Загреб и Стразбур заједно против Срба - www.zlocininadsrbima.com

28. март 2018.


Загреб и Стразбур заједно против Срба


Београдски "Контактор д.о.о." једина је српска фирма у Хрватској која је добила спор око имовине конфисковане 1990-их.

Ни 11 година од пресуде, међутим, они не могу да се укњиже као власници, а Европски суд за људска права у Стразбуру недавно им је одбацио представку.
- "Контактор" је имао два пословна простора у Загребу и стан у Сплиту. Те су некретнине одузете после доношење фамозне хрватске уредбе из 1992, и закона три године касније, којима је подржављена имовина српских предузећа. Без помоћи Србије, фирма је покренула спор против једног од стицалаца у низу (имовина је од момента подржављења неколико пута препродавана), и добила га - каже правни заступник Милослав Ивић.


 

ОДБИЈАЊЕ УКЊИЖЕЊА ИМОВИНЕ

Одлука загребачког Трговачког суда 2007, на опште изненађење, била је да стање у земљишним књигама мора да се врати на 1990, односно да некретнина припада српској фирми.

Међутим, Хрватски земљишнокњижни суд је одбио да је спроведе и упише "Контактор" као власника, уз образложење да је у земљишњим књигама уписано друго лице, а не тужени.
- Пренебрегли су да пресуда гласи да се ниште сви уписи после 1991. Став Земљишнокњижног суда прихватају и Виши, и Уставни суд, после чега смо се жалили Стразбуру - каже Ивић.

 

 

ОТИМАЧИНА ПОСЛЕ КОНВЕНЦИЈЕ

Тек тамо су доживели шок. Судија појединац прогласио је њихову представку неприхватљивом јер се конфискација имовине десила пре него што је Хрватска потписала Конвенцију о људским правима и прихватила Европски суд. Судија је, лаички речено, "побркао лончиће", јер се "Контактор" није жалио што му је имовина одузета и што је хрватско правосуђе не враћа. Жалили су се јер Земљишнокњижни суд неће да испоштује правоснажну пресуду својих колега, и то пуних 10 година пошто је Хрватска потписала Европску конвенцију.

Секретаријат Суда у Стразбуру обавестио је адвоката Ивића да на одлуку судије појединца нема могућности жалбе и да ће њихов предмет бити уништен.
- Европски суд је обично правичан када Србију туже њени грађани или странци, али је неправичан када Срби туже неку од чланица ЕУ, у конкретном случају Хрватску - каже Ивић.

- Србија је немоћна да помогне својим фирмама. За разлику од Хрватске, која је одмах рекла да нашу имовину одузима трајно, Србија је имовину бивших република после распада државе одузела само привремено. Данас наши судови хрватске и словеначке некретнине масовно враћају.
 

 


ЧЕКАЈУ ИСХОД ЗА "МЛАДОСТ ТУРИСТ"

Што се тиче "Контактора", срећна околност је, по речима адвоката, да су тужили и остале стицаоце у низу и да ту још нема правоснажних пресуда. Уставни суд Хрватске вероватно ће пресудити негативно, па ће опет поднети представке Стразбуру.

У међувремену се надају да ће предмет "Младост туриста", које је Прво веће Европског суда одбацило, стићи пред Велико веће. Уколико оно пресуди у корист српске фирме, има шансе да и остала предузећа из Србије дочекају правду.

 

 

Извор: Вечерње новости
Аутор: В. Ц. С.
26.03.2018.

 РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Радосављевић - Бојан Весовић - Бјеловар - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец  - Рокнић - Олујић - Божићни Устав - Книн - МалешевићКорански мост

Караџићево - Логор Лора - Логор Рибарска колиба - Осијек  - Афера Шпегељ - Максимир

Задар - Откос - Оркан - Удбина - Слободан Зуровац - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дан устанка - Борово Село - Књигоцид - Книн је пао у Београду - Јесење Кише

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 657  пута
Број гласова: 0


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Егзодус Срба из Хрватске и даље траје

Олујни дани у Книну још трају

Утицај Митровића на српску омладину

Стара хрватска песма

Пресахле нам сузе за убијеним синовима

Писмо сведока Игора Миколе, у вези злочина у Пакрачкој Пољани

Избjeгли и опљaчкaни од државе Хрватске
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links