У Возући је септембра 1995. био геноцид - www.zlocininadsrbima.com

6. септембар 2015.


У Возући је септембра 1995. био геноцид


Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио да је у протеклом рату у Возући почињен незапамћен злочин над српским народом, који има елементе геноцида.

"На Возућу су били дошли некакви муслимански ратници за које тада нико није знао ко су, шта су, ни каквом су идеологијом `затровани`. Они су починили стравичне злочине убијајући невине српске цивиле на њиховим кућним огњиштима", истиче Савановић у интервјуу Срни, поводом обиљежавања 20 година од егзодуса српског народа са простора Возуће.

Савановић каже да је неразумљиво да се у свијести човјека може десити да почини такав злочин када ум и разум нестану јер клати, убијати и протјеривати цивиле са њихових вјековних огњишта, палити им куће - представља геноцид.

Он је изразио жаљење због тога што ни након 20 година злочини над Србима у Возући и Озрену нису процесуирани, истичући да је то посљедица тога што су Суд и Тужилаштво БиХ у функцији муслиманске политике у Сарајеву.

"Несхватљиво је да људи у правосуђу БиХ који треба да буду професионалци и независни у свом раду, буду под утицајем муслиманске политике, због чега имамо ситуацију да за ратне злочине искључиво буду процесуирани Срби у односу на друга два народа, а што ствара даљу мржњу и неповјерење међу народима у БиХ", истиче Савановић.

Савановић напомиње да је због ове ситуације неопходан радикалан заокрет у раду правосуђа у БиХ на процесуирању ратних злочина и тражењу несталих лица, који није могуће остварити без већег ангажмана и помоћи међународне заједнице.

"Неко други је извана написао `сценарио за рат и распад бивше Југославије, а Србе покушавају прогласити јединим кривцима за рат, а они то нису, јер су само бранили своја огњишта и породице", наглашава Савановић.

Говорећи о предстојећем наставку структуралног дијалога о реформи правосуђа у БиХ, Савановић је рекао да се у том дијалогу мора уважавати Република Српска и воља њених грађана, ако се мисли одржати дејтонска БиХ.

"Структурални дијалог мора да крене са мртве тачке јер би то био најбољи пут да се људи на високим политикама у БиХ уозбиље, те да Суд и Тужилаштво БиХ буде у улози због које је формирано", истакао је Савановић.

Он је рекао да је увјерен да је помало сазрела свијест да тај дијалог треба да крене, у супротном српски народ у Републици Српској ће на референдуму показати да није задовољан радом тих институција на нивоу БиХ.

Савановић је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске донијела одлуку о одржавању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ због чињенице да постоји потпуни застој у процесуирању ратних злочина почињених над Србима и тражењу несталих Срба у БиХ.

Коментаришући иницијативу Завичајног удружења Завидовићана да суђење за ратне злочине у Возући буде пребачено на Суд у Добоју, Савановић је рекао да је такав став Удружења очекиван, јер су људи с правом изреволтирани нерадом Тужилаштва и Суда БиХ на процресуирању злочина над Србима.

Он је рекао да ће ресорно министарство и Влада Републике Српске у свим ситуацијама дати подршку да се дође до истине и да буду процесуирани сви који су чинили зла за вријеме протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

Савановић напомиње да је српски народ, послије Јермена, у историји највише страдао процентуално према броју становника због чега је потребно направити научну анализу да се види зашто се то дешавало у историји српском народу и да се тако нешто никада више не понови.

"Српски народ не смије заборавити своју историју и њоме треба учити и едуковати младе и будуће генерације, ради очувања овог простора који историјски припада Србима", истакао је Савановић.

Говорећи о положају борачких категорија у Републици Српској, Савановић је рекао да ресорно министарство и Влада Републике Српске пружају максималну помоћ овој популацији у складу са финансијским могућностима кроз грантове, социјална давања, једонкратне помоћи за невладине организације произашпле из отаџбинског рата.

"Република Српска више него што је реално могуће даје за борачке категорије и она се њима никада не може одужити посебно породицама погинулих и тешким ратним војним инвалидима", истакао је Савановић.

Савановић је изразио увјерење да ће Република Српска у наредном периоду бити друштво са више рада и одрживости, закључујући да ће министарства и њене институције имати више могућности да помогну онима којима је та помоћ неопходна", закључио је Савановић.


Такозвана Армија БиХ, потпомогнута злогласним одредом "Ел муџахид", 10. септембра 1995. године извела је акцију "Ураган" на Возућу у којој је учествовало 23.000 муслиманских војника.

У овој акцији погинуло је 415 српских војника, док их се 137 још води као нестало, а 7.500 Срба је протјерано и 30 села спаљено.

 

 


Миломир Савић
СРНА, 6.9.2015.


РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

Бјеловац -Босански Брод - Добровљачка - Брадина - Јама Казани - Кравица Кукавице

Купрес - Орашје - Наташа и Милица - Чагаљ - Чардак - Скелани - Смолућа - Намјерна Сила

Петровачка цеста - Брчко - Дретељ - Каменица - Силос - Бихаћки логор - Виктор Бубањ

Оџак - Брежани - Челебићи - Чајниче - Ристовићи - Силовања - Бреза - Горажде - Кнежевићи

Башчаршија - Јошаница - Сердари - Бањалучке бебе - Тузла - Бравнице - Мостар - Ураган

Чемерно - Фочанска Јабука - Слађана Кобас - Породица Голубовић - Сарајевска Голгота

Олга Драшко - Мирјана Драгичевић - Пофалићи - Страхиња Живак - Јесен - Јука Празина

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 848  пута
Број гласова: 0


Tags:
OZREN
DEVEDESETE
MUSLIMANSKI ZLOCINI
BOSNA I HERCEGOVINA
MUDZAHEDINI


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Вeдро нeбо нaд Слaвониjом – три причe о jeдном Бљeску

Случај полицајца Драгана Ђурића: Медијско шминкање фанатичног злочина

Млaдeн Жужa: Хрвaти ми нeкaжњeно убили оцa

Сећање на злочиначко бомбардовање Ниша 7. маја 1999

Најмање 104 српске масовне гробнице у БиХ 1992-1995

Сећање на сарајевски злочин: Крваво мајско јутро у Пофалићима

Поука пуковника Ратка Шкрбића
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links