Сарајево и за парастос небезбедно - www.zlocininadsrbima.com

3. мај 2017.


Сарајево и за парастос небезбедно


Данас се 3. маја 2017. навршава 25 година од злочина над војницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву. Пошто федералне власти не могу да гарантују сигурност свима који би дошли да одају почаст убијенима, Одбор Владе Републике Српске за неговање традиција ослободилачких ратова одлучио је да се помен ове године организује само у Миљевићима у Источном Сарајеву, а не и у федералном Сарајеву.
- Донета је изнуђена, али привремена одлука, да се не иде у федерално Сарајево, и то из оправданих разлога - рекао је Дуњић.
 
 
Према његовим речима, власти у Сарајеву не дозвољавају постављање спомен-плоче невино страдалим припадницима ЈНА, нису дозволиле приступ српским делегацијама на право место злочина, а нису реаговали ни на константне провокације присталица озлоглашених "Зелених беретки" током скромних церемонија полагања цвећа и обављања верског обреда.
 
 
ТУЖИЛАШТВО И ДАЉЕ НЕРАДИ
 
Председник Народне скупштине РС, Недељко Чубриловић, позвао је још једном правосудне институције БиХ да коначно процесуирају одговорне.
- Тужно је да ни након 25 година од овог злочина нема судских процеса против одговорних за кукавичку ликвидацију војника у повлачењу, иако нема сумње да је то био организован, планиран и осмишљен злочин - поручио је Чубриловић.
 
Чубриловић је нагласио да је поражавајућа и обесхрабрујућа чињеница да породице жртава и представници институција РС и борачких удружења због безбедносних разлога нису могли да оду на место страдања и одају пошту невиним жртвама.
 
- Војници који су се мирно повлачили нису никоме били криви. Ради мира, стабилности и боље будућности земље, мора се утврдити ко је наредио, а ко починио овај злочин и сви ти људи морају бити изведени пред лице правде - истакао је Чубриловић.
 
 
 
УБИЈЕНИ ПРИ МИРНОМ ПОВЛАЧЕЊУ
 
Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој улици која се 3. маја 1992. мирно повлачила из Сарајева уз гаранцију УН, на челу са генералом Луисом Мекензијем, руководили су тадашњи члан Председништва БиХ Ејуп Ганић и руководство тадашње такозване Републике БиХ.
 
Убијена су 32 Србина, шест Хрвата, два Муслимана и два Албанца, од тога 10 официра, 28 војника и четири грађанска лица која су радила у ЈНА. Председник РС Милорад Додик изјавио је да не жели да српски народ буде додатно понижен.
 
 
 
 
С. Мишљеновић
Извор: Вечерње новости
3.5.2017.

 

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

Бјеловац -Босански Брод - Добровљачка - Брадина - Јама Казани - Кравица Кукавице -

Купрес - Орашје - Наташа и Милица - Чагаљ - Чардак - Скелани - Смолућа - Намјерна Сила

Петровачка цеста - Брчко - Дретељ - Каменица - Силос - Бихаћки логор - Виктор Бубањ

Оџак - Брежани - Челебићи - Чајниче - Ристовићи - Бреза - Горажде - Кнежевићи

Башчаршија - Јошаница - Сердари - Бањалучке бебе - Тузла - Бравнице - Мостар - Ураган

Чемерно - Фочанска Јабука - Слађана Кобас - Породица Голубовић - Сарајевска Голгота

Олга Драшко - Мирјана Драгичевић - Пофалићи - Страхиња Живак - Милорад Пајчин

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1297  пута
Број гласова: 5


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Посета Ћопићевим Хашанима: Тугуј, бронзана стражо

Случај Гостовићи: Жртвама не дају мира

Голгота Срба у Бугојну 1992. године

Срби - свесно жртвован народ

РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ (7), Alexander Dorin: Доказано је – сведоци су лагали на суду

Докази o злочинима над босанским Србима и на видео-тракама

Разговори о Сребреници од 18. до 21. јула 2016. у Београду
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links