Гради се Храм за спомен-костурницу у Кадиној Луци - www.zlocininadsrbima.com

9. октобар 2014.


Гради се Храм за спомен-костурницу у Кадиној Луци


Дана 30. септембра 2014. године је одржана црквена слава посвећена св. мученицама Вери, Нади, Љубави и мати им Софији. Слава је обележена скромно пошто је за 2. новембар планирано освећење темеља цркве спомен – костурнице и обележавање 100 година од почетка Великог рата у организацији Епархије ваљевске на челу са Његовим Преосвештенством Епископом ваљевским Г. Милутином.
 
Службу у част црквене славе одржао је јереј Александар Васиљевић са протојерејом Милинком Марковићем и ђаконом Драганом Иконићем. Присуствовало је неколико чланова Грађевинског одбора  и десетак мештана Кадине Луке.
 
 
Поводом обиласка Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина темеља Храма, на сајту Епархије ваљевске, www.eparhijavaljevska.rs, објављена је вест посвећена том догађају. 
 
 
Градимо у славу предака, а за добро долазећих нараштаја!
 
Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, у пратњи секретара архиђакона мр Силуана (Мракића), обишао је јуче темеље Храма спомен-костурнице Светих мученица Вере, Наде и Љубави и мајке им Софије у селу Кадина Лука, засеоку Грађеник, у Општини Љиг. У славу хероја чувене Колубарске битке, чије је војевање започело баш у овим крајевима, група ентузијаста окупљена у Грађевинском одбору Црквене општине Славковица, јуна ове године, отпочела је градњу храма посвећеног ранохришћанским светитељкама. У корак са временом, израђен је и веб сајт nasa-nada.rs, да се верни широм света са богоугодним делом упознају. Аутор пројекта овог монументалног сакралног здања је угледни архитекта Предраг Ристић. Темељ ће крајем септембра осветити Епископ ваљевски Г. Милутин. Тим свечаним чином Епархија ваљевска прославиће стогодишњицу Колубарске битке.
 
 
„Да ли ће слобода умети да пева онако како су сужњи певали о њој?“, записао је велики српски поета Бранко Миљковић. Записао у своје доба. А питање и одговор свевремени су аманет. У освит двадесетог века, цвет српске младости усни слободу као најузвишенији идеал пред којим и сопствен живот беше мален. Домови постадоше згаришта. Загрљај најмилијих у збеговима чежња. Радост у ишчекивању... Мајке, сестре, драгане, чељад неодњихана... Тек молитва у магновењу куршума, да се на Литургији, венчању и крштењу поново саберу. Струганички див мудро их и храбро поведе хладног новембра Лета Господњег 1914., од Сувобора диљем Западне Србије. Победе над моћним завојевачем низаше се као перле на девојачким ђерданима. Беше нестварно солдатским зналцима. Белу заставу разви аустроугарска армија, а српски ратници уђоше у светске анале и уџбенике војних школа. Име Војводе Живојина Мишића и данас се скинуте капе изговара где год се о командовању прозбори. Његови јунаци достојни су наследници храбрих предака. На нама, који уживамо благодати слободе, јесте да им подаримо вечни спомен. Јер заборав је грех! Храм на рову - гробу њиховом најлепша им је почаст. Да се у њему збију сва славља, која су прижељкивали правити и походити. Верни народ Црквене општине Славковица, са својим парохом свештеником Александром Васиљевићем, сабрао се око Грађевинског одбора за градњу Цркве спомен- костурнице посвећене Светим мученицама Вери, Нади и Љубави и мајци им Софији у засеоку Грађеник, у селу Кадина Лука. Владика Милутин благословио је ово богоугодно дело и са радошћу ће крајем овог месеца осветити темеље храма. Живимо у времену материјалне оскудице, али ваља нам овај храм саградити зарад прошлости и будућности, поручује председник Грађевинског одбора Младен Драшкић. Да на северним падинама сувоборског Рајца засветли пред очима свију нас и наше деце, чија ће будућност чврсте темеље имати управо на јунаштву оних који су им земљу у наслеђе предали.
 
 

 

 
 
Извор: nasa-nada.rs
30.9.2014.


ПРВИ СВЕТСКИ РАТ (1914-1918)

 Добруџанска битка - Логор Добој - Логор Јиндриховице - Мензел Бургиба - Мачва и Подриње - Колубарска битка

Шуцкори - Ашах - Логор Арад - Сарајевски атентат - Зејтинлик - Церска битка - Аустроугарска монархија

Битка на Легету - Валадново - Мојковачка битка - Топлички устанак - Солунски фронт - Албанска голгота

Горничевска битка - Нежидер - Освајање Кајмакчалана - Болдогасоњ - Гвоздени пук - Сурдулица - Чемерно

 Велики Међер - Вражија дивизија - Улм - Броумов - Маутхаузен

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 415  пута
Број гласова: 5


Tags:
KADINA LUKA
PRVI SVETSKI RAT
LJIG


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Сведочење Стојана Стаменковића и Манасија Антића о бугарским злочинима у селу Горње Павловце (Врање) 1915-1918

Два швајцарска Србина пронaшли свa Рajсовa писмa о стрaдaњу Србa

Вилијам Хантер: Лекар који је излечио Србију 1915

Сјећање и помен за 41 годину од смрти Милунке Савић на Новом гробљу у Београду

Академијa поводом стогодишњице Великог рата у Зворникy

Албанска голгота: Храброст прадеде Стевана Павловића

Обележена годишњица страдања Срба у логору Јиндриховице
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links