Девет година од злочина у Бјелогорици крај Рогатице - www.zlocininadsrbima.com

5. јануар 2015.


Девет година од злочина у Бјелогорици крај Рогатице


Сутра се навршава девет година од акције ЕУФОР-а селу Бјелогорци код Рогатице када је на кућном прагу убијена Рада Абазовић /47/, а тешко рањени њен малољетни син Драгољуб и супруг Драгомир. Из породице Абазовић Срни је потврђено да ће сутра у подне прислужити свијеће на Радином гробу.

Италијански карабињери у раним јутарањим часовима 5. јануара 2006. године упали су кућу породице Абазовић и смртно ранили Раду, која је потом умрла у фочанској болници, а њеном сину Драгољубу /11/ и супругу Драгомиру нанијели теже повреде. Карабињери су опколили кућу Драгомира Абазовића и почели да пуцају. У тој пуцњави смртно је рањена Рада Абазовић. Припадници италијанског контингента СФОР-а нису дозволили два сата да рањеној жени буде пружена љекарска помоћ.

Санитет из Рогатице пришао је рањеној жени тек када су карабињери видјели да је скоро мртва. Прва помоћ указана јој је у рогатичком Дому здравља, одакле је пребачена у Болницу у Фочу, гдје је на операционом столу преминула. Приликом овог напада у главу је рањен Драгомир Абазовић, те његов син Драгољуб. Испоставило се да је СФОР грешком напао Абазовиће, јер су тражили сасвим другу особу. Ипак, нису жељели да признају шта се заиста десило током напада.

Војници међународних "мировних" снага тврдили су чак да су се они "бранили", јер су, наводно, покојна Рада и њен син Драгољуб на њих пуцали из аутоматског оружја, а да је Драгомир - сам себи пуцао у главу?!  Све је то јуна 2006. демантовало Окружно јавно тужилаштво из Источног Сарајава које је утврдило да Рада и њен син нису пуцали, а да је Драгомир рањен у главу зрном из пиштоља калибра девет милиметара, којим су били наоружани италијански карабињери.

Упркос томе, за овај злочин нико није одговарао. Сви њихови покушаји, уз ангажовање два адвоката, да дођу до правде и да пред судом одговарају убице Раде Абазовић остали су безуспјешни. Абазовићима је ускраћено и право на жалбу, па никакву одштету неће добити.

Драгимир Абазовић је иначе борац 1. категорије Војске Републике Српске у Отаџбинском рату 1990-их. Издржава се од инвалиднине 170 КМ, пије љекове који су му преписани на ВМА у Београду и не може нормално да савија прсте на руци од посљедица рањавања. 

 Извор: СРНА, 058.ба
4.1.2015.РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

Бјеловац -Босански Брод - Добровљачка - Брадина - Јама Казани - Кравица Кукавице -

Купрес - Орашје - Наташа и Милица - Чагаљ - Чардак - Скелани - Смолућа - Намјерна Сила

Петровачка цеста - Брчко - Дретељ - Каменица - Силос - Бихаћки логор - Виктор Бубањ

Оџак - Брежани - Челебићи - Чајниче - Ристовићи - Бреза - Горажде - Кнежевићи

Башчаршија - Јошаница - Сердари - Бањалучке бебе - Тузла - Бравнице - Мостар - Ураган

Чемерно - Фочанска Јабука - Слађана Кобас - Породица Голубовић - Сарајевска Голгота

Олга Драшко - Мирјана Драгичевић - Пофалићи - Страхиња Живак - Милорад Пајчин

 

 

 

 

 

 

 

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 219  пута
Број гласова: 15


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Ругање правди и жртвама: Елефета Весели само 10 година затвора

Изложба у Зворнику: Опомeнa дa сe нe понови рaт

Извештај са марша Стазама егзодуса - Возућа 2015

Са сарајевских гробаља уклањају 13 000 српских гробова, а кости спаљују

Истинa о мaсaкру 13 Србa у Бодеришту скупљa прaшину

У Бугојну број Срба опао за 98 одсто

У Возући је септембра 1995. био геноцид
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links