Дневник Ђакома Скотија- www.zlocininadsrbima.com


Дневник Ђакома СкотијаЗлочини Олује

Између 05 сати ујутро 4. августа и 18 сати 7. августа 1995. операцијом названом "Олуја", око 150.000 хрватских војника запоседа територију Републике Српске Крајине и "чисти" територију од народа који је ту живео пет вјекова. Медији цјелог свјета пратили су неколико дана ове драматичне, крваве и по српски народ трагичне догађаје, а онда је настала - тишина.

Ђакомо Скоти (Djakomo Skoti), познати италијански публициста из Ријеке, није хтео да ћути. Водио је дневник о овим догађајима "да би сачувао сјећање на злочине који су прећутани, или за које се није знало, чија позорница су биле територије на које нису били усмерени међународни рефлектори".

Његово сведочанство, које је изазвало бијес хрватских националиста и кољача, постало је званичан документ Хашког трибунала.Почетак пакла

Из једног известаја Мисије ОУН у Хрватској преводим и састављам хронолошким редом документе који се односе на низ повреда људских права које је починила хрватска војска током операције поновног освајања Крајине (4. до 8. августа) и наредних дана.


 


5. август 1995.

У тек окупираном Книну, приликом преношења у болницу, осакаћена тела неколико српских војника убијених у борби извађена су из пластицних врећа.

Један хрватски одред отвара ватру на осматрачко место ческог батаљона УНЦРО: пет плавих шлемова је рањено. Њихова евакуација је спречена, због чега два војника ОУН умиру од губитка крви. Хрватске снаге бомбардују из бацача колону српских цивила у бекству на путу између Глине и Двора. За три минута експлодира шест граната које убијају четири особе и рањавају десет.


6. август 1995.

Седамнаест плавих шлемова (седам Индонежана, пет Данаца, три Јорданца и три Украјинца из главног штаба УНЦРО) узети су као таоци од стране српске војске у Топуском.
Хрватски војници из бригаде "Пума" почињу са пљачком у Книну. На путу "Дрниш-Книн" плави шлемови (војска ОУН) наилазе на лешеве четворице искасапљених цивила. У Кореници хрватски војници улазе у седиште ческог батаљона и силом одводе двојицу младића српских цивила који су добили азил.
У Грачацу хрватске трупе почињу да пљачкају станове: све куће су делимично разорене, пет их је потпуно демолирано, шест је запаљено. Запаљена је и зграда у којој су канцеларије и станови војних посматрача ОУН.
Једна кућа у Книну, у близини касарни, дигнута је у ваздух. Четири куце у центру града су запаљене. Хрватски војници су опљачкали једну кућу удаљену 50м од Плавих шлемова.
У Врбнику се региструју експлозије и пожари: цело село је у пламену.
У Растевицу један хрватски војник пљацка куцу испред логора канадског батаљона.


7. август 1995.

У Двору на Уни, наоружани људи у униформи (војници ХВ и АБиХ) масакрирају деветорицу хендикепираних Срба.
У место Доње Церање, код Бенковца ушле су хрватске трупе: опљачкане су све куће, пет их је запаљено. Запаљена је једна кућа у селу Мирању, запаљене су две куће у Дагодњи.

У Книну су спаљене друге две куће; у току је пљачка свих станова. Поред тога што присвајају вредне предмете које нађу, војници краду велики део цивилних аутомобила који стоје по улицама, укључујући оне који се налазе испред седишта ОУН (ПХАО). Опљачкано је и посматрачко место Sc-43-Gd које припада УНЦРО.

У Грачацу је опљачкано и спаљено седиште војних посматрача ОУН. У истом месту хрватска полиција је покупила и натоварила у велика аутомобилска возила стоку српских сељака. Хрватска полиција је напала Плаве шлемове кенијског батаљона, покушавајуци да их разоружа и одвуче у Шибеник. После преговора, пустени су на слободу.8. август 1995.

У Слуњу је запаљено седиште цивилне полиције ОУН. Хрватски полицајци покрали су из седишта сву опрему, опљачкавши уз то Биро за хуманитарне и политичке послове ОУН. У Книну је преводилац ОУН ишамаран и запрећено му је смрћу од стране хрватских војника. Други преводилац и два функционера ОУН држани су као заробљеници и злостављани два сата.
Три куће су дигнуте у ваздух. Станови посматрача ОУН потпуно су опљачкани од стране хрватских војника који настављају да круже градом опијајући се и палећи српске куће.
Хрватска полиција надгледала је пљачку кућа и стоке коју су вршиле групе лица дуж пута између Дрниша и Паковог Села. У селима Сурлама и Совиљима горе куће Срба.
Посматрачи ОУН констатују да је њихово седиште у Подкоњу опљачкано и из њега однесени сви уређаји.


9. август 1995.

Хрватски цивили, полицајци и војници јуришају на конвој српских избеглица на југу Сиска.
Тридесет пет кућа у пламену између Книна и Далматинског Косова. Исто толико је разорених и црних од дима, спаљених претходних дана.
Хрватске трупе пљачкају и пале куће у Кистању.
На путу Книн-Дрниш шест кућа у пламену. Са пута се виде стубови дима како се дижу из кућа раштрканих по пољима. Између Качме и Полаче нађен је лес човека стар око 65 година убијеног са пет хитаца у леђа, два у задњицу и једним у потиљак. Двадесет пет минута пре него што је нађен леш, човек је виђен жив, како га погледом контролише хрватска полиција која га је чак фотографисала у близини места на којем је касније убијен.


10. август 1995.

На путу Книн-Дрниш 40 кућа у пламену. Горе и поља жита.
Хрватски војници круже подручјем у два камиона са кантама бензина и секирама.
У Дрнису гори велики број српских кућа.
У личком месту Срб хрватска полиција пљачка куће.
У Оклају бројне групе хрватских и босанско-хрватских војника заузете су пљачкањем градића; велики део српских кућа гори.
У Книну је једна колона хрватске војске прошла испред седишта ОУН испаљујући рафале из аутоматског оружија; један рафал је погодио унутрашњост логора канадског батаљона.
У Книну хрватски војници, пошто су скинули таблице са свих аутомобила које су затекли напустене по улицама, присвојили су их и крстаре у њима. Све продавнице су опљачкане.
10. - 11. август 1995.

У току ноћи запаљене су куће у селима Лунићи, Ружици, Ђитићи, Кући, Крикићи, Трескавица, Цивљане и у градићу Доњи Лапац.
Два села, смештена на раскршћу Плашки-Оточац, опљачкана су и великим делом разорена. По зидовима кућа оставили су своју визит карту (натписе и симболе) војници 1. бригаде "Тигрови" и 119. бригаде хрватске војске.


Цео дневник Ђакома Скотија, на 110 страница можете погледати директно ОВДЈЕTags: Operation Storm, Croatia, war, crimes, army, Franjo Tudjman, Ante Gotovina, Atif Dudakovic, Gojko Susak, U.S. Army, NATO, KrajinaРАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Радосављевић - Бојан Весовић - Бјеловар - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец  - Рокнић - Олујић - Божићни Устав - Книн - МалешевићКорански мост

Караџићево - Логор Лора - Логор Рибарска колиба - Осијек  - Афера Шпегељ - Максимир

Задар - Откос - Оркан - Удбина - Слободан Зуровац - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дан устанка - Борово Село - Књигоцид - Книн је пао у Београду - Јесење Кише

 

Оцените нам овај чланак:


ОЛУЈА - ЗЛОЧИН КОЈИ ЈЕ ЕВРОПА НАГРАДИЛА!

Skip Navigation Links