Процес повратка имовине СКД “Просвјета“ при крају - www.zlocininadsrbima.com

2. октобар 2015.


Процес повратка имовине СКД “Просвјета“ при крају


Срђан Татић
 

Влада РХ, Зорана Милановића на седници одржаној 10. септембра 2015. донела је одлуку о даровању некретнине у Прерадовићевој улици, на броју 23, у Загребу, Српском културном друштву 'Просвјета'. У поменуту некретнину спадају зграда, двориште и башта чија површина износи 3.066 квадрата, а налази се одмах уз зграду на броjу 21 која је раније судском одлуком додељена 'Просвјети'.

Зграде су биле имовина Добротворне задруге 'Српкиња' саграђене почетком двадесетог века у којој се налазио девојачки интернат, а у једном делу тог простора налазила се и Српска штампарија. Овим чином 'Просвјети', која је основана 18. новембра далеке 1944. године, је признат статус једне од важних институција у Хрватској.

 

Шта ће враћање ове имовине њеном правом власнику значити за Србе у Загребу и целој Хрватској?

- Према обећању које смо добили од премијера Милановића, Влада РХ вратила је Српском културном друштву 'Просвјета' зграду на броју 23 у Прерадовићевој улици у Загребу, која се налази у самом центру града надомак Цветног трга. Ради се о имовини која заузима 3.066 квадратних метара што заједно са зградом, у истој улици на броју 21, која је враћена пре три године чини простор укупне површине од око 4.500 квадрата. Сигурно је да је то један велики капитал и за 'Просвјету’ и за српску заједницу у Загребу и Хрватској у целини.

Њена намена у овом тренутку још није одређена јер 'Просвјета' за сада нема средстава које би могла да инвестира у обнову или изградњу нечег новог, али жеља 'Просвјете' је да се изгради један комплекс који би се звао Српски културни центар и који би имао све потребне просторне садржаје за активности друштва као и српске заједнице у граду и целој држави.

 

Да ли је те објекте пре њиховог повратка 'Просвјети' неко користио или су били празни?

- И један и други објекат користила је иста фирма. Међутим, након деложације која је извршена прошле године зграда на броју 21 је испражњена и 'Просвјета' је ушла у њен посед, док је зграда на броју 23 још увек запоседнута од тих истих људи. Имовина је одузета 1962. године и 'Просвјета' је од тада и потражује назад. Друштво је 2001. године поново поднело захтев за поврат, а пре неколико година поднели смо и уставну тужбу против државе, а с обзиром да је сада донешена одлука да се та имовина поклони  'Просвјети' у обавези смо да уставну тужбу повучемо јер је то један од услова да се овај процес заврши.

 

Речено је и то да се 'Просвјета' неке имовине треба одрећи?

- Једна од зграда коју 'Просвјета' мора да врати је зграда у којој се тренутно налази њена централна библиотека у Прерадовићевој 16, а то је на основу споразума између Српске православне цркве и Митрополије загребачко-љубљанске, СПД 'Привредник' и 'Просвјете'. Тај споразум потписан је пре три године и ишло се, да тако кажем, на три фронта, односно да српске организације међусобно рашчисте имовинско-правне односе како би све било што је могуће чистије и да би држава то онда могла да врати. На основу тог споразума је и ово враћање односно ова даровница којом ће држава 'Просвјети' вратити имовину о којој говоримо. На тај начин СКД 'Просвјета' повратила је сву своју имовину и сада остаје борба СПЦ и СПД 'Привредника' да и њима буде враћена њихова имовина у граду Загребу.

 

Четири и по хиљаде квадрата није мало, претпостављамо да је то пуно и за одржавање. Шта ћете са том имовним?

- Јесте. 'Просвјета' ће вероватно оформити један тим људи који ће изанализирати потребе и могућности па ћемо видети шта је то што можемо с њом да урадимо.   

 

 

Славко Бубало
Извор бр. 126.
30.9.2015.

