Провокација усташким симболима - www.zlocininadsrbima.com

26. новембар 2015.


Провокација усташким симболима


Радници Министарства просвете Републике Српске били су веома непријатно изненађени када је на њихову адресу стигла пријава непознатог пошиљаоца на конкурс за идејно решење Меморијалног центра у Спомен-подручју Доња Градина, објавила је СРНА.

            Наиме, у пошиљци се налазила макета усташког симбола латиничног потковичастог слова „У“ унутар кога се налазе шаховница и укрштена кама и маљ.

            На пошиљци је писало „за конкурс без конкуренције“ и „не отварај док воз не стане“.
- Такви натписи су јасна асоцијација на транспорте и депортације људи у логоре док кама и маљ представљају средства којима су у усташким конц-логорима људи лишавани живота.

Макета усташких симбола представља озбиљну провокацију и увреду за жртве јасеновачког логора, оценио је директор Јавне установе “Спомен-подручје Доња Градина” Милорад Буква, додајући да до сада на адресу Установе ништа слично није дошло. Таква пријава показује да још постоје неке снаге које заступају ставове из 1941. године, рекао је Буква.

            Увредљива и срамотна пошиљка на адресу министарства стигла је само дан након што је рок за пријаву на конкурс који је расписан овог лета званично истекао. Министарство просвете Републике Српске је тај инцидент одмах пријавило полицији, а инцидент истражује и Окружно тужилаштво из Бања Луке.

            Конкурс за изградњу Меморијалног центра у Доњој Градини отворен је након што је парламент РС закључком од 28. децембра 2014. године задужио владу, да без одлагања, покрене поступак за израду пројекта Меморијалног центра у Доњој Градини.

            Планирано је да се Меморијални центар простире на 4,5 хектара, а идеја је да се њиме веродостојно прикаже живот заробљеника у логору, као и да жртве добију почаст какву заслужују. Из ресорног министарства поручују да ће наставити активности на уређењу “Спомен-подручја Доња Градина” с циљем да то подручје постане место сталног изучавања и представљања историјске грађе и сећања на усташки геноцид и холокауст, што је “цивилизацијски дуг према жртвама”.

 

 

Славко Бубало
Извор бр. 130.
24.11.2015.

 

 

 

ГРАДИНА - НАЈВЕЋЕ СТРАТИШТЕ ЈАСЕНОВЦА

Село Доња Градина које је смештено насупрот Логора III – Циглана, на десној обали Саве било је највеће стратиште јасеновачког логора. Мочварна, обрасла местимично шумом и шибљем, била је потпуно изолована, а њено становништво је или протерано или побијено. Окружена је рекама Уном, на западу, и Савом на северу и истоку. На југу, према планини Просари, налазили су се многобројни бункери и ровови са јаким усташким снагама. Овакав положај и изглед Доње Градине омогућавао је усташама да ту неометано врше масовне ликвидације јер се из ње нису могли чути крици и јауци несрећних жртава које су убијане на најстравичније начине.

            На реци Сави се налазила скела која је била сталнa веза између Логорa III - Циглана и Доње Градине. "Скела је била обични дрвени сплав, од око 6 метара ширине и 16 метара дужине, а била је спојена дебелим жељезним ужетом са чврстим бетонским постаменатима на једној и другој обали. Скела је превозила 150 до 200 људи одједном, које би одмах на другој страни прихватале усташе." -

Цадик Данон - Брацо: ...Крај фебруара 1942. године...

            Прву масовну ликвидација у Доњој Градини извршио је у јануару 1942. године натпоручник 1 бојне Усташког обрамбеног здруга, Станко – Станиша Васиљ. Тада су становнике српског села Јабланац усташе затвориле у напуштене куће које су потом запалили. Масовне ликвидације у Доњој Градини вршене су од тада па све до последњег дана постојања логора.РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Радосављевић - Бојан Весовић - Бјеловар - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец  - Рокнић - Олујић - Божићни Устав - Книн - МалешевићКорански мост

Караџићево - Логор Лора - Логор Рибарска колиба - Осијек  - Афера Шпегељ - Максимир

Задар - Откос - Оркан - Удбина - Слободан Зуровац - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дан устанка - Борово Село - Књигоцид - Книн је пао у Београду - Јесење Кише

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1513  пута
Број гласова: 0


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Сведочење Борислава Шева из Пискавице о прављењу сапуна у Јасеновцу

Епитаф за мученике са Коранског моста

Случај Бршадин: Српске школе не можете добити ма колико да то желите

Истина о геноциду у НДХ изаћи ће у четири тома

О нeстaлим жeнaмa у Рaвном, нaкон 75 годинa

Списак вуковарских жртава

Сaопштeњe о eксхумaциjи сa Грaдског гробљa у Зaдру
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Интервју са Милошем Ковићем: Наша историја је наш ресурс
Објављено: 11. novembar 2016.     Има 1450 прегледа и 0 гласова.

Изнуђене осуде више никога не импресионирају
Објављено: 6. maj 2016.     Има 1479 прегледа и 10 гласова.

Случај Хасанбеговић: Од извесне прошлости до неизвесне будућности
Објављено: 22. februar 2016.     Има 1487 прегледа и 5 гласова.

Случај Грубори: Ослобођени на поновљеном суђењу
Објављено: 3. mart 2016.     Има 1490 прегледа и 10 гласова.

Случај Месић: Меморија треба само ако лажете
Објављено: 8. februar 2017.     Има 1490 прегледа и 10 гласова.

Skip Navigation Links