У Окучанима одржан помен жртвама Бљеска - www.zlocininadsrbima.com

3. мај 2019.


У Окучанима одржан помен жртвама Бљеска


Првог мајског јутра, у цркви Светог Димитрија у Окучанима, одржано је молитвено сјећање за све српске жртве злочиначке операције Бљесак, проведене 1. и 2. маја 1995. године, у којој је побијен велики број српских цивила, а становништво је доживјело велики егзодус. Литургију и помен служило је цјелокупно свештенство Пакрачко-славонске епархије, као и двојица свештеника из Осјечкопољске и Барањске епархије.Црква је била пуна вјерника којима су многи рођаци и чланови породице побијени у Бљеску, представника Срба у Хрватској и представника Србије. Осим саборског заступника Бориса Милошевића, помену су присуствовали потпредсједник СДСС-а Дејан Михајловић, предсједница Актива жена Мирјана Олуић Володер, замјеник градоначелнице Пакраца Никола Ивановић, предсједник ВСНМ-а Бродско-посавске жупаније Душан Ногић те замјеници начелника општина Окучани и Драгалић Синиша Мартиновић и Ранка Милојковић.

Осим Ивана Бошњака, државног секретара Министарства управе и предсједника Међувладине мјешовите комисије за унапређење положаја мањина у Влади Србије, у цркви су били замјеник амбасадорке Србије Давор Тркуља, Људмила Остојић из генералног конзулата у Вуковару и војни аташе Дејан Ђорђевић.

- Након Бљеска, западна Славонија је испражњена од становништва српске националности, али ми је драго да се живот вратио у та подручја и да су наше институције заживјеле, иако се заједница суочава с проблемима - рекао је Никола Ивановић након комеморације. Послије литургије и помена, у селу Медари одана је почаст жртвама масакра у којем је 1. маја 1995. године побијено 22 цивила, од чега троје дјеце и једанаест жена. Злочин су преживјеле двије дјевојке које је заштитио један хрватски војник.

У саопштењу “Документе” истиче се да је кривични поступак против непознатих починилаца још увијек у предистражном поступку, иако су прошле 24 године. Неки чланови породице жртава масакра покренули су против Хрватске грађанске парнице са захтјевима за накнаду нематеријалне штете. Судови одбијају споменуте захтјеве, а ДОРХ покреће и оврхе над некретнинама породица жртава како би се наплатили судски трошкови изгубљених парница.

По ријечима Николе Ивановића, делегације из Пакраца и Липика отишле су и у село Шеовицу гдје је на тамошњем игралишту погинуло шесторо људи, од тога четворо дјеце, а већи број је рањен.

 


Извор: Портал Новоссти
01.05.2019


РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Радосављевић - Бојан Весовић - Бјеловар - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец  - Рокнић - Олујић - Божићни Устав - Книн - МалешевићКорански мост

Караџићево - Логор Лора - Логор Рибарска колиба - Осијек  - Афера Шпегељ - Максимир

Задар - Откос - Оркан - Удбина - Слободан Зуровац - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дан устанка - Борово Село - Књигоцид - Книн је пао у Београду - Јесење Кише

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 555  пута
Број гласова: 0


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Крваве хероине хрватске војске 1990-их: Азра, Адиса, Албина, Индира, Елвира

Оргaни нajмaњe 300 Србa из "Жутe кућe" продaти широм свeтa

Извештај са парастоса жртвама Бљеска у Београду 22.4.2016

Заборављени геноцид у Сарајеву

Након вербалних напада на свештеника, провала у православну цркву у Сиску

Потврђена казна 4 године затвора Михајлу Храстову за злочин на Коранском мосту

Списак вуковарских жртава
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links