Ухапшен вођа „Ел муџахедина“ Сакиб Махмуљин - www.zlocininadsrbima.com

9. децембар 2015.


Ухапшен вођа „Ел муџахедина“ Сакиб Махмуљин


Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ ухапсили су Сакиба Махмуљина (63), некадашњег команданта Трећег корпуса муслиманске Армије Босне и Херцеговине, који је осумњичен за злочине почињене у периоду од јула до октобра 1995. године за време извођења офанзивних борбених дејстава на ширем подручју Возуће, у којима је учествовала и јединица „Ел муџахедин“.

Реч је о предмету друге категорије у којем је истрага започета у тужилаштву при Хашком трибуналу након чега је предмет прослеђен правосуђу БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

 

 

Иживљавање над рањеницима и заробљеницима

Махмуљин је осумњичен за злочине почињене на ширем подручју Возуће, у којима је учествовала и јединица одреда „Ел муџахедин“, чији су припадници за време ових борбених дејстава, починили убиство око 50 ратних заробљеника српске националности, који су претходно отети од друге јединице Трећег корпуса, која их је заробила.  Он је осумњичен да је за нечовечно поступање према око 20 ратних заробљеника и цивила које су наведени одбијали одмах предати јединици Војне полиције у складу са заповестима.

Сакиб Махмуљин као командант Трећег корпуса муслиманске Армије БиХ терети се да је пропустио да спречи да припадници јединице „Ел муџахедин“ почине ратни злочин над ратним заробљеницима и цивилима, те да починиоце казни након почињеног злочина.

Он се терети да је имао информације да се припадници ове, њему подређене јединице, спремају да почине ова кривична дела, односно да су их већ починили, али да није ништа подузео како би спречио злочине и казнио починиоце, те му се ставља на терет командна одговорност за кривична дела која су починили припадници одреда „Ел муџахедин“.

Махмуљин је осумњичен за ратни злочин над ратним заробљеницима, цивилима, рањеницима и болесницима.

Након хапшења које је извршено рано јутрос у Сарајеву, осумњичени ће бити спроведен поступајућем тужиоцу који ће га испитати и након тога донети одлуку о покретању предлога за одређивање мере притвора или мера забране у складу са законом.


Командовао сечом глава
 

Надлежним органима БиХ требало је чак 20 година да се одлуче на овај потез. И док многи тврде да је „правда спора, али достижна“, пре ће бити да је Тужилаштво БиХ, по чијем налогу је хапшење извршено, коначно почело да ради бар део свог посла, и то након жестоких притисака, како српских удружења тако и главног тужиоца из Хага Сержа Брамерца који је у протеклом периоду жестоко критиковао рад правосудних органа БиХ.

 

 

Хаг проследио предмет Сарајеву

Како је саопштено, случај „Махмуљин“ спада у предмете друге категорије у којем је истрагу започео Хаг, након чега је прослеђена правосуђу БиХ.
– Махмуљин је осумњичен за злочине почињене на ширем подручју Возуће, у којима је учествовала и јединица одреда Ел Муџахедин, чији су припадници на свиреп начин убили око 50 ратних заробљеника српске националности, који су претходно отети од друге јединице Трећег корпуса, која их је заробила. Он је осумњичен за нечовечно поступање према око 20 ратних заробљеника и цивила које су наведени одбијали одмах предати јединици Војне полиције у складу са наредбама – наводи се у саопштењу.

Махмуљин се терети и да је пропустио да спречи припаднике јединице Ел Муџахедин да почине ратни злочин над ратним заробљеницима и цивилима, те да починиоце казни након почињеног злочина.
– Он се терети да је имао информације да се припадници ове, њему подређене јединице, спремају да почине ова кривична дела, односно да су их већ починили, али да није ништа предузео како би спречио злочине и казнио починиоце, те му се ставља на терет командна одговорност за кривична дела која су починили припадници одреда Ел Муџахедин – додаје се у саопштењу.

Из Тужилаштва БиХ каже да је оваква квалификација кривичног дела изузетно битна за схватање догађаја у Возући, али и у комплетном рату у БиХ.
– Муслимански политичари, пре свих, протеклих година су се упињали да докажу да Ел Муџахедин није деловао у оквиру Армије БиХ, већ као јединица без икакве контроле. Тужилаштво, пак, оваквим оптужбама доказује да је политички и војни врх био изузетно добро упознат са злоделима исламских главосеча јер је та јединица била под њиховом директном контролом – каже наш извор.

