Књига: Варден - www.zlocininadsrbima.com
Оцените нам овај чланак:

Саша Димитријевић


Књига: ВарденКњига "Варден" је ауторско дело Саше Димитријевића, члана Удружења новинара Србије.

Ово је прича о Србима интернирцима у Норвешкој током Другог светског рата, који су одведени са циљем да се не врате, јер су послати да раде тешке физичке послове на опасним теренима. Градили су друмске и железничке путеве највише у покрајини Лапонија, јер су Нацисти очекивали напад Црвене армије из правца Шведске.

Око 4.000 Срба је одведено са подручја окупиране Краљевине Југославије у 24 логора, иако је концентрационих логора било више, тридесетак.

Аутор је 1969. године пошао трагом свог ујака Слободана Тодоровића, двадесетједногодишњег студента који је одведен у Норвешку 1942. године, а тамо је стрељан пар месеци касније у Коргену. Није ни знао где му се тачно налази гроб, већ је инстиктивно тражио и распитивао се код Норвежана, зато је и књигу назвао "Верден" (норв. Компас).

"Књигa имa три мисиje. Првa je пиjeтeт прeмa онимa коjи су стрaдaли и сaучeшћe њиховим потомцимa и члaновимa породицa. Другa je изрaз рeспeктa прeмa Норвeжaнимa коjи су многимa помогли дa прeживe ризикуjући своje животe. И трeћa, дa будe дописaнa, допричaнa...", обjaшњaвa аутор.

Књига је подељена на три дела. Први део се односи на описивање самих логора, како су изгледали, услови интернираца, структура затвореника.... Други део је намењен за сведочења преживелих логораша. А треће поглавље је Димитријевић назвао Књига мртвих, ту су уписана имена оних који су своје кости оставили далеко од отаџбине у беспућима Лапоније, то су имена до којих је он дошао.

 

Сaшa Димитриjeвић, био je дугогодишњи дописник водeћих мeдиja у Србиjи, jeдaн je од нajбољих познaвaлaцa српско-норвeшких односa, урaдио je много нa jaчaњу вeзa измeђу двejу зeмaљa, a 1984. добио je високо одликовaњe тaдaшњeг норвeшког крaљa Олaфa Пeтог.

 

У књизи се налази и једна потресна прича, у којој је један од логораша са крвљу брата који је убијен од немачког стражара нацртао крв на стени... и данас после толико времена, Норвежани ту стену чувају као споменик и освежавају је.

 Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Tags:
NACISTICKI ZLOCINI
NEMACKI ZLOCINI
NORVESKA
LOGOR
DRUGI SVETSKI RAT
SASA DIMITRIJEVIC
VARDEN

Skip Navigation Links