Обиљежавање 21 године од злочиначке акције Олуја у Србији и Републици Српској - www.zlocininadsrbima.com

25. јул 2016.


Обиљежавање 21 године од злочиначке акције Олуја у Србији и Републици Српској


За неколико дана приближава се парастос жртвама злочиначке акције "Олуја" односно холокауста и погрома србског народа из Книнске Крајине започетог 4. августа 1995. године у раним јутарњим часовима нападом НАТО авијације (у 03:10 сати), а у 5:00 сати креће и напад хрватске војске и полиције, у садејству са Петим корпусом муслиманске Армије БиХ на војне и цивилне објекте који су били у Сјеверној Далмацији, Лици, Банији и Кордуну. Однос снага је био 7:1 у корист агресора! Односно више од 200.000 војника и полицајаца хрватске војске је напало 30.000 војника Српске Војске Крајине.
 
У тих пар дана из Книнске Крајине је прогнано је више од 250.000 људи, а уништено и запаљено је 25.000 кућа и 13.000 привредних објеката, 78 православних светиња, сви индустријски погони су уништени... Сама злочиначка акција "Олуја" је однијела више од 2.600 живота, међу којима је било и мале дјеце. Стравични масакри су направљени у личком селу Кијанима, Двору на Уни, сјевернодалматинским селима Грубори, Гошићи, Вариводе и на Петровачкој цести у Босни и Херцеговини.

За овај злочин, нико није кажњен, напротив. Хрватски генерали Младен Маркач и Анте Готовина су у првостепеној пресуди изреченој 15. априла 2011. године у Хашком трибуналу осуђени на 18 година, односно 24 године затвора.

Да би 16. новембра 2012. године, усљед политичких притисака у другостепеној пресуди Хашког трибунала ослобођени свих оптужби. Занимљиво је и то да нико од хрватског војног и државног руководства: Јанко Бобетко, Фрањо Туђман, Гојко Шушак, Звонимир Черевенко... нису дочекали суђење или чак нису ни оптужени, пред Хашким Судом.

 

 

ПРОГРАМ ОБИЉЕЖАВАЊА:

У Бања Луци, полагање вијенаца биће у 09:45 сати, на гробљу Светог Пантелије, а парастос жртвама "Олује" ће се одржати 4. августа 2015. у 11:00 сати у Храму Свете Тројице.

У Београду, у петак 5. августа 2015. године у 11:00 сати у цркви Св. Марка, на Ташмајдану, Булевар Краља Александра бр. 17, биће организован парастос за страдалнике из "Олује". Прилика да запалимо свијеће настрадалим Србима из Крајине.

У Новом Граду, парастос жртвама "Олује" ће се одржати 6. августа 2015. у 10 сати у Храму Светих Апостола Петра и Павла, а паљење свијећа и спуштање вијенаца у ријеку Уну, са моста спаса биће у 10:45 сати.

У Петровцу (на путу Јањиле-Бравско), парастос и полагање вијенаца жртвама "Олује" ће се одржати 7. августа 2015. у 11:00 сати код спомен-крста на Петровачкој цести

 

 

Више о "Олуји" погледајте у нашој архиви ОВДЈЕ.РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Радосављевић - Бојан Весовић - Бјеловар - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец  - Рокнић - Олујић - Божићни Устав - Книн - МалешевићКорански мост

Караџићево - Логор Лора - Логор Рибарска колиба - Осијек  - Афера Шпегељ - Максимир

Задар - Откос - Оркан - Удбина - Слободан Зуровац - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дан устанка - Борово Село - Књигоцид - Книн је пао у Београду - Јесење Кише

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 4972  пута
Број гласова: 25


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Обиљежавање 20 година од злочиначке акције Олуја у Србији и Републици Српској

Међудржавни или добросуседски односи са Хрватском

Саопштење Веритаса поводом 20 година Бљеска

Олујни дани у Книну још трају

Карта беде и неимаштине у Хрватској: Најгоре у српским крајевима

Брука и срамота РТС-а: Нема приказа филма 15 минута - Масакр у Двору

Отићи или остати: Свако има свој мотив
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links