Деца бесмртности - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Деца бесмртности 

Документарни филм "Деца бесмртности" је прича о ужасном злочину геноцидних размера у окупираном делу јужне Бачке, од стране мађарских фашиста, који су током Другог светског рата направили чувену Новосадску рацију  јануара 1942. у којој је за неколико дана убијено 12.763 Срба и Жидова.  Војска Миклоша Хортија, је одмах по окупацији Бачке у априлу 1941. кренула да убија Србе и Јевреје. Углавном је то обављано јавно вешањем.

Разлог овог јануарског погрома  и етничког чишћења у Новом Саду, Чуругу, Шајкашу и околини је етничка и верска мржња, уз образложење да су Срби кривци за Први светски рат, као и за одвајање Бачке од Угарске краљевине 1918. године. Жртве су бацане у хладну Тису и Дунав. Од новосадских улица која је побројала највише жртава у овом ужасном злочину је Милетићева улица. Скоро да нема куће у тој улици из које неко није одведен, а дешавало се да и читаве српске породице.

Такође не мали број свештеника Српске Православне Цркве је систематски убијан, вероватно да се спречи било какав покрет националног освешћивања и окупљања.

Овај ужасан злочин су југославенски комунисти  после 1945. вешто скривали, а број жртава је константно смањиван. 1962. године је први пут обављено полагање венаца у Новом Саду на месту фашистичких егзекуција. 

У филму говоре преживели сведоци овог ужасног злочина. Овај документарац је направљен у продукцији Епархије Бачке СПЦ.
Да се не заборави и не понови!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
NACISTICKI ZLOCINI
NEMACKI ZLOCINI
DECA
DRUGI SVETSKI RAT


Skip Navigation Links