Празничне молитве на месту натопљеном српском крвљу - Јасеновац - www.zlocininadsrbima.com

17. септембар 2014.


Празничне молитве на месту натопљеном српском крвљу - Јасеновац


У петак 12. и суботу 13. септембра, на дан прослављања светих Јасеновачких Новомученика, велики број верног народа, црквени великодостојници, свештенство и монаштво, сабрали су се у манастиру св. Јована Крститеља у Јасеновцу да саборно узнесу молитве светим Јасеновачким Новомученицима. Величанствен православни скуп и духовни празник.
 
У овој светињи сам често последњих пет месеци и уверио сам се да, осим овог празника, веома мали број људи долази у највећи српски мученички град Јасеновац и православну светињу која нам је овде једина брана од заборава и отуђења. Тако је бар последњих двадесетак година.
 
На недавно одржаном симпозијуму у Бањалуци, један Јеврејин рече да је несхватљиво колико су Срби немарни према милионима невино пострадалих сународника, према геноциду који су претрпели и местима њихових великомученичких страдања. Он сведочи да нема већег места страдања на планети (па ни значајнијег града) где они - Јевреји, нису изградили свој музеј, меморијални центар, синагогу, споменик, архивску зграду, обележје.... где су страдали и где је проливана њихова крв и да веома воде рачуна о свим тим местима и старају се о њима.
 
Ових дана сам разговарао са гостима који су посетили манастир у Јасеновцу (свештенством и монаштвом) и предложио да у својим местима, светињама, парохијама и манастирима апелују, саветују, подижу ниво националне и духовне свести и организују поклоничка путовања у Јасеновац. Господ и Великомученици Јасеновачки би нас погледали и благосиљали, а овај мученички град оживео боготражитељским окупљањима, националном самосвешћу, вером и духовном снагом.
 
Рекао сам им да васкршњу радост доноси сама помисао на реке духовно и национално пробуђених Срба које би се редовно сливале у јасеновачку светињу. Колико је наших парохија и манастира у отаџбини и расејању, сигуран сам да би то било могуће са врло мало труда и страха Божијег. Зато је неопходна пробуђена национална и духовна свест. Дужно поштовање према својим светим прецима, на првом месту страдалницима који су најскупоценији дар - живот, положили за нас и нашу будућност. Неопходна је и вера у вечни живот и свест да су два света, привремени и вечни, земаљски и небески, веома чврсто повезани и испреплетани и имају велики мећусобни утицај.
 
Нас десетак милиона данашњих Срба, гледају очи стотине милиона Срба из вечности, моле се за нас Богу, радују се нашим врлинама и тугују због наших грехова. Са љубављу гаје наду да ћемо се показати достојни српског православног имена и да ћемо бити достојни потомци њихови. Нека би Господ Бог дао да духовно напредујемо вером и љубављу, трудом, жртвом, добрим делима и родољубљем да бисмо доживели и дочекали, када напустимо овај свет и пређемо у вечност, да нас наши свети преци препознају као своје достојне потомке!
 
Благослов светих Јасеновачких Новомученика нека буде са свима вама!
 
Архим. Пантелејмон
 
 


НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА

Глинска црква - Гудовац - Ливањско поље - Бегово Брдо - Пребиловци - Вукашин Мандрапа - Логор Госпић

Сисак - Шушњар - Јастребарско  Вељун - Пацовски канали - Бог и Хрвати - Љубан Једнак - Стари Брод

Логор Даница - Корићка јамаЈасеновац - Међеђа - Гаравице - Усташе - Црна Легија - Керестинец - Пркос

Стара Градишка - ПаланчиштеСадиловац - Анте Павелић - Дракулић - Алојзије Степинац - Динко Шакић

Макс Лубурић - Славко Квартерник - Јуре Францетић - Крунослав Драгановић - Мирослав Филиповић

Иродови синови - Пискавица - Драксенић - Марија Почуча - Magnum Crimen - Даница Праштало

Калати - Машвина - Острожин - Шид - Грабовац Бански - Крушћица - Шегестин

 

 

 

 

 

 

 

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 757  пута
Број гласова: 5


Tags:
USTASKI ZLOCINI
JASENOVAC
SLAVONIJA


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Јасеновац је код Хрвата стање духа

Вeдро нeбо нaд Слaвониjом – три причe о jeдном Бљeску

У Загребу постављају споменик највећем усташком зликовцу Јури Францетићу

Комеморативни скуп посвјећен Дани Ластавици у Београду 30.7.2016

Вуковар протерао ћирилицу

Стратиште Доња Градина - Треба нам пaмћeњe, a нe злопaмћeњe

Убиство Стевана Инића у Бршадину 1. маја 1991
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links