Бобоћани обележили Дан борбе против фашизма - www.zlocininadsrbima.com

2. септембар 2015.


Бобоћани обележили Дан борбе против фашизма


Задње суботе топлог и спарног јула у Боботи је у организацији Удружења антифашистичких бораца и антифашиста oпштине Трпиња, обележен дан устанка којег су 25. јула 1941. године пуцњима на усташку патролу подигли Ђоко Патковић и његови најближи сарадници.

            И ове године се у сали боботског Дома културе окупио већи број антифашиста из Боботе и околних места, али и из Дивоша и Лаћарка, Вуковара, Осијека и Белог Манастира. Присутнима су се обратили председник месног одбора удружења антифашиста Влајко Бркић као и председник Удружења антифашистичких бораца и антифашиста општине Трпиња Јован Тешановић.

 

 

КУЋА ВОЈЕ ПАТАКОВИЋА

- Овај дан Бобоћани обележавају као дан борца, што је уједно и обележавање дана устанка у источној Славонији. У јануару 1942. године у Боботи је формиран Народноослободилачки одборо у кући Воје Патковића и то је први НОО за источни део Хрватске. На почетку те 1942. године формирана је друга ударна група на челу са Ђоком Миољевићем и тако редом су се формирале многе ударне групе које су биле повезане са партизанима теренцима. У партизанским јединицама широм Југославије борили су се многи Бобоћани. У НОБ-у је погинуло 96 Бобоћана, у Дудику је обешено или стрељано 17 мештана, у логору Јасеновац је депортовано и страдало 642 особе, у Земуну 17 мештана, а гинули су Бобоћани и на другим местима те укупно је ово место за време Другог светског рата изгубило 799 становника, истакао је у свом уводном обраћању Јован Тешановић.

            Присутнима, Тешановић је изнео и свој став какав статус данас има антифашизам у Хрватској и како се хрватска јавност и држава односе према њему.

- Непобитна је чињеница да је Република Хрватска заснована на темељима антифашизма, окруњена одлукама ЗАВНОХ-а. Ме-ђутим, Заступнички дом Сабора Републике Хрватске је у октобру 1993. године донео одлуку о измени и допуни Закона о мировинском и здравственом осигурању којим се озакоњује хрватска домовинска војска, дакле усташе, те се припадницима те војске признаје радни стаж као и време проведено у заробљеништву све до отпуштања. Због овога декларација о антифашизму коју је донео Сабор 1995. године је фарса и мртво слово на папиру. Од почетка 2015. године по новом закону припадници те војске имају већа права од бораца НОР-а, навео је Тешановић.

 

 

ПРЕЋУТКИВАЊЕ ПРЕМИЈЕРА

На недавне актуелне догађаје у Хрватској осврнуо се и пензионисани професор српског језика Драгољуб Војновић из Боботе који је указао на све већу промоцију фашистичких идеја у Хрватској.

- Недавно је хрватски премијер Милановић у писму председнику УЕФА-е Мишелу Платинију написао да је „Хрватска имала највећи удео антифашистичких снага међу становништвом у окупираној Европи“. Наравно, господин Милановић не каже којих становника, а даље наводи да је „грађана Хрватске било највише у партизанским јединицама током рата“ и опет не каже којих грађана.

Затим наводи да за „починиоце гнусног чина у Сплиту нема подршке нити разумевања у Хрватском друштву“ као и да „сукоб навијача и ХНС-а никако није подршка фашистичким и националистичким идеологијама“. Из свега реченог Милановић изводи закључак да међу хрватским навијачима нема подршке фашистичкој идеологији. Поставља се питање каква то скандирања одјекују хрватским стадионима попут „Убиј Србина“, „За дом спремни“ и слично, закључио је Војновић.

            Након говора бројне делегације положиле су венце на споменик палим борцима и жртвама у центру места као и на споменик народном хероју Богољубу Вукајловићу испред месне Основне школе, а потом је парастос свим жртвама 2. светског рата као и последњег рата из деведесетих година служио боботски парох протојереј-ставрофор Милован Влаовић, а након парастоса у културном делу програма учествовали су ученици Основне школе Бобота.          

 

 

Срђан Секулић
Извор бр. 123.
19.8.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1480  пута
Број гласова: 0

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Извештај из Јасеновца: Будите под крошњом српских мученика
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1145 прегледа и 10 гласова.

Вуковар: Двојезичне дипломе без препрека
Објављено: 9. jun 2016.     Има 1356 прегледа и 5 гласова.

Бобота: Пажњу усмерити на антифашистичку борбу
Објављено: 24. avgust 2016.     Има 1367 прегледа и 5 гласова.

Стање културе Срба у Хрватској данас
Објављено: 2. februar 2017.     Има 1388 прегледа и 0 гласова.

Извештај са промоције књиге "Боље бити у мањини" од Ђорђа Нешића
Објављено: 10. decembar 2015.     Има 1402 прегледа и 5 гласова.

Skip Navigation Links