Мехмет Градица - www.zlocininadsrbima.com


Време: Други светски рат
Област: Косово и Метохија

МЕХМЕТ ГРАДИЦА


Мехмет Градица (1913-1945) је албански разбојник, пробисвет и комита који је био активан учесник током Другог светског рата као припадник Балистичког покрета, када се борио на страни Сила Осовине, односно коалиције Мусолини-Хитлер.

Априлски рат 1941. године дочекао је у Албанији где је већ имао око себе наоружану банду са којом је учествовало у агресији и комадању Краљевине Југославије. Вратио се у завичај и одмах отпочео са етнчким чишћењима Срба и Јевреја, као и нападима на СПЦ. Био је велики србомрзац и русомрзац тј. антиславенски оријентисан.

Током рата догурао је до чина поручника и био заменик Шабана Полуже, који је имао команду над бригадом Бали Комбетара, ткз. Народног фронта, а био је и члан Централног комитета у Тирани. Заједно су имали исте циљеве и учествовали у оружаним операцијама широм Косова и Метохије.

Средином фебруара 1945. године дошло је до крвавих обрачуна између југославенских партизана и Полужине бригаде код Глоговца, недалеко Приштине, када су припадници Седме косовско-метохијске бригаде разбили њихове балисте, а њих двојица су погинули.

Сам Градица је сахрањен од сабораца у воћњаку свога ујака. Ова информација је била деценијама строго чувана тајна. Почетком 21. века, када су косовски Албанци уз помоћ САД и Европске уније прогласили илегално независност КиМ од Србије... и Градица и Полужа су проглашени народним херојима.

ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

Бојник - Сајмиште - Крагујевац - Бараке на Сави - Краљево - Логор Барч - Пива

Априлски рат - Логор Бејсфјорд - Новосадска рација - Бомбардовање Подгорице

Крива Река - Евалд Клајст - Логор Шарвар - Велика - НДХ - 27. март - Панчево

Немачко бомбардовање Београда - Савезничко бомбардовање Београда - Шид

Лесковац - Велика - Блажево и Бозољин - Дракулић - Кикинда - Плавски логор

Драгинац - Мирко Пук - Возућа - Борис IIIМустафа КрујаБугарска војска

 Италијанска војскаХенрик Верт - Бенито Мусолини - Свештенство на Космету

Ласло Бардоши - Ференц Фишер - Урошевац - Валтер Браухич - Бачка и Барања

Плав и Гусиње - Петар Дабробосански - Љубомир Млађеновић - Џафер бегНиш

Шефкет Верлаци - Кочевски масакр - Богдан Филов

 

 

ЖИВОТОПИС

Мехмет Градица (алб. Mehmet Gradica) је рођен 1913. године у селу Градица, општина Глоговац у злогласној Дреници, централни делови Косова и Метохије. Тада је то био део Краљевине Србије, чија је војска тај крај ослободила годину дана раније од османских завојевача. Административно је потпадало под Приштински округ.

Порекло и породица

Градица је раоборни крај који је деценијама услед беде и неимаштине стварао устанички настројене ликове.

Његови родитељи отац Исуфи и мајка Фата изродили су троје деце: Ука, Мехмет и Шехиден. Млади Мехмет је одрастао у сиромаштву, где се често дешавало да није имао три оброка дневно.

У школу је пошао у оближње село Добрашница, где се настава одвијала на србском језику. Иако је био солидан ђак, ипак је избачен јер је био асоцијалан и безобразан према другим ученицима и учитељима.

Емиграција и школовање

Као младић је почео већ да се бави криминалним делатностима: пљачка, туче, силовања, палеж имовине... па је тако већ са 16 година живота доспео и "иза решетака" у Косовској Митровици. По изласку из затвора одбио је да служи редовни војни рок у Војсци Краљевине Југославије, па је живео у илегали, кријући се од Полиције и жандара....

Постао је комита који је имао око себе мању групу која је обитавала већином у планинама и шумама, повремено нападајући србске домаћине. Често је одлазио у Краљевину Албанију, преко неприступачних терена и тамо се дуго задржавао.


