Књига: Битка на Гучеву 1914 - www.zlocininadsrbima.com
Оцените нам овај чланак:

Милош Дејановић


Књига: Битка на Гучеву 1914Књига "Битка на Гучеву 1914" је ауторско дело Милоша Дејановића, бившег официра КоВ Србије из Лознице.

Ова књига као и свака друга из сличне тематике не може да прикаже све ужасе и величанственост ратних збивања у Првом светском рату. Иако се аутор Дејановић потрудио да у овом озбиљном историјском штиву стварност ниже догађаје, јунаке и трагичаре, дан за даном, бој за бојем, а у њима подвиге и страх.

За објављивање ове књиге Милош Дејановић је користио обимну грађу и литературу, где се потрудио да прикаже сложеност борбених дејстава на начин који је документован и аутентичан, али исто тако прегледан и занимљив за читаоца, који не мора бити историчар или официр да би је разумео.

На почетку књиге, аутор је укратко објаснио историјске околности које су довеле до Првог светског рата, као и географске одлике терена где се битка водила, а то је запад Шумадије, односно рејон Подриња, на граници Краљевине Србије и Аустро-Угарске, тј. окупиране Босне и Херцеговине.

Добра ствар је што је Дејановић у овој књизи детаљно анализирао сваку јединицу са именима старешина односно командира Треће армије Војске Краљевине Србије, којом је командовао генерал Павле Јурушић Штурм, као и Шесте армије Аустроугарске војске.

Исто тако аутор наводи хронологију Гучевске битке од 6. септембра до 7. новембра 1914. године. Подаци нису давани линеарно, јер ни ток Боја на Гучеву није био такав.

У књизи ћете наћи војне карте и скице из тог времена када се битка на Гучеву водила, што је још један велики плус за читаоце и поштоваоце тематике Великог рата.

Књига је објављена 2018. године у издавалаштву Удружења ратних добровољаца, поштовалаца и потомака 1912-1918... на стогодишњицу завршетка Првог светског рата.

Можете је поручити код аутора путем телефона: +381643955565.

 Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Tags:
AUSTROUGARSKI ZLOCINI
PODRINJE
GUCEVO
PRVI SVETSKI RAT
BITKE
AUSTRIJSKI ZLOCINI
MADJARSKI ZLOCINI

Skip Navigation Links