 

 

На Озрену и Возући крвави трагови

    Злочини за које се терети Махмуљин почињени су од јула до септембра 1995. године у Возући и на Озрену. Здружене снаге Другог и Трећег корпуса муслиманске Армије БиХ предузеле су, чак уз помоћ авијације НАТО-а, у том периоду жестоку офанзиву на српске снаге, а резултат свега био је пад Возуће у муслиманске руке. Једну од кључних улога одиграо је одред Ел Муџахедин који су чинили борци из Јемена, Сирије, Саудијске Арабије…

Током догађаја у септембру, велики број српских бораца и цивила пао је у руке муџахединима, а десетинама од њих се од тада губи сваки траг. Они који су успели да се извуку испричали су да су сведоци гнусних злодела, за која нису могли да верују да је могуће да их људска рука почини.

    – Махали су нам одсеченим главама заробљених Срба пред очима, а често су тражили и да љубимо те главе – каже, један од заробљених Срба који би могао да буде и сведок у процесу против Махмуљина.
Постројавао их и Алија

Колико је лицемерно било понашање муслиманског политичког руководства приликом изношења тврдње да је Ел Муџахедин био „изолована јединица“, говори и чињеница да је исламске ратнике у више наврата постројавао чак и Алија Изетбеговић, што је забележено и камером.
Жртве чекају правду

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је јуче да је хапшење Сакиба Махмуљина добра вест за Републику Српску. Којић је рекао да ће породице убијених бити у потпуности задовољне тек када се Махмуљин нађе на оптуженичкој клупи, а након тога иза решетака.
– То би била каква-таква сатисфакција породицама српских жртава које су припадници по злу познате јединице Ел Муџахедин убили на најсвирепији начин у Возући – истакао је Којић.
Савчић: Само да не буде фарса!

Председник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је хапшење Сакиба Махмуљина почетак остваривања правде и третирања на исти начин свих потенцијално одговорних за ратне злочине. Он очекује да хапшење неће бити само фарса, те да након дан или два неће доћи до пуштања на слободу оптуженог.
– Коначно да неко са нивоа оперативне одговорности такозване Армије БиХ долази на почетак процеса који би могао да одговори на многа питања – рекао је Савчић.

———-

КОМЕНТАР:

Да су муџахедини, који су се борили у саставу муслиманске Армије БиХ, починили стравичне злочине над Србима и Хрватима у Босни и Херцеговини утврдио је, у процесу против генерала Расима Делића, и Хашки трибунал. Ратни командант Главног штаба Армије БиХ осуђен је на три године затвора због тога што није спречио припаднике јединице „Ел муџахедин” да окрутно поступају према заробљеним Србима.

Осим њега, за ратне злочине муџахединa до сада је осуђен само Абдуладхим Мактоуф. Њега је суд БиХ осудио на пет година затвора због учешћа у отмици четворице травничких Хрвата и Србина Драгољуба Поповића, коме су муџахедини у јесен 1993. у логору Орашац ритуално одсекли главу.

 

Извор: ФБ Репортер
9.12.2015.

 

 


РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

Бјеловац -Босански Брод - Добровљачка - Брадина - Јама Казани - Кравица Кукавице -

Купрес - Орашје - Наташа и Милица - Чагаљ - Чардак - Скелани - Смолућа - Намјерна Сила

Петровачка цеста - Брчко - Дретељ - Каменица - Силос - Бихаћки логор - Виктор Бубањ

Оџак - Брежани - Челебићи - Чајниче - Ристовићи - Бреза - Горажде - Кнежевићи

Башчаршија - Јошаница - Сердари - Бањалучке бебе - Тузла - Бравнице - Мостар - Ураган

Чемерно - Фочанска Јабука - Слађана Кобас - Породица Голубовић - Сарајевска Голгота

Олга Драшко - Мирјана Драгичевић - Пофалићи - Страхиња Живак - Милорад Пајчин

 

 

 

 

 

 

 

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 819  пута
Број гласова: 5


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Озренско-Возућки хорор: Некажњени злочини муџахедина над Прњаворчанима

Случај Дејтонска Босна и Херцеговина или Има ли живота послије смрти

Одобрeно изручeњe злочинца Адема Костјеревца из САД у Босну

Братуначка младост тамо далеко – Горица Ђукановић

Ђоко Копривица: Фазлагићи крвопије

Сахрањена Милева Жупић

Помен убијеним Србима у Пучилама код Бијељине 30.8.2015
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links