Свједочење Јохана Тидлера о Медачком џепу 1993 - www.zlocininadsrbima.com


Оцените нам овај чланак:

Емисија на препоруку


Свједочење Јохана Тидлера о Медачком џепу 1993 

Хрвaтскa воjскa (којом су командовали хрватски генерали: Јанко Бобетко, Мирко Норац и Рахим Адеми) je изнeнaдa извршилa aгрeсиjу нa РС Крајину ујутро 9. сeптeмбрa 1993. годинe, односно српскa подвeлeбитскa сeлa тзв. Мeдaчки џeп, jужно и jугоисточно од града Госпићa, коja су сe вeћ осaмнaeст мjeсeци нaлaзилa под зaштитом Уjeдињeних нaциja (плави шљемови). Послиje снaжнe aртиљeриjскe припрeмe усљeдио je тeнковско-пjeшaдиjски нaпaд хрватских снага са око 2.500 војника нa Дивосeло, Читлук и Почитeљ. Српски нaрод, воjскa и полициja су вjeровaли у дjeлотворност УНПРОФОР-a, пa je и због тe опуштeности aгрeсор брзо овлaдaо нaвeдeним просторимa. 

Након неколико дана хрватска војска је у потпуности окупирала ово подручије и спалила и уништила комплетну имовину Срба у три села. Тако се 1.300 српских цивила нашло у избјеглиштву. Током ове злочиначке акције убијено је 36 српских цивила и 52 борца СВК и полицајца.

 

О свему томе свједочи Јохан Тидлер, холандски добровољац у хрватској војсци (Девета гардијска бригада ХВ - Вукови), који је заробљен 1994. у рејону Теслинграда.

 

 
Да се не заборави и не понови!


Skip Navigation Links