На Дрини гробница - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


На Дрини гробница 

Документарни филм "На Дрини гробница" је прича о страдању Срба у Подрињу, односно источној Босни и Херцеговини. У овом документарцу се говори о злочинима муслиманских ратних јединица над српским народом општине Рудо, Чајниче, Вишеград, Фоча, Горажде. У филму говоре преживели учесници и српски логораши, који су били заточени у муслиманским логорима за Србе.

У филму су приказане сцене из 1990. када су Алија Изатбеговић и његови сарадници долазили у источну Босну и држали своје предизборне митинге, где су поруке биле антисрпске и антијугославенске. Исто тако су приказане неке сцене на самом почетку рата 1992. у Вишеграду, када је муслимански активиста Мурат Шабановић бацио у реку Дрину споменик нобеловцу Иви Андрићу, а касније у договору са муслиманским властима у Сарајеву минирао брану на хидроелектрани Вишеграда.

Своју драматичну исповест је у овом филму испричала и Стоја Нешковић, из села Подмјера. Њена свекрва и ујна су убијене, односно живе спаљене у својој кући. Она и њена деца су били заробљени од муслиманских војника. Љубиша Симеуновић из села Јелашци, такође прича своје страдање и својих комшија. Ранко Иконић, возач аутобуса, прича о нападу на колону српских цивила, коју су напали муслимански војници. Било је много убијених Срба и запаљених аутомобила. Жељко Ђерић из села Копачи, прича о логорима за Србе који су постојали у Горажду током рата. 20. маја 1992. у селу Горња Буквица муслимански војници праве стравичан покољ где је убијено осам Вукашиновића, сви старији од 60 година. Једини преживели је Перко Вукашиновић, који је сведок овог ужасног злочина. Бојана Радовић је такође била заточена у логорима у Горажду, где је преживела стравичну тортуру, док је њен син убијен јуна 1992. Горан Миздало из села Јабука прича о стравичном нападу на ово српско село, када је убијено 40 цивила и бачено у Дрину. 

Никољдан 1992. у српском селу Јошаница је био један од најкрвавијих Никољдана у историји Срба, тада су муслиманске јединице из Фоче, напале ово село и убиле 18 чланова породице Вишњић, девет Хунића...

Од августа до децембра 1992. године у горњем Подрињу муслимански војници су на стотине српских лешева бацали у реку Дрину, па им је Дрина била гробница, тако да је и овај филм понео такав наслов. У горњем Подрињу је било 380 цивила, а погинло је 1.246 бораца ВРС:

Сарајевски режисер Денис Тановић, је касније 4 кадра из овог филма приказао у свом филму "Ничија земља", тако да су Срби чинили злочине над муслиманима?!
Да се не заборави и не понови!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
BOSNA I HERCEGOVINA
MUSLIMANSKI ZLOCINI
PODRINJE
DEVEDESETE
STARI BROD
VISEGRAD


Skip Navigation Links