Стара хрватска песма - www.zlocininadsrbima.com

23. новембар 2014.


Стара хрватска песма


Цео државни механизам, власт и опозиција, медији, Сабор, све се у Хрватској последња три дана дигло против Србије. Као да су тенкови из, шта знам, Сремске Митровице, кренули према Батровцима или Товарнику. Реторика равна оној антисрпској, предратној, из 1990. године, о великосрпским амбицијама, српском хегемонизму, која нас је и увела у рат. Пршти од оптужби да Београд планира комадање Хрватске, да је „тамо“ (у Србији) и даље све исто, да Србима не треба веровати ни кад се у европска одела пресвлаче. Срби у Хрватској у страху опет закључавају капије, вечери проводе уз потпуно спуштене ролетне, ходају сеновитом страном улице. Шта се догодило? 
 
Шешељ. Изјавио је по повратку у Београд да се не одриче линије "Карлобаг-Огулин-Карловац-Вировитица" и то је службеном и неслужбеном Загребу послужило за ново обрушавање на Србију. Шта је Шешељ рекао што Хрвати одраније нису познавали као његов програм и сан? Ништа. Шта је деведесетих урадио на плану успоставе те „западне српске границе“? Ништа. Шта данас по том питању може да уради? Ништа... и мање од тога. Па откуд онда оволика халабука у Загребу, дрека која се пренела и на Брисел?
 
Ничега ту новог нема.
 
Увек је хрватска прича према Србији и Србима иста - зубошкрипећа, замућеног погледа - и остаће таква. Пуна резерви, најблаже речено, или проткана мржњом, реално речено. Већ шездесет и неку годину, писали смо о томе, у Италији се сваке четири године бирају председници „окупираних општина“ Ријека, Задар, Шибеник, уз понављање непоколебљиве вере да ће то једнога дана, скупа с целом Далмацијом, бити враћено матици Италији. То отворено подржавају актуелни италијански политичари; Карло Ћампи, Ђанфранко Фратини, Ђорђо Наполитано, али Хрватска ћути. Ни речи протеста, иако је Шешељева прича, у односу на ово што долази из Италије, мачији кашаљ.
 
Да, само што Италија није Србија, рећи ће неко и биће у праву. Србији и даље свако може да ради шта му падне на памет; од Албанца преко новокомпонованих Црногораца (у лику Ђукановића) до Хрвата сваке феле, с деснице и с левице. Србија ћути, не буни се нити се оглашава, не покреће резолуције у Бриселу, а могла би, најмање то.
 
У Вуковару већ две године траје оргијање локалних фашиста над ћирилицом, тачније над Србима у том граду и целој Хрватској. Службени Загреб мења разбијене ћириличне табле и то је све што подузима. Службени Београд ћути. Србима у Вуковару Бог је једина заштита али Он се не оглашава често.
 
И једно подсећање, пошто је заборав основна политичка и историјска дисциплина Срба; садашњу унисону антисрпску кампању из Загреба предводе политичке странке које су, једна делујући, друга помажући (ХДЗ и СДП) деведесетих из Хрватске протерале скоро пола милиона Срба. Из Загреба ништа ново. 
 
 
 
Аутор: Ратко Дмитровић
21.11.2014.


РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Радосављевић - Бојан Весовић - Бјеловар - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец  - Рокнић - Олујић - Божићни Устав - МалешевићКорански мост

Караџићево - Логор Лора - Логор Рибарска колиба - Осијек  - Афера Шпегељ - Максимир

Задар - Откос - Оркан - Удбина - Слободан Зуровац - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дан устанка - Борово Село - Књигоцид - Книн је пао у Београду - Јесење Кише

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 2067  пута
Број гласова: 5


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Идентификација жртава Олује у Загребу и убиство Јове Ђакића из Зечева

Олуја 1995: Приче 24 године касније

Чији се злочинци шетају Вуковаром

Пакрац: Ко је остао страдао је, ко је отишао није се вратио

У Дубровачкој републици штампарије су биле ћириличне

Судбине несталих: Хумке крију тешку истину

21. годишњица оживљавања "Олује" у Книну
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Судбина Србије и Срба одређена у Дрездену 1928
Објављено: 5. novembar 2018.     Има 1432 прегледа и 29 гласова.

Некрофилски маратон: Победа ружног
Објављено: 23. april 2016.     Има 1449 прегледа и 10 гласова.

Eвo oткуд то долази
Објављено: 16. mart 2017.     Има 1536 прегледа и 25 гласова.

Нетертва и Кошаре
Објављено: 29. maj 2016.     Има 1544 прегледа и 15 гласова.

Спрема ли се Србима у Вуковару  “Кристална ноћ“?
Објављено: 17. jun 2014.     Има 1557 прегледа и 0 гласова.

Skip Navigation Links