Хрвати и филмовима лажирају истину - www.zlocininadsrbima.com

26. децембар 2014.


Хрвати и филмовима лажирају истину


Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац упозорио је да Хрвати на различите начине, па и посредством своје кинематографије, настављају да пружају лажну слику о рату у Хрватској.
 
Он је напоменуо да у новом филму хрватског режисера Кристијана Милића "Број 55", који је наводно снимљен по истинитом догађају, уствари "истина има другачије лице" и да су прави браниоци били Срби, а не Хрвати, како је то у фиму приказано. 
- "Много година прије него што је филм снимљен разговарао сам са Радом Комленцем, власником куће број 55 у Кусоњама код Пакраца, у којој се у јесен 1991. године одиграо догађај и по којој је назван филм, и који ми је посвједочио да је током сукоба припадника Збора народне гарде /ЗЕНГЕ/ и Територијалне одбране Кусоње погинуло 18 Хрвата, али и пет Срба", навео је Штрбац. 
 
Он је у рубрици писма "Вечерњих новости" нагласио да му је Комленц свједочио да су се Хрвати, који су у село упали са оклопним возилом "србождером" да би попалили и побили све српско, склонили у његову кућу када су их Срби погодили и тамо сви изгинули, јер се током 25 часова преговора нису хтјели предати.
- "У тој акцији погинули су и Срби Драган Анђелић и Момир Радуловић који су се, када је, запуцало склонили у Комленчеву кућу, не знајући да су у њој Зенге и обојица су задављени жицом. У пуцњави су настрадали и Игњатије Миличевић, Ђорђе Лалић и Лука Вукосављевић", додао је Штрбац. 
 
Он је нагласио да је од Комленца сазнао да је три године касније на том мјесту и тој адреси, приликом комеморације погинулим Зенгама, страдало још троје људи јер је у кућу подметнута мина и да је Србин - Раде Комленц 1995. године био ухапшен и осумњичен да је поставио мину, иако четири године није долазио у родно мјесто. 
 
Штрбац је подсјетио да је Комленц изгубио сваку могућност да врати своју имовину, с обзиром да је град Пакрац проглашен за власника његове земље и куће, гдје је у међувремену изграђена капела "хрватским бранитељима". 
- "Изгубио је све спорове на свим нивоима пред хрватским судовима, укључујући и Европски суд за људска права у Стразбуру. Кроз судске спорове, који су трајали десетак година. Раде Комленац више не иде у родне Граховљане, ни у Кусоње гдје је некада имао кућу на броју 55", додао је Штрбац. 
 
Он је нагласио да му је Комленац недавно рекао да би тамо отишао када би коначно пронашли остатке његовог оца Јове, који је убијен 1991. године, да их сахрани. 
- "Рече ми и да би, да има пара и он снимио филм о истом догађају. У његовом филму, за разлику од Милићевог, Срби би били браниоци својих огњишта", додао је Штрбац.
 
 
 
 
Извор: СРНА
26.12.2014.
Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 2358  пута
Број гласова: 22


Прочитајте још текстова од истог аутора:

Чији се злочинци шетају Вуковаром
Објављено: 2. novembar 2018.     Има 654 прегледа и 1 гласова.

Списак вуковарских жртава
Објављено: 19. novembar 2019.     Има 826 прегледа и 25 гласова.

Испaдe Србин нajвeћи убицa Крajишникa
Објављено: 30. novembar 2014.     Има 998 прегледа и 5 гласова.

Поврaтaк Бранимира Глaвaшa у хрватски Сaбор, докaз устaштвa
Објављено: 21. april 2017.     Има 1114 прегледа и 0 гласова.

Поражавајуће је да судија из Србије није гласао за српску тужбу
Објављено: 4. februar 2015.     Има 1130 прегледа и 35 гласова.
Skip Navigation Links