И даље само једна пресуда за Олују - www.zlocininadsrbima.com

29. јануар 2016.


И даље само једна пресуда за Олују


Жупанијско државно тужилаштво у Загребу обавестило је седмог јануара јавност да је донето решење о обустави истраге за ратне злочине почињене у селу Рамљани током акције „Олуја“ 1995. године. Реч је о истрази над бившим припадником полицијске антитерористичке  јединице Лучко Франи Дрљи и ратном помоћнику командира специјалне полиције МУП-а Жељку Сачићу.

- Жупанијско државно тужилаштво у Загребу је у јулу 2014. године наставило с провођењем истраге против двојице осумњичених у складу са одредбама новог Закона о казненом поступку, а будући да из проведене истраге не произлази основана сумња да би обојица осумњичених починила казнено дело у селу Рамљани, ово државно тужилаштво је донело одлуку о обустави истраге, наводи се у штуром саопштењу загребачког ДОРХ-а.

            Првооптужени Жељко Сачић теретио се по командној одговорности да је као помоћник командира Штаба специјалне полиције са седиштем у Грачацу пропустио да осигура ефикасну контролу над поступањем припадника специјалне полиције у складу са међународним конвенцијама, те да је пропустио да предузме мере и радње да се спрече даља таква поступања и да се починиоци казне. Њему подређени другооптужени Франо Дрља теретио се да је починио казнено дело ратног злочина против цивилног становништва. Село Рамљани, према сумњама ДОРХ-а, припадници АТЈ Лучко спалили су 26. августа 1995., само дан након злочина у Груборима у којима је убијено шесторо цивила, претежно стараца. На укидање истраге о Рамљанима реговала је Документа – центар за суочавање са прошлошћу из Загреба која се у свом саопштењу пита одустаје ли ДОРХ и од истраге над Сачићем у предмету „Грубори“?

- С обзиром на судски утврђене чињенице (Међународни казнени суд за бившу Југославију, Жупанијски суд у Загребу, Врховни суд РХ) по којима су ратни злочин против цивилног становништва у селу Грубори починили припадници АТЈ Лучко, а који је претходио палежи села Рамљани, питамо Главног државног тужиоца Динка Цвитана одустаје ли ДОРХ од истрага у вези командне одговорности Жељка Сачића и других надређених из АТЈ Лучко за злочин који је 25. августа 1995. године почињен над шесторо српских цивила у селу Грубори.        Цивили српске националности који су тог јутра остали у својим домовима су убијени, а готово све куће у засеоку су запаљене. Документа сматра да према досадашњим судским одлукама у предмету Грубори, постоји критична количина инкриминишућих чињеница у контексту командне одговорности Жељка Сачића, стоји у Документином реаговању.

            Према писању Јутарњег листа од 12. јануара ДОРХ је Сачићу казнено дело ратног злочина преквалификовао у пуно блаже дело помагања починиоцима за који је наступила застара.

- Од загребачког Жупанијског државног тужилаштва добили смо више него занимљив одговор који потписује портпаролка Дуња Павличек. У њему стоји да из доказа прикупљених током истраге не произлази основана сумња да је Сачић у случају Грубори починио ратни злочин већ основана сумња да је починио друго, далеко блаже казнено дело. Реч је, стоји У одговору ЖДО Загреб, о казненом делу помоћи починиоцу из члана 301. ст 1. казненог закона из 1997. за које је 26. августа 2001., дакле шест година од почињења злочина, наступила застара. Због застаре је ЖДО Загреб, стоји у одговору, обуставио истрагу против Сачића и за то дело, преноси Јутарњи лист.

            За пљачку, палеж имовине и убиства као ратним злочинима током и после војне акције „Олуја“ постоји тек једна правоснажна пресуда. Комадант вода Хрватске војске Божо Бачелић осуђен је у марту 2014. на седам година затвора због убиства двоје стараца у Прокљану код Скрадина и ратног заробљеника у Мандићима код Кистања.                                                  

 

 

Никола Милојевић
Извор бр. 134.
20.1.2016.РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Радосављевић - Бојан Весовић - Бјеловар - Карловац - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец  - Рокнић - Олујић - Божићни Устав - Книн - МалешевићКорански мост

Караџићево - Логор Лора - Логор Рибарска колиба - Осијек  - Афера Шпегељ - Максимир

Задар - Откос - Оркан - Удбина - Слободан Зуровац - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дан устанка - Борово Село - Књигоцид - Книн је пао у Београду - Јесење Кише

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1864  пута
Број гласова: 20


Tags:
OLUJA
SUDJENJA
HRVATSKI ZLOCINI


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Случај једне тужбе

Иста правила другачије поступање

Приче из Хага: Краће биографије албанских злочинаца

За три мјесеца мучења и силовања добијеш 50.000 куна

Кућа за Миљу Зечевић из Сијековца којој су у рату убијени три сина и супруг

Случај хрватског војника Душка Кнежевића

Сећање на српске жртве из Вуковара и Борова
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Отићи или остати: Свако има свој мотив
Објављено: 8. februar 2017.     Има 1445 прегледа и 15 гласова.

Сећање на погинуле и нестале Србе у Вуковару: Молитва за мир и вечан покој жртвама
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1540 прегледа и 0 гласова.

Деца из Вуковара у Београду код патријарха Иринеја
Објављено: 22. oktobar 2015.     Има 1613 прегледа и 0 гласова.

Божић у Вуковару: Празник који греје хришћанску душу
Објављено: 29. januar 2016.     Има 1620 прегледа и 5 гласова.

Неће више бити одузимања држављанства
Објављено: 15. oktobar 2015.     Има 1669 прегледа и 0 гласова.

Skip Navigation Links