Обиљежавање 26 година од страдања Срба у оџачким логорима - www.zlocininadsrbima.com

8. мај 2018.


Обиљежавање 26 година од страдања Срба у оџачким логорима


У селу Нови Град код Оџака у Федерацији БиХ данас ће бити обиљежено 26 година од затварања 1.294 Срба, међу којима 326 жена и 104 дјетета, у оџачке логоре који су били у објекту основне школе и у Фабрици „Стролит“.

Програмом обиљежавања 26 година од њиховог страдања предвиђено је да у 13.30 часова буду положени вијенци код спомен-обиљежја у Вукосављу, а пола часа касније планиран је полазак аутобуса за Нови Град, гдје ће у православној цркви у 14.30 бити служен парастос за жртве.

Полагање вијенаца на споменик страдалим Србима из Новог Града планирано је у 15 часова.

Срби из оџачких села Нови Град, Доња Дубица, Струке и Зорице 8. маја 1992. године одведени су на превару у логоре.

Из Удружења логораша „Оџак `92“ речено је Срни да је српско становништво из ових села требало да буде пребачено у Милошевац код Модриче, на територију која је била под контролом Срба.

Договор о мирном проласку кроз Оџак договорили су Српски кризни штаб и Кризни штаб ХВО-а Оџак.

„Срби су у колони, носећи оно што су могли од имовине да понесу, стигли тог дана до улаза у Оџак гдје су заустављени. Одузете су им све ствари, које су биле натоварене у тракторе и аутомобиле. Припадници ХВО-а су раздвојили мушкарце, жене и дјецу, те их потрпали у аутобусе и камионе и одвезли у Оџак. Мушкарце су смјестили у спортску дворану основне школе, а жене и дјецу по учионицама“, подсјећају у Удружењу логораша „Оџак `92“.

До јула 1992. године било је затворено 1.294 Срба над којима су примијењене 132 методе мучења. Тортуре којима су били подвргнути заточени нису преживјела 42 логораша.У том периоду силовано је 60 Српкиња, најстарија је имала 60 година, а најмлађа десет.

Из Удружења напомињу да су силовања по Новом Граду, али и по логорима у Оџаку вршили припадници јединице „Ватрени коњи“, која је дјеловала у саставу 102. Бригаде ХВО-а, те да су неки од њих осуђени на затворске казне, док су тројица ослобођена.

За убиства, силовања и злостављања оџачких Срба до сада је више лица осуђено на укупно 70 година.

Пред Окружним судом у Добоју осуђени су Ферид Халиловић на 15 година, који је касније преминуо, те Сенахид Рибић на 13 година.

Пред Судом БиХ осуђени су Маријан Брњић у два предмета на по шест година, односно на укупно 12 година, Јосип Толић на десет година, Илија Јурић и Јозо Ђојић на по шест година, те Албина Терзић на три године. Божо Матановић осуђен је на пет година пред Кантоналним судом у Тузли.

Из Удружења напомињу да су пред Судом БиХ, те судовима у Оџаку и Тузли у току поступци против Саше Чалушића, Анте Ђојића, Решада Мујкића, Ивице Кљајића, Зденка Микулића, Јурице Божића и Анте Голубовића, који је био управник оџачких логора, док је Ибрахим Ахметовић преминуо у току поступка.

„Сви они бране се са слободе, једино су Голубовић и Божић недоступни правосуђу БиХ, јер се налазе на територији Хрватске“, напомињу из Удружења.

Оптужби су ослобођени Паво и Илија Главаш, те Мартин Барукчић. Првостепеном пресудом ослобођен је и Решад Мујкић, против кога се води поступак по жалби.

Из Удружења поручују да ће инсистирати да буду процесуирани и други, за које имају доказе да су вршили силовања и друга злостављања на овом подручју, као и чланови Кризног штаба у Оџаку.

Оџачки Срби, који су у логорима преживјели тешке тортуре, данас су расељни по Аустралији, Финској, Норвешкој. Један број њих живи у општинама Вукосавље, Модрича, Шамац и Брод.

У селу Нови Град код Оџака од пријератних 540 насељених кућа сада се у њих стотињак вратило српско становништво.

Организатор обиљежавања је Удружење логораша „Оџак `92“.

 

ИЗВОР: РТРС

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 794  пута
Број гласова: 0


Tags:
ODZAK
BOSNA I HERCEGOVINA
BOSNA
BOSNA I HERCEGOVINA
POSAVINA
DEVEDESETE


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Хиљаде сарајевских Срба запалиле свијеће на Малом Зејтинлику

Обиљежено 20 година од повратка бораца ВРС са Лисаче

Голгота Срба у Бугојну 1992. године

Обиљежене 24 године од стравичног покоља у Ратковићима

Сарајевски Казани још чекају ексхумацију

Одобрeно изручeњe злочинца Адема Костјеревца из САД у Босну

Коме смета филм "Дара из Јасеновца"?
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links