Нетертва и Кошаре - www.zlocininadsrbima.com

29. мај 2016.


Нетертва и Кошаре


У току су иницијативе, у неколико градова Србије, да се променама назива улица (неке носе имена људи о којима се ништа не може рећи, ни уз помоћ енциклопедије) одржи сећање на јунаке карауле Кошаре. То је оно трагично-херојско место на граници Србије и Албаније, где су припадници наше војске, априла, маја и јуна 1999. године, показали да човек може више него што му је дато. За све то време били су изложени сталној артиљеријској ватри Војске Републике Албаније, нападима ОВК и ударима НАТО авијације. Погинуло их је 108.

Верујмо да је ово са улицама почетак нечега вредног, другачијег односа према сопственој историји, оној које не смемо да се стидимо, посебно коју не смемо да заборавимо.

У почившој Југославији не беше човека који није бар једном одгледао филм „Битка на Неретви“. Само у биоскопима Титове државе, да не спомињемо ТВ емитовања, то дело Вељка Булајића видело је скоро пет милиона људи. У целом свету око 400 милиона. Филм је номинован за Оскара, у категорији најбољи инострани филм, играли су светски позната имена, Јул Бринер, Орсон Велс, Ентони Досон, Франко Неро, Харди Кригер, Силва Кошћина…

Био је то идeолошки, политичко-пропагандни филм, рећи ће многи. Уз додатак да је Булајић управо у „Неретви“ заокружио негативни, скоро дивљачки визуелни идентитет припадника Југословенске војске у отаџбини. Тачно је и једно и друго, као што је тачно да је „Неретва“ одличан филм и да су комунисти (говоримо о југословенским) савршено користили масовне медије, представљајући своју ретуширану, до каплаје увеличану борбу против „непријатеља“. Дозвољено, и легитимно на крају крајева.

Не постоји становник Србије, ове садашње, који није одгледао најмање три филма о херојству америчких војника, у неком обручу, пробоју, нападу, десанту…, а како од грађанског сукоба средином 19. века у САД није било рата (не рачунајући удар Јапана на Перл Харбур), јасно је да се ради о екранизацијама америчких инвазија по свету. Таква је била и она из 1999. године, на Србију и Црну Гору, с караулом Кошаре, сада већ митским местом, у тој инвазији…

А зашто српске филмаџије за ових 16 година нису ни покушале да сниме филм о Кошарама? Кад већ имитирају холивудску продукцију – а у већини случајева раде баш то – како да никоме на памет није пало да по узору на, шта знам, филм „Пад Црног јастреба“, на пример, сними филм „Кошаре“? Ту не треба ни инспирације ни имагинације.

 

Да, али треба онога чега код већине Срба одавно нема. Код оних на Кошарама било је у изобиљу.

 

 

Ратко Дмитровић
Вечерње новости
21.5.2016.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1538  пута
Број гласова: 15


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Парастос официрима страдалим на Маљену 1999. године

Исповјест Златана Црналића, пилота ВРС који је преживио окршај са америчким Ф-16

Стрељање Драгољуба и Милице Врачарић у Борову Насељу 16.11.1991. године

Трагедија која се не завршава

Треба основати специјалан суд за злочине хрватске војске над Србима

Масакрирали Србе у Брчком, оптужница “чамила” у фијоци

Монструми из Жуте куће неће одговарати за вађење органа Србима
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Судбина Србије и Срба одређена у Дрездену 1928
Објављено: 5. novembar 2018.     Има 1420 прегледа и 29 гласова.

Некрофилски маратон: Победа ружног
Објављено: 23. april 2016.     Има 1439 прегледа и 10 гласова.

Eвo oткуд то долази
Објављено: 16. mart 2017.     Има 1526 прегледа и 25 гласова.

Нетертва и Кошаре
Објављено: 29. maj 2016.     Има 1538 прегледа и 15 гласова.

Спрема ли се Србима у Вуковару  “Кристална ноћ“?
Објављено: 17. jun 2014.     Има 1550 прегледа и 0 гласова.

Skip Navigation Links