Извештај са парастоса жртвама Олује у Београду 5.8.2017 - www.zlocininadsrbima.com

5. август 2017.


Извештај са парастоса жртвама Олује у Београду 5.8.2017


Последњих пар годна полтронски медији у Србији и Балкану "Олују" називају војном акцијом или чак само операција?! Од када се то прогон 250.000 Срба Крајишника и убиство 2.000 Срба назива тако? Зашто је тешко ставити префикс испред "Олује" - злочиначка или геноцидна? Зашто се иза "Олује" не сме ставити погром? Ко то нас позива на праштање, када злочини нису учињено случајно?

Заправо, ту се још једна чињеница подваљује... Да је хрватска војска започела "Олују", а заправо није. Почела је НАТО авијација, гранатирањем репетитора око Книна 4. августа 1995. у 03:40 сати... Два сата касније хрватске снаге, њих 200.000 бојовника напада РС Крајину (Северну Далмацију, Лику, Кордун и Банију)... коју брани једва 30.000 бораца СВК. А уствари бројни официри СВК су данима раније добијали наређење о прекоманди у Бања Луку, Бијељину, Нови Сад, Београд, Шабац и др.

Наредног дана 5. августа 1995. стотине хиљада Срба Крајишника напушта свој завичај под изовором "евакуације"... крећу углавном на тракторима, аутима, камионима, приколицама... носе што могу да понесу. Колоне србских избеглица су пресечене на неколико места. У Двору на Уни хаос... радили су и ножеви. Укључиле су се и јединице Петог муслиманског корпуса Армије Босне и Херцеговине, да помогну хрватској војсци. мртвих на све стране. Скоро цела Крајина се слила у Бања Луку 7. и 8. августа 1995. године. Шаљу их за Србију. Тамо опет када су дошли до Београда многи су послати на Косово и Метохију, где су били поново мета албанских терориста. Туго моја преголема... Олуја је тако разбацала Крајишнике свуда по свету...

Деценије су тако прошле да се званични Београд увек муцаво оглашавао када дође 4. август. Тек 2015. године када је било 20. годишњица, почело се то обележавати 4. и 5. августа, али наравно са задњим намерама. Треба оном на врху пирамиде неки политички поен, па се прво ишло на Сремску Рачу... затим 2016. на северозапад Београда у насеље Бусије. Ове године у Ветерник, крај Новог Сада. Од свега се прави нешто што подсећа на (полу)славље, а не на тугу и жалост. Још чудније су изјаве државника, које они говоре у Србији... јер када су у Загребу, Сребреници, Бриселу, Вашингтону, Лондону, Берлину, они другачије причају. Као да их је стид.

Зашто се државних врх Србије лицемерно у Новом Саду тачније Ветернику 4. августа 2017. бави жаљењем и туговањем, а истовремено у Врњачкој Бањи дозвољава музички фестивал забавне музике?! Ни у Републици Србској исто није много боље. Изгледа да је Дан жалости важан само у "јубиларним" годинама... А после нас позивају на неко јединство...

Наша три члана СРБС-а су дошла у Србију тада у колони прогнаних... али чак и без тога наша дужност је да као поштоваоци србских страдања и историје дођемо у цркву. Тамо се одаје пошта и изражава жаљење... не на стадиону, лединама и сл.

Иако су најавили велику врућину, ми смо дошли мало раније, око 10:20 сати. Понели смо и наш нови транспарент ПЛАЧИ ВОЉЕНА ЗЕМЉО где смо написали поред сваке свеће и имена градова из којих смо прогнани 1990-их година... а у средини је слика детета из крајишке колоне. Поред тога и наши другари из Крајишке Омладине су донели свој транспарент где су написали ОЛУЈА НИЈЕ САМО НЕВРЈЕМЕ ВЕЋ ЗЛОЧИН КОЈИ ТРАЈЕ...  стављене су у слике из тог августа 1995. године.

