Разбуђивање - Вертикала страдања у Херцеговини 1915, 1941, 1992 - Сена Шијак Марковић - www.zlocininadsrbima.com

   


Емисија на препоруку


РАЗБУЂИВАЊЕ - ВЕРТИКАЛА СТРАДАЊА У ХЕРЦЕГОВИНИ 1915, 1941, 1992 - СЕНА ШИЈАК МАРКОВИЋУ 57. емисији Разбуђивање гостовала је Сена Шијак Марковић, која је као и многи Срби прогнана из свог дома у Дувну почетком деведесетих година 20. стољећа.

Сена (р. Шијак) Марковић је рођена 22. новембра 1940. године у селу Клепци код Чапљине у јужним дијеловима Херцеговине, у долини Неретве. Врло рано је остала без оца. Њен отац Спасоје Шијак је имао велико имање у Клепцима и био угледан домаћин. Оженио се дјевојком из Пребиловаца. Њезин деда-стриц Милош је одведен у аустроугарски концентрациони логор Арад, одакле се није више вратио жив.

Априла 1941. године Силе Осовине су предвођени Њемачком извршиле агресију и комадање Краљевине Југославије, а највећи дио је ушао у састав клеро-фашистичке Независне Државе Хрватске. Сама НДХ је добила благослов Ватикана, а директиве и подршку од Римске курије.

Када је успостављена усташка власт у Чапљини почели су прогони Срба, односно хапшења, малтретирања, убијања, силовања, пљачке, палежи...итд. У једној таквој рацији је и Сенин отац одведен на непознату локацију и убијен. Кости му никада нису пронађене. Током Другог свјетског рата Сенина мајка и бака су имале много мука да сачувају њу као дијете, али и себе од хрватских фашиста јер су покољи Срба у западним дијеловима Херцеговине ишли у таласима. Сена је једно вријеме утамничена у хрватско-усташком логору Пелнине гдје је и проходала.

Посље рата је било тешко, јер су сиромаштво и неимаштина узимали свој данак. Још док је била у средњој школи организована је нека екскурзија у Загреб. Тамо су хрватски ученици одлазили на гроб Алојзија Степинца, хрватског кардинала који је уз поглавника Анту Павелића био носилац геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ.

Ипак, Сена је успјела да се исшколује и заврши за наставника СХ језика и књижевности. Посао је добила у Дувну, на сјеверо-западу Херцеговине гдје је упознала свог човјека за кога се и удала. Родила је сина Небојшу. Још тада, раних шездесетих година добијала је подругљиве коментаре да је дала "ћетнићко име".

Живот у динарској варошлици је текао својим устаљеним током. Сена и њезин муж су извели на пут тридесет генерација ђака. Све су их учили најбоље што су знали, а највише да буду добри људи.

Почетком деведесетих година 20. вијека долази до политичких турбуленција које су омогућиле разбијање Југославије. У СР Босни и Херцеговини су се почеле осјећати тензије између сва три народа, али су Хрвати и муслимали почели отворено показивати сепаратистичке жеље и антијугославенска осјећања помјешано са шовинизмом. Такође, отварале су се авети из прошлости.

Почело је илегално наоружавање још средином 1991. године, када је у СР Словенији и СР Хрватској залоче рат, односно напади на касарне и карауле Југославенске Народне Армије. У БиХ су осниване паравојне формације: ткз. Хрватско Вијеће Одбране, ткз. Хрватске Одбрамбене Снаге, ткз. Патриотска Лига, ткз. Зелене Беретке...

У Дувну је почетком 1992. завладао велики страх међу Србима јер су почели претреси станова, позиви на информативне разоворе, ноћу се чула пуцњава... Већ 3. априла у школи гдје су радили Сена и њен муж упадају наоружани Хосовци. Они су ухапсили Сениног мужа и одвели га у станицу Милиције. Тамо је задржан неко вријеме, а Сена је одмах изашла за њима са својом колегиницом. Пар дана касније је пуштен.

Већ 11. априла 1992. Сена је добила отказ на послу у основној школи "Бориша Ковачевић" јер је национално неподобна. Доноси одлуку да са супругом напусти БиХ и оде било гдје. Преко Хрватске и Мађарске долази у СР Југославију, односно Републику Србију јула 1992. посље много мука. Од тада траје њена избјегличка прича и записивање онога што се десило у 20. стољећу да потомцима остане у аманет.ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

ЗЛОДЕЛА

Априлски рат * Крива РекаБојник * Крагујевац * Шид

Плав и ГусињеКочевски масакр * Кикинда * Сириг

Немачко бомбардовање БеоградаУрошевац * Лесковац

Савезничко уништавање Београда * Бачка и Барања * Ниш

Новосадска рација * Бомбардовање Подгорице * Рисан

ДрагинацКраљевоПива * Возућа * ДракулићВелика

Велика * Блажево и Бозољин * Панчево * Јабука * Ђаковица

ЗЛОЧИНЦИ

Ласло Бардоши * Ференц ФишерШефкет Верлаци

Валтер Браухич * Аћиф ЕфендијаМирко ПукНДХ

Богдан Филов * Евалд КлајстЏафербег Куленовић

Италијанска војскаХенрик Верт * Бенито Мусолини

Јозеф ЈанкоМустафа Круја * Борис III * Бедри Пејани

Џафер Дева * Осман Растодер * Анте Павелић * Балисти

Асен Николов * Адолф Хитлер * Бенито Мусолини

Мидхат ФрашериВалтер Браухич * Васил Бојдев

Јурај Шпилер * Бугарска војска

ЖРТВЕ

Браћа Остојић * Марко Бошковић * Сава Трлајић

Љубан Једнак * Љубо Млађеновић * Острожин

Петар ДабробосанскиСвештенство на Космету

Вукашин Мандрапа * Сава Шумановић * Марија Почуча

Дабробосански и Милешевски * Николај Велимировић

Ристо ЛојпурДоситеј Васић

ЛОГОР

Плав * Сајмиште (Земун)Барч * Бараке на Сави

Бањица * Бејсфјорд * Дахау * Госпић-Јадовно-Паг

Црвени Крст * Митровица * Сисак * Норвешка

Шарвар * Јастребарско * Карашjок

ПУБЛИКАЦ.

Бездане јамеЛогори Мађарске * Magnum Crimen

Билогора * Пацовски канали * Личка трагедија

Књига из тишине * Кордунашки процес * Црна књига

Заборављена рација * СПЦ * Фратри и усташе кољу

Деца у жициРади ти дијете свој посао * Крвава бајка

Политика терора * Злодела Фолксдојчера * Лежимир

Бог и Хрвати * СремДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
SENA MARKOVIC
SPASOJE SIJAK
DUVNO TOMISLAVGRAD
DRUGI SVETSKI RAT
ZAPADNA HERCEGOVINA
NEZAVISNA DRZAVA HRVATSKA
LOGOR PELINE
OPSTINA CAPLJINA
DOLINA NERETVE
PREBILOVCI KLEPCI
VELIKI RAT
HAPSENJE MALTRETIRANJE
KRALJEVINA JUGOSLAVIJA
DEVEDESETE GODINE
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
RASPAD SFRJ
PARAVOJNE FORMACIJE
APRILSKI RAT 1941
NASTAVNICA PROFESORICA
PROLECE 1992
BORISA KOVACEVIC
ALOJZIJE STEPINACSkip Navigation Links