Комеморација жртвама фашизма у Дудику 10. маја 2015 - www.zlocininadsrbima.com

15. мај 2015.


Комеморација жртвама фашизма у Дудику 10. маја 2015


Као и претходних година и ове године је другог викенда у мају месецу одржана комеморација на спомен парку Дудик у Вуковару у организацији Заједнице удружења антифашистичких бораца и антифашиста Вуковарско-сремске жупаније. Сама манифестација одржана је под високим покровитељством Сабора и Владе Републике Хрватске, те под покровитељством града Вуковара, Вуковарско-сремске жупаније и Српског народног већа из Загреба.

 

 

Комеморација на Дудику претходних година одржавала се сваке друге суботе у мају, али је ове године термин одржавања померен на недељу, 10. маја, због обележавања Дана победе.
- Дудик је, као што је познато, највеће стратиште из времена Другог светског рата у Вуковару и ми се трудимо да достојно одамо почаст свима онима који су овде страдали. Ово је тежак процес враћања значаја антифашистичке борбе и антифашизма, с обзиром да се све више појављују одређени кругови и групације који оживљавају фашистичке идеје, тако да наша борба мора да се ојача на овом пољу и морам рећи да се доста грађана враћа на ова стратишта и одају дужно поштовање свим жртвама, истакао је председник ЗУАБА ВСЖ Лазо Ђокић.

Код још увек необновљеног и девастираног споменика венце су положиле многобројне делегације попут хрватског Сабора, Владе РХ, Вуковарско-сремске жупаније, града Вуковара, амбасаде и конзулата Републике Србије, Заједничког већа општина, Српског народног већа, антифашистичких удружења, српских мањинских већа, појединих општина, политичких странака као и делегација из Републике Србије.

- С обзиром да је из Лаћарка на овом стратишту страдало тридесетак наших мештана ми се трудимо да сваке године дођемо овде, положимо венац и одамо почаст свима онима који су овде убијени. Наша дужност је да негујемо сећање на све невино страдале и стога ћемо и у будућности бити присутни на оваквим скуповима, нагласио је председник савета Месне заједнице Лаћарак, Дејан Уметић.

 

 

ПОЧЕТАК ОБНОВЕ СПОМЕНИКА

На једном од пет конуса који између осталог чине споменик на Дудику постављена је скела што је знак да је коначно почела обнова некадашњег спомен парка.

- Посебно ми је драго да смо коначно кренули у обнову овог споменика. У овом тренутку не може се тачно рећи када ће обнова бити завршена, али јако је битно да је она коначно кренула. Део средстава је обезбеђен и мислим да ће посао током ове и следеће године бити приведен крају, каже Ђокић који истиче да су средства за обнову споменика обезбеђена преко Министарства културе Владе Републике Хрватске.

У културно-уметничком програму на Дудику учествовали су Вуковарско српско певачко друштво „Јавор“ и рецитатори вуковарске Гимназије, док су се на свечаној академији одржаној у Ружичкиној кући присутнима обратили председник СНВ-а и саборски заступник Милорад Пуповац, те представник Сабора Дамир Томић.

 

 

 

ПРВЕ ЖРТВЕ ИЗ БОБОТЕ

На Дудику је у периоду од 1941. до 1943. године по званичним подацима стрељано нешто више од 400 људи, махом Срба, али и припадника других националности (Јевреја, Рома, Хрвата и других). Прве жртве убијене на овом стратишту доведене су из Боботе, а жртава је било и из других места од Земуна до Винковаца, па чак и из Новог Сада, Осијека и Загреба.

Колико је заиста стрељано људи на Дудику никада није утврђено јер је комисија за утврђивање ратних злочина престала са радом крајем четрдесетих година прошлог века. Од тада до данас нису вршена озбиљна истраживања па се тако број жртава код различитих аутора креће од 400 до неколико хиљада.

Некадашњи спомен комплекс ни приближно не изгледа као некада због оштећења и девастирања у последњем рату. Сам изглед нарушен је и изградњом фудбалског игралишта у склопу спомен парка и то на месту где је некада пролазила стаза до самог споменика.                

 

 

Срђан Секулић
Извор бр. 117
13.4.2015.


НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА

Глинска црква - Гудовац - Ливањско поље - Бегово Брдо - Пребиловци - Вукашин Мандрапа - Логор Госпић

Сисак - Шушњар - Јастребарско  Вељун - Пацовски канали - Бог и Хрвати - Љубан Једнак - Стари Брод

Логор Даница - Корићка јамаЈасеновац - Међеђа - Гаравице - Усташе - Црна Легија - Керестинец - Пркос

Стара Градишка - ПаланчиштеСадиловац - Анте Павелић - Дракулић - Алојзије Степинац - Динко Шакић

Макс Лубурић - Славко Квартерник - Јуре Францетић - Крунослав Драгановић - Мирослав Филиповић

Иродови синови - Пискавица - Драксенић - Марија Почуча - Magnum Crimen - Даница Праштало

Калати - Машвина - Грабовац Бански - Крушћица - Шегестин

 

 

 

 

 

 

 

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1833  пута
Број гласова: 5


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Стазама јадовничких мученика 15. јун 2019

Парастос српским жртвама Госпића биће 18.10.2015. у Новом Београду

145 година Српског певачког друштва Јавор у Вуковару

Утабаним стазама преко беспућа

Извештај са парастоса жртвама Откоса 31.10.2015. у Београду

Нисам ја одавде – ја сам из Србије

Српски крст
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1259 прегледа и 10 гласова.

Вуковар: Двојезичне дипломе без препрека
Објављено: 9. jun 2016.     Има 1445 прегледа и 5 гласова.

Бобота: Пажњу усмерити на антифашистичку борбу
Објављено: 24. avgust 2016.     Има 1452 прегледа и 5 гласова.

Стање културе Срба у Хрватској данас
Објављено: 2. februar 2017.     Има 1477 прегледа и 0 гласова.

Биографије Срба које треба памтити
Објављено: 11. mart 2016.     Има 1492 прегледа и 5 гласова.

Skip Navigation Links