Промовисана монографија погинулих бораца ВРС и цивила из Фоче - www.zlocininadsrbima.com

9. јануар 2015.


Промовисана монографија погинулих бораца ВРС и цивила из Фоче


Уочи Дана Републике Српске, у Центру за културу и информисање у Фочи синоћ је промовисана Монографија бораца и цивила са подручја ове општине који су погинули на српској страни у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

У књизи, коју је издала општинска Борачка организација, обухваћена су имена бораца фочанске бригаде, са фотографијама, личним и подацима о мјесту и времену погибије, те имена српских цивила из Фоче који су погинули у периоду од 1991. до 1995. године.

Уредник Монографије, начелник општине Фоча Радисав Машић истакао је да је ово "књига задушница", која је припремана пет година и у којој је набројано нешто више од 500 имена.

У првом дијелу књиге, како је рекао, наведени су узроци рата и одговор и организација ове општине на те узроке, у другом дијелу налазе се подаци и фотографије око 400 погинулих бораца, а послије тога и списак погинулих цивила, међу којима су и дјеца, чије су фотографије уврштене.

"У трећем дијелу је описано НАТО бомбардовање у Фочи, са свим посљедицама и фотографијама порушених објеката", додао је Машић.

Он је навео да су издавачки савјет Монографије чинили представници Борачке организације, општине, политичких организација и других јавних институција, а да је на изради радио тим професионалаца, који су чинили новинари, људи из некадашње команде фочанске бригаде, фотографи, монтажери и сниматељи, који су овај посао радили волонтерски.

Некадашњи командант фочанске бригаде ВРС, генерал у пензији Новак Паприца истакао је да је у рату у Фочи погинуло три одсто становништва.
- "У борби је погинуло 319 бораца, ван борбених дејстава 41, несрећним случајем 34, самоубиство је извршило 19 бораца, 26 је умрло природном смрћу, на другим ратиштима погинуо је 31 војник поријеклом из Фоче, а још се трага за једним несталим борцем. Цивилних жртава рата било је 148", навео је Паприца и додао да је међу погинулима 68 јединаца, од којих су половина били неожењени или неудати.

Предсједник Скупштине општинске Борачке организације Милош Томовић истакао је да је ова књига "један од споменика у записивању историје", те да је обавеза ове организације да чува трајну успомену на погинуле саборце.

На промоцији је говорио и свештеник Данило Црногорац, истакавши да би свака кућа у Фочи требало да има ову књигу, јер нема породице која није некога изгубила. "Наша је жеља да се ратне страхоте и страдања никада више и никоме не догоде", рекао је Црногорац.

На промоцији је истакнуто да ће све породице погинулих бораца бесплатно добити примјерак Монографије, а остали заинтересовани грађани моћи је набавити у просторијама Борачке организације.

 

Извор: СРНА
9.1.2015.

 РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

Бјеловац -Босански Брод - Добровљачка - Брадина - Јама Казани - Кравица Кукавице -

Купрес - Орашје - Наташа и Милица - Чагаљ - Чардак - Скелани - Смолућа - Намјерна Сила

Петровачка цеста - Брчко - Дретељ - Каменица - Силос - Бихаћки логор - Виктор Бубањ

Оџак - Брежани - Челебићи - Чајниче - Ристовићи - Бреза - Горажде - Кнежевићи

Башчаршија - Јошаница - Сердари - Бањалучке бебе - Тузла - Бравнице - Мостар - Ураган

Чемерно - Фочанска Јабука - Слађана Кобас - Породица Голубовић - Сарајевска Голгота

Олга Драшко - Мирјана Драгичевић - Пофалићи - Страхиња Живак - Милорад Пајчин

 

 

 

 

 

 

 

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 203  пута
Број гласова: 10


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Случај Чемерно 1992: Свједок промијенио исказ у корист оптужених

Парастос за Србе из Кравице биће у понедељак 5. јануара 2015

Преминула Добрина Продановић из Сребренице

РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ (3), Александар Дорин: Фото галерија о страдању Срба

Породице жртава из Добровољачке не одустају од борбе

Миодраг Вукмирица: Горео сам у возилу Тузланске колоне

Рат однио оца и три сина у Купресу
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links