Све више истицања симбола из НДХ - www.zlocininadsrbima.com

6. фебруар 2015.


Све више истицања симбола из НДХ


У прошлом броју Извора писали смо коментар на тему кажњавања тројице младића који су се на православни бадњак сликали са српском државном заставом поред табле Вуковар. Да под-сетимо, ова тројица младића прекршајно и новчано су кажњени због истицања „недозвољених симбола за Републику Хрватску“, како се наводи на званичној интернет страници Полицијске управе Вуковарско-сремске.

 

 

 

СПОРНА ЗАСТАВА У ЦЕНТРУ ГРАДА


Само десетак дана након изласка тог броја Извора у ужем центру Вуковара, на приватној згради, преко пута куће Хаџића (Дечијег диспанзера) власник ове зграде истакао је хрватску тробојку на којој се налази грб (шаховница) са првим белим пољем. Да подсетимо, сличну такву заставу уз само нешто више детаља и симбола, користила је Независна држава Хрватска за време Другог светског рата. До закључења овог броја наших новина контроверзна застава није скинута са ове зграде нити су званичне градске и државне власти реаговале по овом питању.
 

Некако у исто време на Осјечкој телевизији, 30. јануара, у емисији „Бујица“ коју уређује и води Крешимир Бујанец, гост је био ратни начелник штаба ХОС-а Анте Пркачин. Повод за његово гостовање било је брисање натписа „За дом спремни“ са споменика погинулим хосовцима у Сплиту који је подигнут у мају прошле године.
У истој емисији у којој је гост између осталог говорио о „историјском“ хрватском поздраву „За дом спремни“, на столу у студију између водитеља и његовог госта стајала је мала столна заставица, црне боје са шаховницом у којој је прво поље беле боје, а испод које пише горе поменути поздрав. Осврћући се на тај детаљ Бујанец је чак и позвао полицију да због тога реагује у првим минутама емисије.
- Ова емисија иде уживо, иде сат времена, господо из Остојићеве милиције ако желите ово уклонити дођите у следећих сат времена па да видимо хоћете ли уклонити ову заставицу из мог студија, изазивао је Бујанец.


 

 

МЕРИО КУКУРУЗ СА ДЕЦОМ

У јавности се недавно појавила и фотографија Дарка Ковачића из Бенковца који се са својих шесторо деце сликао са подигнутом десном руком, поздравом којим су се поздрављали нацисти, фашисти и њихови сателити током Другог светског рата. Ову фотографију пренело је тек неколико медија, док се на Ковачићевом профилу, који је иначе члан, односно председник Аутохтоне хрватске странке права у Бенковцу, могу наћи још низ других фотографија са таквом симболиком. Уз фотографије ту су и неизбежне пароле, њега и његових фејсбук пријатеља, које су биле саставни део реторике у Независној држави Хрватској.

 

Оно што је најпроблематичније јесте чињеница да се Ковачић на тај начин сликао са својом малолетном децом, при том, набрајајући њихова имена уз неизбежне коментаре попут „Хрватско племе обитељ
Ковачић из Бенковца увик ЗА ДОМ СПРЕМНИ” и “Бог и Хрвати”.

 

Случајева величања усташког покрета последњих месеци и година све је више. У огромном постотку већина њих пролази некажњено и у јавности готово непримећено.


 

Срђан Секулић
Извор бр. 110
4.2.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1906  пута
Број гласова: 20

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1145 прегледа и 10 гласова.

Вуковар: Двојезичне дипломе без препрека
Објављено: 9. jun 2016.     Има 1356 прегледа и 5 гласова.

Бобота: Пажњу усмерити на антифашистичку борбу
Објављено: 24. avgust 2016.     Има 1367 прегледа и 5 гласова.

Стање културе Срба у Хрватској данас
Објављено: 2. februar 2017.     Има 1388 прегледа и 0 гласова.

Извештај са промоције књиге "Боље бити у мањини" од Ђорђа Нешића
Објављено: 10. decembar 2015.     Има 1402 прегледа и 5 гласова.

Skip Navigation Links