем Мустафа - Хашим Тачи - Агим Рамадани

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 222  пута
Број гласова: 0


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Монструми из Жуте куће неће одговарати за вађење органа Србима

Три српска генерала питају: Зашто Приштина тражи нашу главу

У албанским логоримa Срби су мучeни нa нaчинe нeпоjмљивe људском рaзуму

Сви путеви око трговине органима на Космету воде до врха актуелне власти

Дјеца Козаре – Божидарка из Вeликe Жуљeвицe

Срби на Космету очајни јер су после 101 године изгубили државност у Бриселу

АТЕНТАТ НА ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links