Иван Зеленика - www.zlocininadsrbima.com

   


Период: Југославенски ратови 1990-их
Област: Херцеговина

ИВАН ЗЕЛЕНИКА


Иван Зеленика (1953.) звани "Зела" је хрватски аутоелектричар и паравојни официр који је почетком деведесетих година 20. стољећа активно учествовао у разбијању Југославије и ратовима на тлу исте.

Зеленика је почетком 1992. године приступио ткз. Хрватским Одбрамбеним Снагама, паравојна формација која је имала своје јединице у Босни и Херцеговини. Добио је официрски чин и заповједништво над батаљоном ХОС-а који је дјеловао на подручју Мостара. Такође, он је био управник логора у Војној амбуланти (бивше ЈНА) у који су довођени Срби цивили.

Врло добро је био упознат са свим морбидностима и злостављањима у његовој зони одговорности: пребијања, психичка малтретирања, понижавања и сл. Од својих заточеника је одузимао новац и друге драгоцјености, без да им је издао било какву потврду. И сам је учествовао у силовању жена, али је знао да то исто раде и његови стражари.

 

Софија Балабан и Томислав Брботић су само једни од многих жртава над којима се иживљавао Иван И. Зеленика.

Тужилаштво БиХ је 2012. године подигло оптужницу против Зеленике и још четворо припадника ХОС. Они су ухапшени и спроведени у затвор. Државни суд Босне и Херцеговине је 14. априла 2015. године осудио "мостарску четворку" на 24 године робије, односно Иван Зеленика је добио казну шест година затвора. Проглашен је кривим за организован и систематски прогрон Срба цивила са подручја Мостара.

У каснијим судским поступцима 2022. године Иван Зеленика је осуђен на 3 године затвора од стране Врховног суда Федерације БиХ, за злочине над муслиманима 1993-1994.

ЗЛОЧИНИ ХРВАТСКИХ СНАГА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1991-1996

ЗЛОДЈЕЛА

Видово село * Бравнице * Брадина * Купрес * Мостар * Мркоњић Град

Ледићи * Чардак * Босански БродЦинцар * Петровачка цеста

Тигар * КиднаповањеДневник силовања *

ЛОГОРИ

Челебићи * Дретељ * ЗОИЛ *  Брчко * Љубушки * Орашје * Оџак * Мусала

Расадник * Вогорац * Хелиодром * Мостар * Габела *

ЗЛОЧИНЦИ

Мате Бобан * Јадранко Прлић * Мате Баотић * Дамир Крстичевић * Азра

Младен Маркач * Добросав ПарагаВалентин Ћорић * Брчански злочинци

Анте Готовина * Иван Кораде * Крешимир Зубак * Младен Налетилић

Миљенко ФилиповићМиливој Петковић * Дарио Кордић * Бруно Стојић

Тихомир Блашкић * Божо Рајић * Ивица Вего * Хрватско Вијеће Одбране

Перо Вицентић * Анте Голубовић * Ливно * Мостар * Петар Зеленика

Купрес * Нијаз Балтак * Пук Краљ Томислав *

ЖРТВЕ

Душанка и Никола Кузман * Слободан Зуровац * Слободан Бенђо * Гламоч

Олга Драшко * Марија Бенковић * Милорад Пајчин * Чедо Продић

Здравко Ковач * Слободан Иванишевић * Душан Вуковић * Милан Бојанић

ПУБЛИК.

Од логора до логора * Одбрана Херцеговине * Јаук * Мостарска црква

Стан' Неретво * Средња Босна * Живим да сјведочим * Чапљина

Побиј, покрсти и протјерај *

ЖИВОТОПИС

Иван Зеленика је рођен 17. октобра 1953. године у мјесту Јаре, општина Широки Бријег. Његови рођаци су као припадници оружаних формација клеро-фашистичке Независне Државе Хрватске учествовали у геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима. Тачније, Широки Бријег је био "тврдо" усташко језгро.

Његов отац се такође звао Иван.

Завршио је основну школу и бавио се аутомеханичарским пословима.

Оженио се и добио једно дијете. Касније се развео и живи самостално.

