То што су „мерчеповци“ радили представља најнижи облик људског постојања - www.zlocininadsrbima.com

31. мај 2016.


То што су „мерчеповци“ радили представља најнижи облик људског постојања


Након 25 година од бројних злочина над цивилним становништвом са подручја Загреба, Кутине и Пакрачке Пољане и након четири године колико је трајало суђење, Томислав Мерчеп неправоснажно је проглашен кривим што своје подређене није спречио у мучењу и ликвидацији цивила и није учинио ништа када је за злочине сазнао.

Загребачки жупанијски суд изрекао је бившем заменику ратног министра унутрашњих послова 12. маја 2016. пресуду од пет и по година затвора, а судија Здравко Мајеровић је читајући пресуду нагласио да је прописана казна за ово дело од пет до 20 година, али како је Мерчеп стар и болестан овакви казну држе примереном.

 

 

КРИВИЦА ПО КОМАНДНОЈ ОДГОВОРНОСТИ

- Ваша одговорност произлази из командне одговорности, одговорности да спречите и санкционишете злочине. Да сте их спречили, хрватска прошлост би једним делом изгледала другачије. Ви сте, господине Мерчеп, остали на потпуно погрешној страни хрватске историје, рекао је Мајеровић.

У тексту пресуде судско веће је навело све појединости о присилно одвођењу и мучењу бројних цивила и описало ситуације у којима су жртвама пре хапшења одузимане вредности као што су новац или аутомобили.

- То је најнижи облик људског постојања. То нема везе са одбраном домовине. Последице ваше активности су катастрофалне, рекао је судија Мајеровић и додао да је невероватно како су неки крали и иживљавали се над цивилима у позадини скривајући се иза службених значки и хрватске униформе, док су се други борили.

 

 

ОПТУЖНИЦА ПРОМЕЊЕНА

Томиславу Мерчепу је прошле године ублажена оптужница. Он се испрва теретио да је лично наредио хапшење 57 особа од којих је 43 убијено. Нова оптужница написана је тако да је изостављена његова лична одговорност, већ му је на терет стављено да ништа није урадио да се злочини спрече. Мерчеп је на крају осуђен зато што није спречио себи подређене да врше незаконита хапшења, злостављања и убијања 31 цивила, од којих је 23 убијено. Пресуда је обухватила и убиство породице Зец у децембру 1991., али је изоставила 25 жртви које су још увек неидентификоване.

Саопштењем на пресуду се огласила и „Документа - центар за суочавање са прошлошћу“ у којем се истиче да је ово закаснела сатисфакција породицама убијених у Пакрачкој Пољани и Загребу иако на жалост изоставља 25 још увек неидентификованих жртава.

- Према подацима истраживачког тима Документе, жртава Пакрачке Пољане вероватно је и више јер низ околности нестанка у овом периоду, баш на подручјима које гравитирају Пољани до данас нису разјашњене. На жалост, до данас нису процесуирани нити злочини почињени у лето 1991. године над Србима у Вуковару, у којима су, према исказима сродника убијених, те из медија, који су пренели део писма Марина Видића Билог, тадашњег владиног повереника за општину Вуковар, упућеног највишим државним функционерима Републике Хрватске, такође учествовале особе, којима је био надређен Томислав Мерчеп, у то време секретар за народну обрану у Вуковару, стоји у Документином саопштењу.

 

 

ТУЖИЛАЦ ЗАДОВОЉАН

Мерчеп би у затвору у Реметинцу требао бити до правоснажности пресуде о чему ће након жалбе одлучити Врховни суд. Његов адвокат Марко Ујевић најавио је жалбу на неправоснажну пресуду наводећи да је суд погрешио утврдивши да је Мерчеп стварно заповедао појединцима који су починили злочине.

Тужилац Силвио Сушец рекао је, да је задовољан судском одлуком јер је Мерчеп осуђен за четири петине свих жртава споменутих у оптужници.

 

 

Никола Милојевић
Извор бр. 143.
25.5.2016.


РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Радосављевић - Бојан Весовић - Бјеловар - Карловац - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец  - Рокнић - Олујић - Божићни Устав - Книн - МалешевићКорански мост

Караџићево - Логор Лора - Логор Рибарска колиба - Осијек  - Афера Шпегељ - Максимир

Задар - Откос - Оркан - Удбина - Слободан Зуровац - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дан устанка - Борово Село - Књигоцид - Книн је пао у Београду - Јесење Кише

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1945  пута
Број гласова: 5


Tags:
HRVATSKI ZLOCINI
DEVEDESETE
TOMISLAV MERCEP


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Извештај са парастоса жртвама Откоса 31.10.2015. у Београду

Усташка иницијатива широм Хрватске

Свједочење Сузане Јешић која је силована у логору Оџак 1992. године

Нaтaшa Дрaкулић о играном филму: Дaрa из Jaсeновцa

Бранимир Глaвaш je лaжљивaц сa нeпромeњeним мeнтaлним склопом

У Возући је септембра 1995. био геноцид

Парастос вуковарским жртвама и палим борцима биће 22.11.2020. у Београду
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Отићи или остати: Свако има свој мотив
Објављено: 8. februar 2017.     Има 1445 прегледа и 15 гласова.

Сећање на погинуле и нестале Србе у Вуковару: Молитва за мир и вечан покој жртвама
Објављено: 2. oktobar 2016.     Има 1540 прегледа и 0 гласова.

Деца из Вуковара у Београду код патријарха Иринеја
Објављено: 22. oktobar 2015.     Има 1613 прегледа и 0 гласова.

Божић у Вуковару: Празник који греје хришћанску душу
Објављено: 29. januar 2016.     Има 1620 прегледа и 5 гласова.

Неће више бити одузимања држављанства
Објављено: 15. oktobar 2015.     Има 1669 прегледа и 0 гласова.

Skip Navigation Links