Два пута рушена госпићка православна црква Св. Георгија и 1941. и 1991. године - www.zlocininadsrbima.com

27. септембар 2020.


Два пута рушена госпићка православна црква Св. Георгија и 1941. и 1991. године


Парохија Госпић припада Архијерејском намјесништву личком у саставу Епархије Горњокарловачке, а чине је села: Липе, Дивосело, Ведро Поље, Гљивари, Клиса, Камењуша и Почучићи.


Православна црква Св. Великомученика  Георгија

 

Православна  црква Св. Великомученика  Георгија  у Госпићу саграђена крајем XVIII вијека, односно између 1785. и 1790. године.

Обновљена је 1903. године, а судећи по старим фотографијама њеног звоника, грађена је у барокном стилу, који је тада био присутан на овим просторима.

Освештана  је 27. октобра на дан Св. Петке. Освештао ју је епископ Михаило Грујић.

 

ЧЕТРДЕСЕТЕ

Цркву су порушиле хрватске усташе у доба клеро-фашистичке Независне Државе Хрватске 1941. године.


Рушевине православне цркве у Госпићу

 

Послије Другог свјетског рата у Госпић се враћа из избјеглиштва предратни дивоселски парох Душан Арамбашић. Прота Душан Арамбашић доживио је тешку породичну трагедиију. Његова супруга Марија (учитељица)  са ћеркама звјерски је убијена од хрватских усташа са 95 мјештана Читлука, Орница и Дивосела  у селу  Шибуљина – Подгорје 7. аугуста 1941.године.

Прота Арамбашић вратио се у Госпић у врло тешком  времену  по  православну  цркву, јер су цркве уништене, парохијски домови, без  вјерника, послијератна  власт непријатељски расположена према православној цркви и преживјелом свештенству... 

 

ИЗМЕЂУ ДВА РАТА

У Госпић 1961. године долази свештеник Јован Обреновић који је уложио огроман труд  да се обнови православна црква, која је све до шездесетих година XX вијека била у рушевинама.

Послије три године мукотрпног рада православна црква у Госпићу је обновљена и освештана 4. октобра 1964. године. Протојереј Славко Стевановић био је псљедњи  свештеник у цркви Светог Великомученика Георгија у Госпићу који је 1991. године са свим српским народом  протјеран  са  породицом из Госпића.


Обновљена црква у Госпићу 1964.

 

ДЕВЕДЕСЕТЕ

Православна црква у Госпићу пажљиво је минирана и стручно порушена, што се види на сликама. Зграда Гимназије и околне зграде уопште нису оштећене, а црква је била свега неколико метара удаљена од гимназијске зграде.

Наводи, да је у црква „била пуна војног арсенала и да је била  четничко складиште“, нема везе са здравом памети. Ко је могао напунити цркву „војним арсеналом оружја и оруђа“? То је само плод нечије болесне маште, да се опере нечија савјест пред међународном заједницом.

У Госпић се није могло слободно улазити послије 28. аугуста 1991. године. Оба моста  су била  блокирана стражама паравојних јединица ткз. Збор Народне Гарде (ЗНГ) и ткз. Хрватске Одбрамбене Снаге (ХОС). Ко је од Срба успио побјећи из Госпића до тога дана, тај је спасио живу главу.

Поставља се питање ко је могао дотурити оружје у православну цркву у Госпићу и када... Када је оно нешто преосталих Срба већ одавно било побијено. Тада у Госпићу више није било Срба.

Алојзије Кукец, римокатолички жупник Личког Осика, Широке Куле и Личког Новог у књизи: "Ратни вихор у Госпићу и околици" (од 28.08.1991. до 24.06.1994), страна 60–61. Текст о рушењу српске цркве у Госпићу према аутору (текст доље изворан):

- "1. XI 1991. око 13 сати. Зграда крај старог моста – од касетне бомбе - тада су метци из авиона запалили српску цркву, запаљивим метцима, што је тињало до 3. XI 1991. пред зору. Експлозија је била из цркве јача, него 2 касетне бомбе заједно.

Наиме, била је пуна војног арсенала. Камо среће да су наши прије знали да је црква четничко складиште... Ту детонацију доживио сам ноћу у мом ауту код  дома у Смиљану. Страшно...".

 

Свећеник Алојзије Кукец није написао у књизи чији је авион гађао 'прецизно' само православну цркву у Госпићу касетним бомбама, а да ниједан други значајни објакат није гађан.

Храм је порушен до темеља почетком новембра 1991. године, а на мјесту храма је изграђено паркиралиште за аутомобиле. У том периоду срушен је и парохијски дом.

Не само да су сметали живи Срби, већ и мртви. Хрватски паравојници су 1991. године уништили и оскрнавили православно гробље Јасиковац у Госпићу.

 

ДВАДЕСЕТ И ПРВИ ВИЈЕК

Након 25 година Госпић поново има православног свештеника и госпићко–смиљанску парохију. Од фебруара 2016. године води млади православни свештеник Драган Михајловић, јереј. Парохијски дом у Госпићу је обновљен и оспособљен за рад свештеника.

Један од приоритетних задатака овог младог свештеника биће обнова храма Светог Великомученика Георгија и духовна обнова парохије.

*  *  *

„Пази и добро се чувај да не заборавиш догађаје што си их својим очима видио. Нека Ти не исчезну из срца ни једног дана твога живота“. (Пета књига Мојсијева, 4:9).

 

Написао: Миле Рајчевић, проф.
Београд, 12. април 2020.ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

БојникСајмиште - Крагујевац - Бараке на Сави - Краљево - Логор Барч - Логор Шарвар - Пива

Априлски рат - Логор Бејсфјорд - Шид - Новосадска рација - Панчево - Бомбардовање Подгорице

Немачко бомбардовање Београда - Велика - Савезничко бомбардовање Београда - НДХ - 27. март

Лесковац - Велика - Ниш - Блажево и Бозољин - Дракулић - Кикинда - Плавски логор - Драгинац

Крива Река - Италијанска војска - Бачка и Барања - Бенито Мусолини - Свештенство на Космету

Ласло Бардоши - Ференц К. Фишер - Урошевац - Валтер Браухич - Хенрик Верт - Евалд Клајст

Плав и Гусиње - Возућа - Петар Дабробосански - Љубомир Млађеновић - Џафер бег - Мирко Пук

Шефкет Верлаци - Мустафа Круја -

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1006  пута
Број гласова: 15


Tags:
HRVATSKI ZLOCINI
DRUGI SVETSKI RAT
NEZAVISNA DRZAVA HRVATSKA
OPSTINA GOSPIC
JUZNA LIKA
DEVEDESETE GODINE
PRAVOSLAVNA CRKVA
NOVEMBAR 1991
MILE RAJCEVIC
ALOJZCIJE KUKEC
SLAVKO STEVANOVIC
SIROKA KULA


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Спасавање резервисте Драгутина из Вуковара

Четврт века од изгона Срба из Машићке Шаговине код Новске

Коме смета филм "Дара из Јасеновца"?

Сећање на погинуле вуковарске Србе

Крваве хероине хрватске војске 1990-их: Азра, Адиса, Албина, Индира, Елвира

ОЛУЈА 3: АМЕРИЧКИ МОТИВИ ЗА УЛАЗАК У РАТ НА СТРАНИ ХРВАТСКЕ

Крвaви мajски Бљeсaк
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links