Одлазак Срба из Хрватске је цивилизацијска трагедија - www.zlocininadsrbima.com

18. јануар 2015.


Одлазак Срба из Хрватске је цивилизацијска трагедија


Хрватски историчар из Сплита Драган Марковина изјавио је да су Срби у Хрватској у изразито тешком положају, те да би Хрватска требало да се освијести и схвати да је одлазак Срба цивилизацијска трагедија.
- "Мислим да би већинска Хрватска требало да се освијести колика је цивилизацијска и људска трагедија садржана у чињеници да је знатан број Срба напустио Хрватску и да би требало да учини све да их врати у њихову домовину. Мислим да је то тешко оствариво, али нека вријеме одговори на то питање", додао је Марковина. 


Коментаришући своје залагање да се Хрватска извини Србима због злочина у "Олуји", Марковина је рекао да је вријеме великих гестова прошло, поготово што они не значе ништа ако не постоји конкретан резултат таквих изјава. 

Он је оцијенио да се политика односа према Србима у Хрватској, углавном, није мијењала, независно од тога ко је био на власти, те да се Срби у Хрватској налазе, нажалост, у изразито тешком положају, посебно када је ријеч о повратницима и условима за њихов живот у похараним крајевима. 
- "С једне стране, имате тешку ситуацију на терену, а с друге најмодерније европске законе заштите мањина", рекао је Марковина. 

Он је оцијенио да су односи Србије и Хрватске из разноразних разлога сведени на прилично "ниске гране" и да ће тако остати још неко вријеме. 

Марковина је оцијенио да су изјаве новог хрватског предсједника Колинде Грабар-Китаровић о Србији и Србима јефтино популистичке по наступу и бесмислене по садржају, али да нема никакве сумње да им је крајњи циљ подилажење националистичкој десници. Он је оцијенио да је Китаровићева на велика врата поново довела десницу у епицентар политичких збивања. 

На питање да ли је сада извјесно да ће Хрватска условљавати Србију на путу ка ЕУ, Марковина је рекао да хрватски предсједник има минималну политичку моћ у односу на премијера и Владу, али да је тај "ситнокалкулантски, осветнички национализам основна карактеристика свих бивших југословенских држава". 

Марковина, који је прикупљао потписе против подизања споменика Фрањи Туђману у Сплиту, због својих ставова је остао без посла, пошто су одбили да му продуже уговор на Филозофском факултету у Сплиту.

 

Извор: СРНА
18.1.2015.РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Радосављевић - Бојан Весовић - Бјеловар - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец  - Рокнић - Олујић - Божићни Устав - Книн - МалешевићКорански мост

Караџићево - Логор Лора - Логор Рибарска колиба - Осијек  - Афера Шпегељ - Максимир

Задар - Откос - Оркан - Удбина - Слободан Зуровац - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дан устанка - Борово Село - Књигоцид - Книн је пао у Београду - Јесење Кише

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 147  пута
Број гласова: 5


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Велибор Шолаја осуђен на 5 година затвора за ратни злочин у Читлуку 1993. године

Како хрватска СОА производи непријатеље

Провокација усташким симболима

Извештај са помена за вуковарске жртве и борце 17.11.2019

Случај породице Малешевић из Карловца: Минирана кућа и кафић 1991. године

Исповјест Петра Мојића из Босанског Шамца:И дaнaс имaм ноћнe морe

Чишћење хрватског дворишта од Срба
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links