 

ЗЛОЧИНАЧКА ОДИСЕЈА

Почетком 1990. године у Југославији је уведен вишепартијски систем, након 45 година комунистичке диктатуре. Ово је урађено са циљем демократизације друштва и повећање степена слободе. Сепаратистичке снаге у западним дијеловима земље су то искористили за своје иредентистичке намјере, а имали су и помоћ страних обавјештајно-сигурносних служби.

Тако је покренут процес разбијања југославенске федерације, јер су западни али и оријентални центри моћи имали за циљ да се растури Југославија која се доживљавалао као србски бастион.


Усаглашавање жеља: Алија и Фрањо

У мјесту Груде, на западу Херцеговине 18. новембра 1991. проглашена је Херцег-Босна, хрватска парадржава на тлу БиХ. Очекивања су била да се њени дијелови интегришу у Хрватску, а касније читава БиХ, односно да се обнови НДХ. Хрватски младићи из Херцеговине су организовано слани у Далмацију и Дубровник, гдје су имали кампове за терористичко-диверзатнске акције.

Хрватске паравојне јединице: ХОС и ХВО су у Мостару почели долазити још почетком 1992. године са циљем провокације Југославенске Народне Армије и њених официра, јер је требало изазвати рат и дестабилизовати власт, односно да се смањи притисак ЈНА на СР Хрватску.

Иван Зеленика приступа ткз. Хрватским Одбрамбеним Снагама и одмах добија официрски чин. Добио је мјесто управника логора у Војној амбуланти у Мостару. Кроз овај казамат је прошло стотине мостарских Срба, али је било довођења цивила из других дијелова Херцеговине. Са наоружаним одредима ХОС ишао је у етничка чишћења не само Мостара, већ и Чапљине и Стоца. Блиско је сарађивао са Блажом Краљевићем, командантом ХОС-а за цијелу Херцеговину.

Сем њега, Зеленикини блиски сарадници су били: Винко Мартиновић звани Штела, Сеад Капетановић звани Капа, Сергеј Беловић...итд.

 

Свјесно је учествовао у удруженом злочиначком подухвату против србског живља на подручју Мостара и долине Неретве, што је касније доказано на суду. Циљ Зеленике и његових сабораца је било трајно протјеривање Срба са подручја Херцеговине и присвајање њихове имовине. Међу именима који се спомињу као жртве Ивана Зеленике су: Милe Бjeлобaбa, Сaвa Боjaнић, Слaвко Боjaнић, Миливоje Бокић, Тихомир Чворо, Илиja Домaзeт, Слaвоjкa Фржовић, Пeтaр Голиjaнин, Боривоje Пeтровић, Брaнислaв Симић и други.

У логору Војна амбуланта, гдје је Зеленика био господар живота и смрти услови су били крајње нехумани и нехигијенски. Ћелије су биле врло скучене, а број заточеника је превазилазио број квадрата просторије. Жртве су свакодневно премлаћиване, са разним предметима, гдје нису могли да користе тоалет без дозволе стражара. Логораши су одвођени на принудни рад, гдје су такође били изложени мучењу и понижавају.

Иван Зеленика се такође иживљавао над жртвама. Тукао их је дрвеним или гуменин палицама. Тјерао их је да прогутају велику количину соли.

Силовање је била посебна забава Зеленике и његових монструма, гдје су сексусално злостављали жене и дјевојке које су довођене у Војну амбуланту. Тјерали су их да изводе стриптиз (скидају одјећу) и да их заводе. Онда су попут звјери наваљивали на незаштићене жене и вршили силовања по неколико пута. Присиљавали су их и на орални секс. Ово је често рађено у присуству чланова њихових породица. Зликовци су при томе уживали и наслађивали се туђим мукама.

 

ОПТУЖНИЦЕ И СУЂЕЊА

У фебруару 2012. године Тужилаштво Босне и Херцеговине је коначно подигло оптужницу против "мостарске петорке", коју су поред Ивана Зеленике као првооптуженог, чинили: Иван Медић, Едиб Буљбашић, Марина Грубешић-Фејзић и Срећко Херцег. На суду је изведено више од 50 свједока који су свједочили о најмрачнијим умовима, јер су пориви злочинаца описивани као садистички.

