Хрватски "одбрамбени" рат као кампања - www.zlocininadsrbima.com

25. март 2015.


Хрватски "одбрамбени" рат као кампања


Председник загребачког Жупанијског суда Иван Турудић доспео је у ударне вести у многим медијима у региону јавно изнесеном сугестијом да се у хрватски Кривични закон “угради дело порицања карактера Домовинског рата”.

Председник загребачког Жупанијског суда Иван Турудић, прошле недеље је доспео у ударне вести у многим медијима у региону јавно изнесеном сугестијом да се у хрватски Кривични закон “угради дело порицања карактера Домовинског рата” с прописаном казном од три или пет година затвора за тезе попут оних да Домовински рат није био одбрамбени, да није била агресија него грађански рат и да циљ “Олује” и других операција није било ослобађање него етничко чишћење.

Они који подржавају иницијативу судије Турудића, позивају се на сличне законе у Француској и Немачкој – Француска у свом кривичном закону санкционише порицање ратних злочина у Алжиру, а Немачка порицање Холокауста.

Они други сматрају да је Турудић, који котира као могући министар правосуђа у евентуалној влади Томислава Карамарка, овом изјавом почео операционализовати идеју шефа ХДЗ о законском санкционисању непоћудних ставова о такозваним националним светињама, изнесеној пре нешто мање од годину дана, на конститутивној седници Заједнице бранитеља ХДЗ “Гојко Шушак”, да ће свако “морати поштовати вредности на којима се темељи хрватска држава, а то су, Домовински рат, наши бранитељи, наши погинули, политичка доктрина др Туђмана и велико дело Гојка Шушка”.

 

 

Ко је Иван Турудић?

Рођен је 1962. у Лугу Градинском недалеко од Вировитице. Дипломирао је на загребачком Правном факултету код професора Звонимира Шепаровића на тему Међународни тероризам. Учествовао је у Домовинском рату, које, према Регистру бранитеља, износи 504 дана проведена у “борбеном сектору”. У време када је Шепаровић био министар правосуђа (1999-2000), Турудић му је био помоћник. У том времену је и написана тужба Хрватске против СРЈ за агресију и геноцид. Турудић је 2012. осудио Иву Санадера због ратног профитерства, узимања мита и злоупотребе положаја и овлашћења на десет година затвора.

Турудић је судио и хрватском војнику Велибору Шолаји због убиства старије неидентификоване женске особе у акцији “Медачки џеп”. У току суђења, његов саборац, Јосип Мршић, признао је да је он први испалио метак из пиштоља у старицу након што га је погледала “изразом тешке мржње”, а затим је и Шолаја у њу испалио “кратки рафал или два-три појединачна хица из аутомата”, што су потврдила и двојица њихових сабораца. Тужилаштво је реаговало тако што је врло брзо против Мршића отворило истрагу због основане сумње да је у старију женску особу “заједно с Велибором Шолајом пуцао из свог особног наоружања те су је тако усмртили”. И када се, по уобичајеним начелима кривичног поступка, очекивало да се поступци споје и донесе јединствена пресуда, претресно веће, под Турудићевим председавањем, у јуну прошле године, Шолају ослобађа оптужбе, уз образложење да “није прецизно утврђено време када је злочин почињен, нити је пронађено оружје којим је извршено убиство”. Пошто се Турудић јавно хвали својим учешћем у Домовинском рату, можда у тој чињеници и лежи одговор на ову и многе сличне пресуде “хрватским бранитељима” за злочине почињене над Србима.

 

 

Не чуде пресуде "бранитељима"

Пошто ова Турудићева сугестија долази након што је МСП одбио тужбени захтев Хрватске да је Србија над Хрватима у рату деведестих, којег они називају “домовинским”, извршила геноцид, уз констатацију да ЈНА није могла извршити агресију на сопствену територију, онда је мала шанса да је одобри међународна заједница, а самим тим и да дође у саборску процедуру као законски предлог. Још је мања шанса да неко законском одредбом санкционише тврдње да је “Олуја” етничко чишћење јер је МСП фебруарском пресудом управо и констатовао “да је хрватско политичко и војно руководство било свесно да ће операција “Олуја” изазвати масован егзодус српског становништва; да су у извесној мери засновали своје војне планове на таквом егзодусу који није сматран само вероватним, већ и пожељним” (параграф. 479).

А пре неколико дана је и немачки председник Јоаким Гаук хрватској председници рекао да је: “грађански рат у бившој Југославији нанео ране које споро зацељују.” Када би прошла Турудићева иницијатива и немачки председник би се убудуће морао суздржавати од оваквих изјава, јер би у противном могао бити осуђен за “порицање карактера Домовинског рата”.

 

Додворавање Католичкој цркви

Сва је прилика да је Турудић овом изјавом ипак кренуо у предизборну кампању с циљем да на предстојећим парламентарним изборима, за које се верује да ће се одржати пре времена, с циљем да допринесе победи коалиције око ХДЗ и да себи обезбеди министарску фотељу. Заиграо је на добитну комбинацију – додворавања полумилионској маси ветерана и Католичкој цркви – по којој је на недавним председничким изборима и Колинда победила.

 

 

Саво Штрбац
Извор: ДИЦ Веритас

24.3.2015.РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Логор Лора - Рокнић - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Радосављевић - Рибарска колиба - Бојан Весовић - Карловац - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец - Бјеловар - Иван Кораде - Олујић - Божићни Устав - Книн - МалешевићКорански мост

Караџићево - Славонска Пожега - Дан устанка - Осијек  - Афера Шпегељ - Задар - Откос - Оркан - Максимир

Удбина - Слободан Зуровац - Книн је пао у Београду - Јесење Кише - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дамир Крстичевић - Миљенко Филиповић - Борово Село - Књигоцид - Добросав Парага -

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1805  пута
Број гласова: 0


Tags:
HRVATSKI ZLOCINI


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Заузето, Хрват

Ко нема гроба - није умро, а ко није умро - није ни живио

Исповијест Чеде Продића, бившег заточеника логора Пољ

Реторика братоубилачког мира

Вуковар протерао ћирилицу

Убиство Стевана Инића у Бршадину 1. маја 1991

Досије Сисак: Пуцали су породици Вила у леђа на обали Саве 1991. године
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Прва жртва рата у Хрватској: Горан Алавања из Карина Доњег
Објављено: 16. decembar 2020.     Има 340 прегледа и 5 гласова.

Годишњица од минирања воза код Глине када су погинули Срби цивили
Објављено: 21. jul 2020.     Има 507 прегледа и 0 гласова.

Годишњица покоља у Цапрагу код Сиска 22.08.1991
Објављено: 25. avgust 2020.     Има 837 прегледа и 5 гласова.

Чији се злочинци шетају Вуковаром
Објављено: 2. novembar 2018.     Има 1070 прегледа и 1 гласова.

Испaдe Србин нajвeћи убицa Крajишникa
Објављено: 30. novembar 2014.     Има 1361 прегледа и 5 гласова.

Skip Navigation Links