Четврт века од изгона Срба из Машићке Шаговине код Новске - www.zlocininadsrbima.com

25. децембар 2016.


Четврт века од изгона Срба из Машићке Шаговине код Новске


Данас се навршава 25 година од убиства 55 људи из села Машићка Шаговина, код Новске, које су заробиле, а потом на свиреп начин убиле хрватске снаге, предвођене генералом Винком Штефанеком, приликом упада у село током обиљежавања славе Светог Николе.

За злочин у Машићкој Шаговини још нико није одговарао ни пред домаћим, ни пред међународним судовима, саопштено је из Документационо информационог центра “Веритас”.

Међу заробљеним и убијеним житељима, био је 31 цивил и припадник Територијалне одбране из Машићке Шаговине, а остало су били добровољци из Србије који су са њима прослављали Светог Николу.

У нападу на село, које су више од 90 одсто чинили Срби, учествовали су припадници 108. и 121. бригаде Збора народне гарде /ЗНГ/ Хрватске, а нападом је командовао Винко Штефанек, данас бригадни генерал Хрватске војске.

Под командом Штефанека били су и недавно похапшени и процесуирани припадници ХВО-а за ратне злочине почињене над већим бројем припадника српске националности на подручју Орашја.

У Машићкој Шаговини је према налогу Хрватске војске покопано 28 лешева, већина под именом, а скупљали су их и укопавали њихови рођаци, међу којима и Цветанка Милосављевић, која је морала покопати и своја два сина Тихомира /20/ и Драгана /23/.

Са ове локације до 2013. године, у појединачним ексхумацијама, ексхумирано је и предато српској страни најмање пет лешева, који су након тога идентификовани и преузети од њихових породица.

Хрватска страна је почетком јануара 1992. године предала припадницима ЈНА најмање пет лешева из овог догађаја над којима је извршена обдукција на ВМА.

Лешеви су били измасакрирани у толикој мјери /разбијене главе, поломљени удови, одсјечени носеви и језици, забијени клинци под нокте…/ да још нису идентификовани, већ су под ознаком НН сахрањени на гробљу Лешће, гдје се и сада налазе.

Са гробља у Машићкој Шаговини, у октобру 2013. године, у организацији Управе за затворене и нестале која дјелује при хрватском Министарству бранитеља, уз присутност чланова Комисије Владе Србије за нестале, ексхумирани су посмртни остаци 19 жртава.

Након тога су ти остаци превезени у Завод за судску медицину и криминалистику у Загреб ради идентификације, од којих је већина прелиминарно идентификована.

Међу прелиминарно идентификованима налази се и посмртни остаци Тихомира Милосављевића и старијег брачног пара Савке и Антала Борбељ, за које чланови породице, иако позвани, нису дошли на коначну идентификацију, која је била заказана за 16. децембар ове године у Загребу.

За остале лешеве се не зна ни мјесто укопа.

У Машићкој Шаговини је према попису становништва из 1991. године живјело 209 становника, од којих 189 /90 одсто/ Срба, 16 /седам одсто/ Хрвата и четири Југословена.

Двадесет година касније, према попису из 2011. године, у овом селу је пописано седам житеља, од којих два мушкарца и пет жена, без ознаке о националној припадности.

 

Извор: СРНА
19.12.2016.


РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Радосављевић - Бојан Весовић - Бјеловар - Карловац - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец  - Рокнић - Олујић - Божићни Устав - Книн - МалешевићКорански мост

Караџићево - Логор Лора - Логор Рибарска колиба - Осијек  - Афера Шпегељ - Максимир

Задар - Откос - Оркан - Удбина - Слободан Зуровац - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дан устанка - Борово Село - Књигоцид - Книн је пао у Београду - Јесење Кише

 
 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 204  пута
Број гласова: 0


Tags:
NOVSKA
SLAVONIJA
HRVATSKI ZLOCINI
DEVEDESETE


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Приче из Дувна: Ратни заробљеник стар само седам дана

Наташа Јовичић именована за савјетницу хрватске предсједнице за питања холокауста

Убиство Јована Јаковљевића у Вуковару 29. јуна 1991. године

Судбина мостарске породице Јањић из Рашке Горе у два рата

Сећање на сарајевски злочин: Крваво мајско јутро у Пофалићима

Марко и Марија Бенковић сведоче о ужасима из Орашја 1992. године

У Хрватској само 146 Хрвата оптужено за ратне злочине, а Срба 3.300
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links