За матуранте у Хрватској НДХ није била фашистичка - www.zlocininadsrbima.com

2. октобар 2015.


За матуранте у Хрватској НДХ није била фашистичка


Скоро три четвртине матураната у Хрватској сматра да Независна Држава Хрватска (НДХ) није била фашистичка, док се 40% њих залаже за прекид судског прогона хрватских ратних ветерана за злочине почињене у протеклом рату, резултати су истраживања о политичкој писмености матураната.

 

Истраживање "Политичка писменост ученика завршних разреда средњих школа у Хрватској" провели су "GOOD иницијатива", "GONG" и Институт за друштвена истраживања на репрезентативном узорку од 1.146 хрватских матураната. 

"Јутарњи лист" пише да је матурантима постављено 19 релативно једноставних питања у три подручја - политички појмови, уставно-политичко уређење и политичка информисаност, али да су они показали катастрофално незнање.  Само један од 1.146 испитаних тачно је одговорио на сва питања. 

Чак 73% испитаних матураната није тачно одговорило на питање ко је хрватски премијер, иако су им била понуђена четири могућа имена, а само 19% њих је знало да извршну власт обавља коалиција СДП-а, ХНС-а, ИДС-а и ХСУ. 

Да су прави Хрвати једино католици сматра 21% матураната, њих 40% сматра да је хрватска традиција богатија од традиције већине народа, а само 29% њих сматра да је НДХ била фашистичка творевина. 

Истраживање је показало висок ниво религиозности код младих, јер се 43% њих изјаснило да су увјерени вјерници који прихватају све што их вјера учи, а 25% се декларисало "обичним" вјерницима. 

Највећи ниво толеранције матуранти су показали у подручју других раса, вјера и нација. Половина хрватских матураната сматра да је хомосексуалност врста поремећаја или болести, као и да би хомосексуалцима требало забранити јавне иступе, јер на тај начин лоше утичу на младе. 

 

Драган Багић са загребачког Филозофског факултета, који је један од организатора овог истраживања, каже да су резултати релативно очекивани, јер су слична истраживања посљедњих година указивала на такве ставове младих. 

Он истиче да у вези са овим резултатима истраживања не треба правити велику моралну панику, али их треба узети као врло озбиљан индикатор да образовни систем не успијева да анулира изразито негативне ефекте спољних утицаја.

 

Извор: СРНА
1.10.2015.РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Радосављевић - Бојан Весовић - Бјеловар - Карловац - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец  - Рокнић - Олујић - Божићни Устав - Книн - МалешевићКорански мост

Караџићево - Логор Лора - Логор Рибарска колиба - Осијек  - Афера Шпегељ - Максимир

Задар - Откос - Оркан - Удбина - Слободан Зуровац - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дан устанка - Борово Село - Књигоцид - Книн је пао у Београду - Јесење Кише

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 165  пута
Број гласова: 0


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Зaпуштeнa прaвослaвнa гробљa у Хрвaтскоj: Живи против мртвих

Реаговање српских жртава из Лоре, на књижевну награду Тањи Бјелобрајдић

Сличај Иве Кинде: Нацизам и усташтво у Хрватској не престаје

Јасеновац најцрње српско стратиште

Извештај о репресалијама усташа над православцима на територији Срба од 15. јула 1941. у Задру

Отворене пријетње Србима у Хрватској

Пресахле нам сузе за убијеним синовима
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links