Парастос вуковарским жртвама и палим борцима биће 22.11.2020. у Београду - www.zlocininadsrbima.com

17. новембар 2020.


Парастос вуковарским жртвама и палим борцима биће 22.11.2020. у Београду


Драга браћо и сестре,

овим путем Вас обавештавамо да ће помен за вуковарске жртве које су убијене у другој половини 1991. године у Вуковару и Борову Насељу, бити одржан недељу 22. новембра у 09:00 сати у склопу литургије у Гавриловском Храму, у Београду (Хумска улица бр. 26).

То је прилика да се помолимо за наше невине сународнике који су убијени од хрватских паравојника, које су предводили: Томислав Мерчеп, Благо Задро, Миле Дедаковић - Јастреб, Марко Бабић - Млади Јастреб, Анте Врањковић, Бранко Борковић, Зоран Шипош, Томислав Јосић, Мира Дунатов, Јуре Марушић, Тихомир Пурда, Мартин Сабљић, Никола Ћибарић и др...

Случај Вуковар је једна од мрачних страница не само хрватског тужилаштва већ и новије хрватске историје. И поред чињенице да су породице настрадалих оптужнице поднели још пре две деценије, хрватско правосуђе није покренуло ниједан кривичан поступак, истрагу, а камоли донело пресуду према хрватским правојницима, који су у Западном Срему и Источној Славонији убијали чак и децу, млађу од 12 година (нпр. Горан Чечавац, од оца Мирослава и мајке Слађане у Борову Насељу).

Чак и оне оптужнице које је Република Србија доставила Хрватској октобра 2011. године, су од хрватске Владе проглашене неважећим (?!), а сви они злочинци који су осуђени 1992. године испред Војног суда у Београду за злочине над вуковарским Србима, размењени у Неметину, крај Осијека 14. августа 1992. године и пуштени на слободу тзв. Панићева размена, по принципу "сви за све". Власти Републике Хрватске их нису кажњавали, напротив, добили су ордење и велика месечна примања.

Некадашњи господар живота и смрти у Вуковару 1991. године Томислав Мерчеп је правоснажно осуђен од хрватског Врховног суда у Загребу на седам година робије, углавном за убиства Срба цивила који су убијени у Пакрачкој Пољани и на подручиу Кутине... Парадокс је што Томислав Мерчеп издржавање казне служи у термалној бањи Крапинске Топлице.

Убиства Срба на подручију Вуковара и Госпића нису ушли у ту Мерчепову отпужницу. Зашто?

Ланац командовања је био такав да би се откривањем истине и пресудама јасно могао донети закључак да су убиства Срба у национално мешаним срединама: Осијек, Карловац, Дубровник, Задар, Шибеник, Сисак, Славонски Брод... биле организоване од највиших органа власти у тадашњој Хрватској. То је јавно изјавио односно потврдио 19. фебруара 2013. године Иван Векић, бивши министар полиције за време грађанског рата деведесетих година 20. века.

О атмосфери страха и криминала писао августа 1991. године повереник хрватске Владе за Вуковар, Марин Видић Били, врховништву у Загреб, али нико није реаговао. Они су знали да све иде по плану.

Овим путем желимо да позовемо све Вуковарчане, Сремце, Славонце, Крајишнике, родољубе, да присуствују овом молитвеном сећању, јер ако се ми не сетимо наших ближњих, како онда да се Бог сутра сети нас кад будемо улазили у Царство Небеско.

 

Организатор помена је удружење Србски Светионик.

 

Извор: zlocininadsrbima.comРАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Логор Лора - Рокнић - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Радосављевић - Рибарска колиба - Бојан Весовић - Карловац - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец - Бјеловар - Иван Кораде - Олујић - Божићни Устав - Книн - МалешевићКорански мост

Караџићево - Славонска Пожега - Дан устанка - Осијек  - Афера Шпегељ - Задар - Откос - Оркан - Максимир

Удбина - Слободан Зуровац - Книн је пао у Београду - Јесење Кише - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дамир Крстичевић - Миљенко Филиповић - Борово Село - Књигоцид - Добросав Парага -

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 253  пута
Број гласова: 5


Tags:
HRVATSKI ZLOCINI
DEVEDESETE
SLAVONIJA
VUKOVAR


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Чији се злочинци шетају Вуковаром

Ко нема гроба - није умро, а ко није умро - није ни живио

Хиљаде сарајевских Срба запалиле свијеће на Малом Зејтинлику

ЛЕЗИ СРПЧЕ И ГЛЕДАЈ У СУНЦЕ: Приче логораша из Јасеновца

Млaдeн Жужa: Хрвaти ми нeкaжњeно убили оцa

Сaопштeњe поводом хaпшeњa Вуjaшковић Жeљкa из Вировитице

У Окучанима одржан помен жртвама Бљеска
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links