 

 

Антрфиле:

'ПРОСВЈЕТИНЕ' ДОПИСНЕ ШКОЛЕ ДОБАР ПОДСТИЦАЈ ЗА ПОКРЕТАЊЕ НАСТАВЕ ПО МОДЕЛУ 'Ц'

 

Имали смо састанак са новом помоћницом министра образовања госпођом Тањом Ђаковић који је био више информативни разговор него онај од кога нешто конкретно очекујемо. Она је саслушала наше проблеме и обећала да ће радити на њиховом отклањању. Наша основна примедба на рад Министарства била је задњи програм рада за модел 'Ц' који је усвојен још 2013. године, али још увек није одобрен од стране Агенције, затим проблем саветника за српски језик и националну групу предмета, ми тренутно немамо ни једног саветника, и проблеми који су присутни на плану запошљавања наставника и професора због неусклађености звања.

Преузели смо обавезу да помоћницу додатно информишемо тако да се надамо да ће бити и неких помака на добробит ученика у образовању по моделу 'Ц'. Што се тиче дописне наставе она се одвија кроз центар за образовање СКД 'Просвјета' и она је присутна од 2000/01. године. Циљ је да се кроз активности и непосредан рад са потенцијалним полазницима модела 'Ц' стварају предуслови да они једног дана буду и полазници наставе по том моделу јер се ради са ученицима који похађају наставу у школама у којима он још није оформљен, а у нади да хоће.

Радимо на томе да заинтересоване ученике за то припремимо, а истовремено помажемо родитељима да одлуче да своју децу упишу на модел 'Ц'. Од поменуте школске године 2000/01. кроз овај вид наставе прошло је око 450 ученика. То је један од разлога зашто се у неким школама покреће модел 'Ц', а један добар подстицај за покретање тог модела су летње и зимске школе српског језика.

 РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ 1990-их ГОДИНА

Вуковар - Госпић - Бљесак - Олуја - Грубори - Медачки џеп - Сисак - Миљевачки плато

Радосављевић - Бојан Весовић - Бјеловар - Карловац - Плитвице - Паулин Двор - Масленица

Породица Зец  - Рокнић - Олујић - Божићни Устав - Книн - МалешевићКорански мост

Караџићево - Логор Лора - Логор Рибарска колиба - Осијек  - Афера Шпегељ - Максимир

Задар - Откос - Оркан - Удбина - Слободан Зуровац - Логор Керестинец - Пакрачка пољана

Вариводе - Дан устанка - Борово Село - Књигоцид - Книн је пао у Београду - Јесење Кише

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1718  пута
Број гласова: 0


Tags:
HRVATSKI ZLOCINI


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Ухапшен бивши комадант логора Лора - Томислав Дуић

Десет прећутаних ствари која деца неће научити у Вуковару

Обиљежавање 21 године од злочиначке акције Олуја у Србији и Републици Српској

Олуја 1995: Приче 24 године касније

Хрвати и филмовима лажирају истину

Исповјест Петра Мојића из Босанског Шамца:И дaнaс имaм ноћнe морe

Обиљежено 20 година од страдања Срба из РСК на Петровачкој цести
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Случај Хасанбеговић: Од извесне прошлости до неизвесне будућности
Објављено: 22. februar 2016.     Има 1570 прегледа и 9 гласова.

Изнуђене осуде више никога не импресионирају
Објављено: 6. maj 2016.     Има 1576 прегледа и 10 гласова.

Све је апсолутно само је морал релативан
Објављено: 18. mart 2016.     Има 1583 прегледа и 10 гласова.

Интервју са Милошем Ковићем: Наша историја је наш ресурс
Објављено: 11. novembar 2016.     Има 1588 прегледа и 0 гласова.

Монета за поткосоривање
Објављено: 26. novembar 2015.     Има 1595 прегледа и 0 гласова.

Skip Navigation Links