У 11.00 сати ушли смо у цркву, где су свештеници служили парастос и молебан за убијене, прогнане, спаљено и порушено. Свеће су се топиле од врућине, а црква је за дивно чудо била пристојно попуњена. Поред нас били су присутни људи из Комесаријата за избегла и прогнана лица Републике Србије, као и разни трећеразредни политичари, жељни да их неко види да се осете битнима. Делило се нешто што подсећа на новине.

Било је и цвећа после парастоса, да се стави у ташмајданск парк на назови споменик за србске жртве 1991-2000 на подручију бивше Југославије. Ми смо отишли прво до Зида плача испред скупштине Србије, где су нас затекле сирене... али заставе нису биле спуштене на пола копља. После одосмо и до Трга Слободе. Тамо смо раширили са омладинцима транспарент. Иако је на тргу било мало људи, нама то није било важно.

Зна се како се обележавају страдања... са парастосом и молебаном у цркви. А не на фудбалском стадиону са сендвичима и водом.

 

 

chule
5.8.2017.

 


Не могу укратко рећи свој утисак...

Жао ми је што нисмо сложни, што свака организација одржава парастосе за себе. Бар у томе да смо јединствени. Да се у храму св. Саве одрже помени. Да се пошаље јасна слика о јединству.

Требало би направити један достојан споменик у Београду жртвама "Олује", да се после парастоса упутимо тамо и да се неко релевантан обрати присутнима. Овако се шаље слика пет груп(иц)а људи са истим разлогом окупљаља.

Још нешто. Не волим што се стално шаље слика на тракторима, када се помене "Олуја" и прогон Срба из Хрватске. А шта је са осталим људима из урбаних средина? Интелектуалцима и радницима који су побегли из Загреба, Сплита, Карловца, Осијека, Сиска, Госпића, Вуковара, Бјеловара, Задра, Шибеника, Дубровника, Ријеке...  тј. они који су дошли у Србију без игде ичега. Ствара се погрешна слика да су људи из Крајине неки крезуби сељаци и сиротиња...

 

Боки
6.8.2017
РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Радосављевић - Бојан Весовић - Бјеловар - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец  - Рокнић - Олујић - Божићни Устав - Книн - МалешевићКорански мост

Караџићево - Логор Лора - Логор Рибарска колиба - Осијек  - Афера Шпегељ - Максимир

Задар - Откос - Оркан - Удбина - Слободан Зуровац - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дан устанка - Борово Село - Књигоцид - Книн је пао у Београду - Јесење Кише

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1411  пута
Број гласова: 5


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Сезона лова: Поседујемо списак за хапшење 76 Срба у Хрватској

Извештај са парастоса српским жртвама из Госпића у Новом Београду 18.10.2015

Емисија Разбуђивање - Злочин у Медачком џепу 1993

Песма о Зејтинлику (србско гробље у Солуну)

24. март 2018 - Обележавање 19. годишњице НАТО агресије у Београду

Парастос жртвама Миљевачког платоа биће у недјељу 21. јуна 2015

Парастоси српским жртвама усташког злочина у Ливањском пољу током Другог свјетског рата
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Обиљежавање 21. годишњице погигије мајора Зорана Радосављевића
Објављено: 27. mart 2020.     Има 417 прегледа и 5 гласова.

Утисак о филму: Седам хиљада душа
Објављено: 29. jun 2020.     Има 544 прегледа и 28 гласова.

Извештај из Лисичијег Потока 02.11.2019
Објављено: 4. novembar 2019.     Има 826 прегледа и 27 гласова.

Извештај из Сремске Каменице 18.11.2018
Објављено: 21. novembar 2018.     Има 832 прегледа и 15 гласова.

Извештај са помена за вуковарске жртве и борце 17.11.2019
Објављено: 18. novembar 2019.     Има 1033 прегледа и 15 гласова.

Skip Navigation Links