Како хрватска СОА производи непријатеље - www.zlocininadsrbima.com

22. октобар 2015.


Како хрватска СОА производи непријатеље


Колико су веродостојни подаци Сигурносно-обавештајне агенције Хрватске о постојању „активних организација и присташа четничких покрета у државама окружења, али и шире”?

Недавно је на седници Жупанијске скупштине Сисачко-мославачке жупаније заступник Жељко Солдо вулгарно напао дожупана из редова српске националне мањине Богдана Ркмана, док је овај за говорницом одговарао на питање заступника Зденка Корена (ХСП):
- "Има ли, као бивши припадник српске агресорске војске, сазнања о деловању нових четничких и великосрпских екстремистичких организација на подручју Сисачке жупаније, о чему пише у шестомесечном извештају СОА?” Није ме изненадио напад на Ркмана, јер их је и раније било, већ заступниково позивање на извештај СОА.

У први мах сам помислио да заступник инсинуира како би провоцирао Ркмана с обзиром на то да су Солдо и Корен из исте странке са крајње деснице. Поменути извештај сам пронашао на сајту СОА (www.soa.hr) и у њему у поглављу „екстремизам” пронашао скоро идентичан пасус: „И даље су активне организације и присташе четничких покрета у државама окружења, али и шире. При томе постоје и контакти према истомишљеницима у Републици Хрватској те према осталим организацијама и појединцима с великосрпским идеолошким полазиштима”.

На истом сајту пронашао сам и појашњење да у РХ постоје две сигурносно-обавештајне агенције: Сигурносно-обавештајна агенција (СОА) и Војна сигурносно-обавештајна агенција (ВСОА); њихов задатак је прикупљање и анализа података који су од значаја за националну сигурност (безбедност) и који су нужни за доношење одлука у заштити националних интереса. Дакле, у питању је државна институција попут НКВД у бившем Совјетском Савезу, односно ЦИА у Америци или УДБА и бившој СФРЈ, с том разликом што СОА од прошле године јавно објављује неке од прикупљених података.

Само по себи се намеће питање колико су веродостојни јавности доступни подаци СОА о постојању „активних организација и присташа четничких покрета у државама окружења, али и шире”?

Прогнаник сам из Хрватске и прилично сам активан у избегличком корпусу и у Србији и Српској и није ми познато да у њима делују било какве четничке или прочетничке организације. Одавно су се угасиле или заћутале и оне из деведесетих. Истина, друштво окупљено око „Веритаса” залаже се за имплементацију „Плана З-4”, по којем је требало да Срби са подручја САО Крајине добију „државу у држави”. Тај план је предлог међународне заједнице (САД, РФ, ЕУ и УН), Срби из РСК су својевремено одбили да га „приме у руке”, док су га представници Хрватске прихватили као основ за разговоре о коначном решењу хрватско-српског спора, па они који се залажу за његову имплементацију не могу се оквалификовати као „присташе четничких покрета”.

Сва је прилика да је СОА „напамет” избацила у јавност поменуту флоскулу с намером да од Срба и у Хрватској и ван ње прави сталног непријатеља с циљем спречавања њихова повратка и загорчавања живота онима који су остали или се вратили на своја огњишта. Нападајући дожупана из српске националне мањине заступници Жупанијске скупштине Сисачко-мославачке жупаније са десног политичког спектра су се јасно и гласно позвали на извештај СОА, а неки други, и кад се не позивају директно на извјештај СОА, то исто раде на терену нападајући на Србе и њихове историјске, духовне и културне споменике, укључујући и писмо.

На истом сајту пише да СОА самостално или у координацији с другим надлежним телима у РХ прикупља податке и документацију у сврху утврђивања околности почињења ратних злочина за време Домовинског рата и на утврђивању места боравка особа за којима је РХ расписала потернице а налазе се у бекству од кривичне одговорности.

Сада је и мени много јасније како се и двадесет година по завршетку рата производе на десетине нових ратних злочинаца на годишњем нивоу. Наравно, злочинци су Срби и припадници бивше ЈНА. Јасно ми је и зашто се лојални грађани српске националности проглашавају непријатељима. СОА, заправо, спроводи давно зацртану националну стратегију о „коначном решењу” српског питања у Хрватској.

 

 
Саво Штрбац
Веритас
22.10.2015


РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Логор Лора - Рокнић - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Радосављевић - Рибарска колиба - Бојан Весовић - Карловац - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец - Бјеловар - Иван Кораде - Олујић - Божићни Устав - Книн - МалешевићКорански мост

Караџићево - Славонска Пожега - Дан устанка - Осијек  - Афера Шпегељ - Задар - Откос - Оркан - Максимир

Удбина - Слободан Зуровац - Книн је пао у Београду - Јесење Кише - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дамир Крстичевић - Миљенко Филиповић - Борово Село - Књигоцид - Добросав Парага -

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1900  пута
Број гласова: 18


Tags:
HRVATSKI ZLOCINI


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Једнострана прошлост Вуковара

За злочин у Коњицу пет и по година затвора Гакићу и Жилићу

ОЛУЈА 1: КАКО СУ ХРВАТИ УЦЕНИЛИ АМЕРИКУ И ХАШКИ ТРИБУНАЛ (фбр хронологија)

Проклет био рате

Усташтво на осјечком стадиону, хрватски премијер и селектор одушевљени атмосфером

Пунолетство Олује

Случај Стоје Трифкановић из Сиска: Моје жртве нико не спомиње
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Прва жртва рата у Хрватској: Горан Алавања из Карина Доњег
Објављено: 16. decembar 2020.     Има 340 прегледа и 5 гласова.

Годишњица од минирања воза код Глине када су погинули Срби цивили
Објављено: 21. jul 2020.     Има 507 прегледа и 0 гласова.

Годишњица покоља у Цапрагу код Сиска 22.08.1991
Објављено: 25. avgust 2020.     Има 837 прегледа и 5 гласова.

Чији се злочинци шетају Вуковаром
Објављено: 2. novembar 2018.     Има 1070 прегледа и 1 гласова.

Испaдe Србин нajвeћи убицa Крajишникa
Објављено: 30. novembar 2014.     Има 1361 прегледа и 5 гласова.

Skip Navigation Links