Градица у друштву Мустафе Крује

У матици је срео сународнике сличне себи: Аљуш Смајли, Азиз Жиливод, Бануш Садлари, Реџеп Ђели...итд. Они су били компактна група увек спремна за изнанадне нападе.

Једно време је живео у Тирани па је завршио средњу школу.

 

ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ

Када је Бенито Мусолини априла 1939. године извршио инвазију и окупацију Албаније, Мехмет Градица се прикључио албанским оружаним формацијама, где је почео и свој напредак у војно-полицијској хијерархији.

Две године касније, априла 1941. године италијанске и албанске снаге нападају југо-источне делове Краљевине Југославије у "Операцији 25", када је за само неколико дана дошло до сламања југославенске одбране, највише услед дезертерства и издаје Словенаца и Хрвата.

Мехмет Градица се враћа са својх 25 бојовника у родни крај. Тада је имао чин потпоручника оружаних снага ткз. Велике Албаније. Мехметова група је врло брзо се укључила у етничко чишћење Косова и Метохије од Срба и неалбанаца, које се претворило у прави геноцид. Сем Срба на удару су се нашли и Јевреји, као и СПЦ.

Прва акција Мехмета Градице је било село Самодрежа, а онда и напад на затвор у Вучитрну, јер су хтели да ослободе своје сународнике који су им требали за борбу. Наставио је да ниже злодела и прогоне србског становништва, пљачкајући њихову имовину јер је осетио да има пушку, односно моћу да убија немоћне и нејач. На почетку Другог светског рата бива постављен на дужност команданта Жандармерије у северном делу Косова: Митровица, Србица и Вучитрн.

Сукобио се са четничким једницама код градића Рашка у новембру 1941. године где је имао неколико успешних акција, што му је подигло рејтинг међу саборцима и надређенима. Током зиме 1941-1942 Градица са својим одредима је имао нове акције и борбе око Дренице, где је опет имао успеха. Нападао је и подручје Ибарског Колашина. Септембра 1943. године подржао је активности и прокламацију друге ткз. Призренске лиге из Србице.

Његови саборци у то време су били: браћа Барјактари Мифтар и Халила, Ферат Котори, Османа Буњаку...

Добио је унапређење 1943. године у чин поручника... али и команду над већом јединицом у Бали Комбетару, ткз. Народном фронту, фашистичкој организацији Албанаца на окупираним деловима Југославије: источни делови Старог Раса, Космет, Дебарски и Охридски део Вардарске Македоније.


Балисти као нацистички савезници

Међу својим сународницима Мехмет Градица је имао велики углед и многи су у њему гледали идола, верујући  да ће он донети остварење сна - припајање Космета Албанији што је било зацртано као главни циљ Балиста. Комунизам као идеолугију је презрео и одбацио сарадњу са партизанима Енвера Хоџе.

Скупа са Ахметом Селацом је средином 1943. године направио посебан одред наоружане добровољачке групе како би имао јединицу за брза дејства. Ова чета му је деловала већином на северу Косова у рејону "Шала Бајгора", где су оставили своје крваве трагове.

Добијао је награде за добро извршене задатке од Џафера Деве, албанског команданта који је активно сарађивао са Вермархтом. Такође и од Алојза Бергмана је добијао похвале, који је извештавао немачку команду на Балкану о учињеном.

У једном мометну средином 1944. године дошло је до захлађења односа између Градице и Шабана Полуже јер је Полужа почео да преговара око сарадње са комунистима нпр. Фадиљ Хоџа... а то Мехмет Градица никако није хтео да прихвати. Њиховом помирењу почетком 1945. је допринела Марија Шлакут из Скадра. Она је током лета 1946. године била осуђена у Албанији због сарадње са окупаторима.

За време постојања злогласне Скендербег дивизије Градицина бригада је имала тесну сарадњу и заједничке акције чишћења Срба и прогоне.

