Станица за Дудик и Јасеновац - www.zlocininadsrbima.com

9. јул 2015.


Станица за Дудик и Јасеновац


Нова спомен плоча у знак сећања на затворене и страдале антифашисте откривена је у Вуковару 3. јула, тачно 30 година након што је 1985. на месту усташког затвора у „црвеном магацину“ постављена првобитна спомен-плоча. Табла је садржајем и изгледом идентична претходној која је, иако преживела разарања у последњем рату, разбијена у годинама након мирне реинтеграције, а на њој пише: „У овој згради у вријеме најжешћег терора усташког Покретног пријеког суда мучени су и затворени родољуби и чланови НОП-а из 61 места Сријема и шире, који су касније стријељани на Дудику, а велики број их је транспортиран у усташки логор Јасеновац“.

Израду нове-старе спомен плоче финансирала је Самостална демократска српска странка, а свечано ју је открио председник Удружења антифашиста и антифашистичких бораца града Вуковара Лазо Ђокић. Антифашисти су одмах потом на место новог споменика поставили и венац у знак сећања на бројне затваране и мучене на овом месту.

- Захвални смо свима који нам помажу у борби против заборава. Наставићемо и даље борбу за очување споменичке баштине и тековина и идеја антифашизма, каже председник УАБА Вуковар, Лазо Ђокић.

            Данас потпуно запуштен Житни магацин грофа Елца на самом улазу у Вуковар служио је током Другог светског рата као импровизовани логор, јер затвор са којим је располагало Жупно редарство на челу са озлоглашеним Виктором Томићем није могао да прими све који су тада хапшени по Срему. Затвореници су у њему чекајући суђење спавали на бетону, били подвргнути разним тортурама, а одвезивани су само за време ретких оброка. Како за многе од приведених није било никаквог доказног материјала проблеми су решавани на начин да су затвореници у вагонима слани у Јасеновац са вуковарске железничке станице која се налази педесетак метара од „црвеног магацина“.

            Само 26. и 27. августа 1942. за Јасеновац је отишло 25 вагона, од чега је пет вагона било пуно жена и деце. По доласку у Јасеновац жене су са децом пребачене преко Саве у Градину где им се губи сваки траг. 

 

                                     

Никола Милојевић
Извор бр. 121.
8.72015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1645  пута
Број гласова: 5

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Отићи или остати: Свако има свој мотив
Објављено: 8. februar 2017.     Има 1257 прегледа и 15 гласова.

Сећање на погинуле и нестале Србе у Вуковару: Молитва за мир и вечан покој жртвама
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1280 прегледа и 0 гласова.

Деца из Вуковара у Београду код патријарха Иринеја
Објављено: 22. oktobar 2015.     Има 1429 прегледа и 0 гласова.

Божић у Вуковару: Празник који греје хришћанску душу
Објављено: 29. januar 2016.     Има 1443 прегледа и 5 гласова.

Српска култура на овим просторима не опада, али и не расте
Објављено: 2. oktobar 2015.     Има 1490 прегледа и 20 гласова.

Skip Navigation Links