Парастос вуковарским жртвама и палим борцима биће 22.11.2020. у Београду - www.zlocininadsrbima.com

17. новембар 2020.


Парастос вуковарским жртвама и палим борцима биће 22.11.2020. у Београду


Драга браћо и сестре,

овим путем Вас обавештавамо да ће помен за вуковарске жртве које су убијене у другој половини 1991. године у Вуковару и Борову Насељу, бити одржан недељу 22. новембра у 09:00 сати у склопу литургије у Гавриловском Храму, у Београду (Хумска улица бр. 26).

То је прилика да се помолимо за наше невине сународнике који су убијени од хрватских паравојника, које су предводили: Томислав Мерчеп, Благо Задро, Миле Дедаковић - Јастреб, Марко Бабић - Млади Јастреб, Анте Врањковић, Бранко Борковић, Зоран Шипош, Томислав Јосић, Мира Дунатов, Јуре Марушић, Тихомир Пурда, Мартин Сабљић, Никола Ћибарић и др...

Случај Вуковар је једна од мрачних страница не само хрватског тужилаштва већ и новије хрватске историје. И поред чињенице да су породице настрадалих оптужнице поднели још пре две деценије, хрватско правосуђе није покренуло ниједан кривичан поступак, истрагу, а камоли донело пресуду према хрватским правојницима, који су у Западном Срему и Источној Славонији убијали чак и децу, млађу од 12 година (нпр. Горан Чечавац, од оца Мирослава и мајке Слађане у Борову Насељу).

Чак и оне оптужнице које је Република Србија доставила Хрватској октобра 2011. године, су од хрватске Владе проглашене неважећим (?!), а сви они злочинци који су осуђени 1992. године испред Војног суда у Београду за злочине над вуковарским Србима, размењени у Неметину, крај Осијека 14. августа 1992. године и пуштени на слободу тзв. Панићева размена, по принципу "сви за све". Власти Републике Хрватске их нису кажњавали, напротив, добили су ордење и велика месечна примања.

Некадашњи господар живота и смрти у Вуковару 1991. године Томислав Мерчеп је правоснажно осуђен од хрватског Врховног суда у Загребу на седам година робије, углавном за убиства Срба цивила који су убијени у Пакрачкој Пољани и на подручиу Кутине... Парадокс је што Томислав Мерчеп издржавање казне служи у термалној бањи Крапинске Топлице.

Убиства Срба на подручију Вуковара и Госпића нису ушли у ту Мерчепову отпужницу. Зашто?

Ланац командовања је био такав да би се откривањем истине и пресудама јасно могао донети закључак да су убиства Срба у национално мешаним срединама: Осијек, Карловац, Дубровник, Задар, Шибеник, Сисак, Славонски Брод... биле организоване од највиших органа власти у тадашњој Хрватској. То је јавно изјавио односно потврдио 19. фебруара 2013. године Иван Векић, бивши министар полиције за време грађанског рата деведесетих година 20. века.

О атмосфери страха и криминала писао августа 1991. године повереник хрватске Владе за Вуковар, Марин Видић Били, врховништву у Загреб, али нико није реаговао. Они су знали да све иде по плану.

Овим путем желимо да позовемо све Вуковарчане, Сремце, Славонце, Крајишнике, родољубе, да присуствују овом молитвеном сећању, јер ако се ми не сетимо наших ближњих, како онда да се Бог сутра сети нас кад будемо улазили у Царство Небеско.

 

Организатор помена је удружење Србски Светионик.

 

Извор: zlocininadsrbima.comРАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Радосављевић - Бојан Весовић - Бјеловар - Карловац - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец  - Рокнић - Олујић - Божићни Устав - Книн - МалешевићКорански мост

Караџићево - Логор Лора - Логор Рибарска колиба - Осијек  - Афера Шпегељ - Максимир

Задар - Откос - Оркан - Удбина - Слободан Зуровац - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дан устанка - Борово Село - Књигоцид - Книн је пао у Београду - Јесење Кише

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 128  пута
Број гласова: 5


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Пјер Бинел - Француз који је одбио да бомбардује Србију и Црну Гору 1999

145 година Српског певачког друштва Јавор у Вуковару

У Дубровачкој републици штампарије су биле ћириличне

Повратак Срба у Кусоње: Чежња за родним крајем јача од проблема

За три мјесеца мучења и силовања добијеш 50.000 куна

У Сава Центру приказан документарнии филм "Истина"

Случај Маре Миличевић: Два пута у рат, а данас заборављена
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links