Судско вијеће БиХ у Сарајеву је 14. априла 2015. године донијело пресуду по којој је Иван Зеленика проглашен кривим, за кривично дјело ратни злочин, тачније саучествовање у удруженом злочиначком подухвату на подручју Мостара и Чапљине. Крив је, пошто је скупа са сарадницима вршио организовано протјеривање и системски прогон србског становништва у Херцеговини, са циљем да се они не врате. У тој пресуди је добио шест година затвора.

Неколико година касније Зеленика је поново оптужен за злочине над муслиманима који су се десили током муслиманско-хрватског сукоба 1993-1994 на подручју Мостара. Њему је августа 2022. изречена нова казна од три године робије, јер је и овдје проглашен кривим.РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000

Словенија

Медвеђек * Холмец * Шкофије * Јанез Јанша * Копар

Игор Бавчар * Прогон Срба * Ратко Каталина

Дол при Храстнику * Берислав Попов * Словеначки рат

Доб при Мирни * Винко Пандуревић * Мићо Делић

Александар Михаиловић

Хрватска
и Крајина

Бљесак * Олуја * Вуковар * Карловац* * Осијек * Сисак * Задар

Плитвице * Госпић * Корански мост * Караџићево * Церна

Борово СелоРадосављевићТомислав Мерчеп  * Масленица

Медачки џеп * Миљановац * Оркан * Откос * Паулин Двор * Зец

Иван Векић * Лора * Славонска Пожега   Марино Село * Кораде

Книн  Пакрачка Пољана * Керестинец * Бранимир Главаш

Фрањо Туђман * Анте Готовина * Благо Задро * Јанко Бобетко

 Мирко НорацМиљенко Филиповић * Кијани * Јесење Кише

Ђуро БродарацДобросав Парага

Босна и
Херцеговина

Босански Брод * Брадина * Сарајево * Сребреница * Бреза

Бравнице * Озрен * Алија Изетбеговић * Јама Казани

Мирјана Драгичевић * Високо * Кукавице * Ејуп Ганић

Божана Делић * Страхиња Живак * Поникве * Горажде

Добровољачка * Тузла * Харис Силајџић * Јусуф Празина

Анђелка Братић * Олга Драшко * Силос * Виктор Бубањ

Љубо МлађеновићСмолућа * Фоча Сефер Халиловић

Сакиб МахмуљинЧардакХрватско Вијеће Одбране

Рамиз Делалић * Башчаршија * Слобо Стојановић * Бугојно

Насер Орић * Глођанско Брдо * Купрес * СердариЦацо

Косово и
Метохија

Агим Чеку * Агим Рамадани * Хашим Тачи * Рамуш Харадинај

Клечка * Иван Булатовић * Кафић Панда * Ликовац

Кадри ВесељиШутаковић * АгушиОтац Харитон

Рустем Мустафа * Радоњићко језеро * Старо Грацко

Митровица * Адем Јашари * Сулејман Селими * Белаћевац

Жута Кућа * Лапушник * Кукеш * Дик Марти * Костићи * РачакДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Историчар који је пописао српска војничка гробља: Чувар заборављених ратника

Дух Јасеновца у вароши званој Сисак

Некада Сремске - данас Сријемске Лазе

После сваког рата фалсификован је обим страдања Срба

Затвори и логори у Косовско-метохијској области 1941-1945

Херцеговачка Академија у Београду 8. јуна 2015. посвећена обнови храма у ПребиловцимаОцените нам овај чланак:
Tags:
MUCENJE ZAROBLJENIKA
DOLINA NERETVE
GRAD MOSTAR
VOJNA AMBULANTA
PROLECE 1992
DEVEDESETE GODINE
IVAN ZELENIKA
JEDINICE HOS
SREDNJA HERCEGOVINA
ILIJA DOMAZET
RASPAD SFRJ
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
MILIVOJE BOKIC
SLAVOJKA FRIZOVIC
PETAR GOLIJANIN
HRVATSKI ZLOCINCI
KONCENTRACIONI LOGORI
MILE BJELOBABA
BLAZ KRALJEVIC
ZLOCINACKI PODUHVAT
UBIJANJE CIVILA
SIROKI BRIJEG
SILOVANJE ZENA

Skip Navigation Links