АЛБАНСКИ (ШИПТАРСКИ) ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

ПРЕ
1940

Најскупља реч - Босиљка Пасјанска - Срби у Албанији - Балкански рат

Метохија - Призренска лига -

1941

1945

Шефкет Верлаци - Мустафа Круја - Урошевац - Злочини Арбанаса

Плав и Гусиње - Бали Комбетар - Шабан ПолужаМехмет Градица

Плавски логор - Немачки Гестапо - Априлски рат - Велички покољ

 Свештенство КиМ - Мидхат Фрашери - Скендербег дивизија

Џафер Дева

1946

1990

Албанизација СрбаБубашваба револуција - Бранка Васојевка

Данило Милинчић - Шиптарски геноцидБебе Граце

Ђорђе МартиновићМати Иларија - Енвер Хоџа - Демонстрације

Културни геноцид - Очима Патријарха - Богородична црква -

 1991 

2000

Агим РамаданиРадоњићко језеро - Адем Јашари - Аљуш Агуши

Рамуш Харадинај - Празна кућа - Агим Чеку - Кујтим Бериша

Хашим Тачи - Рустем Мустафа - Сулејман Селими - Кадри Весељи

Кафић Панда - Клечка - Пијаца Митровица - Шутаковић - Рачак

 Крвава жетва - Иван Булатовић - Срђан Перовић - Харитон Лукић

Јована - Лапушник - Ликовац - Жута Кућа - Гнездо терораКукеш

Милош Ћирковић - Кошаре - Паштрик - Ибрахим Ругова

21.

век

Гораждевац - Ливадице бус - Мартовски погром - Косовска гробља

За ким звона не звоне - Без казне - Отето Косово - Отета светиња

Димитрије Поповић - Косовско распеће - Дик Марти - Запис Крај

 

 

ПОГИБИЈА

Јануара 1945. године група од 40.000 партизана сврстани у пет дивизија којима је заповедао генерал Петар Брајовић (командант 52. дивизије НОВЈ), водила је жестоке окршаје за албанским балистима на Косову и Метохији, где је заведена војна управа, пошто Албанци нису хтели да остану у Србији већ да се припоје Албанији.

Седма косовско-метохијска бригада југославенских партизана јачине 7.000 бораца је опколила штаб Мехмета Градице и Шабана Полуже код Глоговца 20. фебруара 1945. године. Дошло је до крвавих вишедневних обрачуна и били су велики губици на обе стране. У селу Терестеник је дан касније погинуо Шабан Полужа, а Градица је смртно рањен. Сем њих било је преко 120 мртвих Балиста.

Градицини одани саборци Исуф Ђилани, Реџеп Ђели и Кшеме Зекири... су тело Мехмета Градице закопали у винограду Ибрахима Љуте (његовог ујака) на локацији Макреш. Ова информација се деценијама држала у строгој тајности. Инспектори ОЗНЕ (тајне полиције) су покушали доћи до ове информације али нису успели.

 

ЗАОСТАВШТИНА

Током 1946-1948 разбијене су сви албански балистички одреди и протерани у Албанију преко Проклетија, где су се примирили 15-ак година, а онда се почели враћати на Космет и "тражити права". Често су правили ексцесе и нападали србско становништво, што је доводило до великих егзодуса Срба у остале делове земље. Покрајински, али и савезни функционери су на ове проблеме већином окретали главу што је само увећавало проблеме и омогућило Албанцима да 1981. године изазову велику побуну која је претила да се претовори у рат.

Крајем 1990-их година дошло је до новог рата где су Албанцима помогле земље НАТО пакта јер су се директно умешали и покренули агресију... а почетком 21. века илегално је проглашена независност КиМ у Приштини.

Под покровитељством злогласног криминалца у оделу, Хашима Тачија (бившег лидера Окупаторске Војске Косова), који је постао премијер Владе ткз. Републике Косово 23. фебруара 2017. године направљена је меморијална академија у част Полуже и Градице. Они су постали народни хероји криминалне косовске "државе", која је заправо наставила борбу односно геноцид који су ова двојица започели.

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!Оцените нам овај чланак:
Tags:
MEHMED GRADICA
OPSTINA GLOGOVAC
PRISTINSKI OKRUG
FEBRUAR 1945
BALI KOMBETAR
FASISTI NACISTI
ALBANSKI ZLOCINCI
KRALJEVINA JUGOSLAVIJA
APRIL 1941
DRUGI SVETSKI RAT
BORBA ZA NEZAVISNOST
SABAN POLUZA
NARODNI FRONT
HASIM TACI

Skip Navigation Links