Пад Републике Српске Крајине и посматрачка мисија УН- www.zlocininadsrbima.com


Пад Републике Српске Крајине и посматрачка мисија УН 


Слика


... (L57A/R57A)
Од 135.000 Срба који су живјели у јужном сектору, УН је установио да је остало само око 2.000. Сви који су били у могућности побјегли су у страху до сада традиционалних посљедица побједе у овој земљи.
Значајно је да је план Хрватске војске укључивао и одредбу о моменталном уклањању доказа борби и разарању, укључујући уклањање погинулих и рањених од гранатирања, чишћење улица у подручју Книна и Дрниша гдје је припремљено прецизно контролисано ТВ емитовање и новинарско извјештавање. Иза ове маске ми смо још увијек наилазили на ратни хаос и етничко чишћење, два мјесеца касније, од тренутка кад је борба завршена.


(L58/R58)
Хрватска војска почиње систематско пљачкање села и градова, укључујићи спаљивање зграда и усјева, затим обијесно убијање и неограничену пљачку стоке. Недјељама хрватска војска и специјалне снаге полиције су улазиле по други пут у нека мјеста. Спаљивали су куће које су већ биле потпуно уништене.
Мој хрватски колега, генерал Чермак ми је стално говорио да они врше чишћење да би били сигурни да је подручје очишћено од четника. То је изгледа укључивало убијање до посљедњег српског терористичког пса.


(L59A/R59/A)
Постојала је очигледна метода у разарању. Понекад су то били тешко наоружни кордони специјалне полиције и мистериозне ватре у току ноћи, други пут су то били војници на дневном свијетлу који као да су жељели добродошлицу гледаоцима с камерама.


(L60/R60)
Ту су и извјештаји цивилне полиције УН о батинању и појединачном убијању али као што сам већ рекао једна страна хрватске војске успјела је у том, да готово нико над ким би се могло починити насиље није остао. Ипак, систематско пљачкање села и оно мало преосталог становишта наставило се недјељама. Чак и удаљенија села и пољопривредна имања су била плански уништена, искључујући сваку могућност опстанка на тој земљи за преостале Србе или за оне који би могли размислити о Туђмановом јавном позиву за повратак.


(L65/A/R65A)
Седма бригада хрватске војске "Пуме" која је прва стигла у Книн, почела је пљачкање испред моје комадне, баш кад су њихове вође стајале на капији говорећи мом потчињеном пук. Андреју Леслију да су они дисциплиновани професионалци чије су трупе под строгом контролом. Овај видео је тада снимљен...КОМАНДАНТ УН ЗА СЕКТОР ЈУГ
БРИГАДНИ ГЕНЕРАЛ
Алан Форанд
12.10.1995.


Извор: krajinaforce.com


РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Радосављевић - Бојан Весовић - Бјеловар - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец  - Рокнић - Олујић - Божићни Устав - Книн - МалешевићКорански мост

Караџићево - Логор Лора - Логор Рибарска колиба - Осијек  - Афера Шпегељ - Максимир

Задар - Откос - Оркан - Удбина - Слободан Зуровац - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дан устанка - Борово Село - Књигоцид - Книн је пао у Београду - Јесење Кише

 

Оцените нам овај чланак:


ОЛУЈА - ЗЛОЧИН КОЈИ ЈЕ ЕВРОПА НАГРАДИЛА!

Skip Navigation Links