Крвава Бајка - филм - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Крвава Бајка - филм 

"Крвава бајка" је домаћи играни филм, снимљен 1969. године који сликовито показује шта се дешавало октобра 1941. године у Србији, коју су окупирали Немци и њихови савезници.


У овом филму су описани догађаји који се односе на групу дечака, уличних чистача ципела. Њихова судбина је уткана у атмосферу града и окупације, када су пале прве невине жртве. Тада су хиљаде радника одбиле да раде за окупатора, па је цео град изложен суровим репресалијама, прогонима, малтретирањем недужних грађана и укидањем редовних следовања хране.

Деца су се довијала на различите начине, па је дечак по имену Мали Пиљак, дошао на идеју да са својом дружином организује пред касарном чишћење ципела окупаторским војницима и официрима. То је био начин да малишани дођу до зараде. Али у једном окршају са партизанским одредом на домак града, гине више непријатељских војника. То избезумљује њихове старешине који наређују масовну одмазду и за сваког погинулог војника стрељају стотине грађана.

Тада у граду настаје атмосфера ужаса и лова на људе. Група малих чистача ципела одбија да очисти прљаве немачке чизме и њих одводе на стрељање. Крагујевац је постао град црних застава и црних марама, а посмртна звона звоне, јер се држи опело за 8.000 стрељаних Срба.

 

Режирао га је Бранимир Тори Јанковић, који је написао и сценарио.
Да се не заборави и не понови!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
NACISTICKI ZLOCINI
KRAGUJEVAC
SUMADIJA
NEMACKI ZLOCINI
DRUGI SVETSKI RAT


Skip Navigation Links