Коме смета филм "Дара из Јасеновца"? - www.zlocininadsrbima.com

4. фебруар 2021.


Коме смета филм "Дара из Јасеновца"?


Српски филм "Дара из Јасеновца" америчку промоцију имаће 5. фебруара 2021. године.

Филм "Дара из Јасеновца"
Филм "Дара из Јасеновца"

Уочи његовог приказивања, у њујоршком магазину "Варајети" објављен је текст, у којем је остварење Предрага Антонијевића названо српским националистичким памфлетом.

Истовремено, извршни директор дистрибутерске куће "101 студио" Давид Гласер вјерује да ће америчка филмска публика прихватити филм, који први пут разоткрива злочине бруталног концентрационог логора Јасеновац.

Филм "Дара из Јасеновца" изабран је за српског кандидата, за овогодишњу награду Америчке филмске академије "Оскар".

Слабо замаскирана пропаганда која цинично користи Холокауст да би прогурала забрињавајућу националистичку агенду - овим ријечима је познати амерички критичар Џеј Вајсперг описао "Дару из Јасеновца", српског кандидата за Оскара у њујоршком магазину "Варајети".

Циљ је био утицати на чланове Академије, сматра редитељ Предраг Антонијевић.

Иако вјерује да ће текст нанијети штету филму, сматра да је од награде важније да филм буде гледан у свијету и да се напокон чује истину о највећем концентрационом логору након Аушвица - Јасеновцу.

- То је урађено срачунато да би се унапред обесхрабрили гласачи у Академији у трци за Оскара и Голден глобусу, значи Hollywood press association је људима тамо прijе свега се плаше да буду злоупотребљени у некакве политичке сврхе, да им то буде политички некоректна ствар ако гласају за тај филм - навео је Антонијевић.

Радња филма прати дјевојчицу Дару, њену мајку, браћу и сестре у логор Јасеновац. Сценаристкиња филма Наташа Дракулић, каже да је свака реклама, па и антиреклама добра. Америчком критичару Вајсбергу поручује да га наручиоци посла нису добро научили географији.

Српски филмски критичари и историчари сматрају да је циљ овог филма да свијет и младе генерације коначно сазнају дуго скривану истину о страдању Срба, Јевреја и Рома у усташком систему логора Јасеновац, једином у Другом свјетском рату који је имао и логор за дјецу.

- Мој коментар би био да је то једна од највећих тема коју српски народ заслужује да се екранизује на филму и да је то нешто са чиме треба да се суоче сви у бившој Југославији, то је злочин из Другог свјетског рада, тај геноцид - истакао је Сњежан Лаловић, директор СРНА филма. 

- Таква прича "пије воду" у Америци, нема тог медија у Америци и уопште у Европи који то неће прихватити, осим злонамјерних. Нажалост злонамјерни читаоци, гледаоци, коментатори ће бити задовољени тако што ће добити да Хрватска пропаганда прва пише о томе - појаснио је Вељко Ђурић Мишина, директор београдског Музеја жртава геноцида. 

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић сматра да се под плаштом филмске критике пише о политици, с циљем да се очувају предрасуде о српском народу, којих ће се амерички критичари тешко ослободити.

- И не могу апсолутно да прихвате да Срби могу да страдају на начин како су страдали и то је врло очигледно кроз неколико прегледа који су до сада објављени - поручио је Кесић.

Каква се кампања повела против овог филма показује и чињеница да су на филмској платформи ИМДБ поједини корисници, намјерно дајући минималне оцјене, обарали његов рејтинг. На то је услиједила реакција српских корисника, који су на ово одговорили дајући филму високе оцјене, како би тај рејтинг био поправљен. Након свега, страница ИМДб је уклонила могућност оцјењивања филма "Дара из Јасеновца".

Историчар Боривој Милошевић истиче да, иако се осам деценија чекало на први филм о Јасеновцу, не треба заборавити да је филм моћан медиј како би се истина далеко чула.

Филм "Дара из Јасеновца" након америчке промоције која почиње 5.фебруара, на прољеће ће бити приказан и пред европском публиком, а у Србији 22. априла, на Дан пробоја преживјелих заробљеника из највећег концлогора Независне Државе Хрватске , у којем је убијено више од 700 хиљада људи.

 

Извор: РТРС
02.02.2021.

 ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

Бојник Сајмиште - Крагујевац - Бараке на Сави - Краљево - Логор Барч - Логор Шарвар - Пива

Априлски рат - Логор Бејсфјорд - Шид - Новосадска рација - Панчево - Бомбардовање Подгорице

Немачко бомбардовање Београда - Велика - Савезничко бомбардовање Београда - 27. март

Лесковац - Велика - Ниш - Блажево и Бозољин - Дракулић - Кикинда - Плавски логор - Драгинац

Крива Река - Италијанска војска - Бачка и Барања - НДХ - Голгота свештенства на Космету

Ласло Бардоши - Ференц К. Фишер - Валтер Браухич - Хенрик Верт - Евалд Клајст

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 175  пута
Број гласова: 15


Tags:
DARA IZ JASENOVCA
LOGOR JASENOVAC
KONCENTRACIONI LOGORI
NEZAVISNA DRZAVA HRVATSKA
PREDRAG ANTONIJEVIC
KANDIDAT ZA OSKARA
BORIVOJ MILOSEVIC
DRUGI SVETSKI RAT
OBRAD KESIC
NATASA DRAKULIC
BILJANA CEKIC
DAVID GLASER
SNJEZAN LALOVIC
USTASKI ZLOCINI
KOZARA
POSAVINA


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Одговор Општинском вијећу Хаџићи о ноторним лажима за ДКЛ "Силос" у Сарајеву

Парастоси српским жртвама усташког злочина у Ливањском пољу током Другог свјетског рата

Краћи историјат албанског тероризма на Косову и Метохији

Пребиловци: Место српске Голготе и Васкрсења

Филмска прича: Како је Драгољуб постао Омер

Моја породица је жртва Јасеновца, а ја Олује

Филм Крст над јамом - опомена и подсетник
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links